Portal Wirtualne Media zaprezentował nowe logo Filmwebu. Co o nim sądzicie?
http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/filmweb-pl-zmienia-logo-na-zolte
Według mnie miało być bardziej nowocześnie, a wyszło bardziej retro. Logo jest mi raczej obojętne, nie wzbudza ani niechęci, ani też entuzjazmu. Ciekawe jest to, że wydaje się kolorystycznie nie pasować do reszty portalu, czyżby w przyszłym tygodniu czekały nas także jakieś inne zmiany?
Właściwie jeśli to prawda, to ja będę tęskniła za starym. Raz, że przyzwyczajenie, a poza tym lubię połączenie koloru czerwonego z czarnym (Szczególnie od czasu gdy przeczytałam fantastyczną książkę jaką jest "Czerwone i czarne" ;] - to rzecz jasna żart). No i właśnie ktoś tam pod spodem napisał komentarz, że myślał, że to stare logo.;) Kolorystycznie rzeczywiście jakoś mi nie pasuje do całości, ale może to kwestia oswojenia. Czy to jest pewne już?
Wirtualne Media to raczej poważny portal, a zmianę loga zapowiadał już wydawca Filmwebu w wywiadzie dla Na Temat na początku tego roku
http://natemat.pl/86713,filmweb-bez-tajemnic-nie-sprzedajemy-recenzji-krzysztof- michalowski-o-serwisie-ktory-znaja-wszyscy
Ok. Wierzę. Nie wiedziałam nic o tym. Aż dziwne, że tu na forum głównym nic nie pisali. A może przegapiłam temat? W każdym razie mi to raczej też obojętne, chociaż to logo, które jest teraz uważam za bardzo dobre. Nowe wygląda jak wesoła cytryna.
Kompletnie nieudana zmiana i w sumie nawet niepotrzebna. bardzo żałuję, że mój ulubiony serwis filmowy padł ofiarą takiej wtopy.
Pamiętam pierwsze logo Filmwebu - zamiast rolki z uśmiechem była rolka z połową steru okrętowego. Raczej amatorskie i niskiej jakości logo, ale z jakimś zamysłem i i tak najlepsze w pierwotnej formie, niż wszystkie kolejne wersje, aż do tej obecnej. Trochę bolało podejście do liternictwa - ciężkie wersaliki, choć te pierwsze były lepsze, niż po kolejnych zmianach.
Następnie kolejno zaokrąglano narożniki, dodawano efekciki w postaci blików, błysków i zmieniono ster na uśmiech, przez co powstało genialne godło, z którego nie zrezygnowano na szczęście nawet w tej ostatniej kiepskiej zmianie.
Ostatecznie dopracowano liternictwo i całość znalazła swoją aktualną formę, która jest dobra, bardzo dobra nawet! Poszczególne elementy ze sobą współgrają i są rozpoznawalne nawet osobno - w zasadzie nie ma żadnych powodów do zmian. Może jakaś leciutka kosmetyka, szczególnie na styku czerni z czerwienią... to bym zrozumiał.
Tymczasem dostajemy krok albo 3 kroki do tyłu. Zmianę kolorystyki pomijam - rozumiem, że zarząd po prostu znudził się tak, jak po czasie nudzą się wnętrza gabinetów i trzeba kupić puszki nowej farby (bo od strony symboliki, to nie wiem, czym żółty jest uzasadniany w tym przypadku?). Natomiast liternictwo to nieporozumienie w porównaniu do poprzedniego. Z czegoś charakternego, otrzymujemy nagle banalny grotesk w wersji skondensowanej. Chyba, że Filmweb chce zaznaczyć, że teraz będzie dryfował w kierunku przeciętności?
Jeśli naprawdę bardzo oczekiwane, pożądane są zmiany w identyfikacji, to ja bym z logo szedł w tę stronę:
http://minuta8.pl/filmweb/filmweb.png
Taka moja propozycja na szybko :)
Wybacz, ale przekrzywienie jak to nazwałeś "godła" wydaje mi się niezamierzoną parodią dotychczasowego loga. Także od razu odrzuciłbym ten projekt. Teraz rządzi niestety minimalizm, tak jakby projektowali te loga dla kilkuletniego dziecka, być może jednak nowe logo świetnie komponuje się z nową wersją strony. Bo jeśli dostaniemy żółte logo do czerwono-szaro-czarnego portalu, to dopiero będzie postmodernizm graficzny :)
Myślę, że za zmianą logo w sposób naturalny pójdzie też zmiana (nie tylko) kolorystki całego serwisu. Aż o taką amatorkę ludzi odpowiedzialnych za rebranding, by wkleić po prostu nowy znak, to nie posądzam mimo wszystko :)
Co do mojej szybkiej propozycji - wybaczam ;)
Czy parodią. Jako autorowi ciężko mi się z tym zgodzić, ale jeśli tak odczytujesz, to chętnie dowiem się, z jakiego powodu?
Rolka filmowa jest w ruchu, obraca się. Jej obrót o 30 stopni wskazuje jakby nowy etap - jakiś czas minął, coś poszło to przodu.
Poza tym pozwala nieco łatwiej odczytać zawarty w godle uśmiech. Ale oczywiście to nie jest żaden mus, czy coś, przy czym bym się upierał jak osioł, a raczej (nieprzypadkowa) propozycja :)
Przekrzywienie kojarzy mi się z przedrzeźnianiem, a nie z ruchem. Oczywiście, 10 innych osób może stwierdzić zupełnie coś innego :)
Z tym przekręceniem wydaje się trochę zbyt luzackie, ale to co pokazałeś jest 100 razy lepsze niż aktualna propozycja Filmwebu...
Możesz, proszę, rozwinąć temat, w jaki sposób zmiana logo może pomóc w optymalizacji podatkowej? Zmiana nazwy, formy prawnej - owszem, ale zmiana logo - chyba nie słyszałem.
Bo to PiSuary sa w administracji. No to ja im teraz dowale klauzule antyoptymalizacyjna.
Skasowali, to wyjasnie jeszcze raz: ogolnie to dziala tak, ze wlascicielem "wlasnosci intelektualnej" (np. loga), jest firma w kraju o "przyjaznej jurysdykcji podatkowej" (np. na Cyprze), polska spolka-matka buli jej gruba kase za prawa to jej uzytkowania, w ten sposob transferujac realne zyski poza zasieg Chytrego Jacka z Londynu i jego mlodego pomagiera. Proste i skuteczne. Juz niedlugo...
A no, no! Teraz widzę, o co Ci chodziło.
Racja, zresztą działanie godne poklasku, ale w tym przypadku chyba nie zachodzi. Zresztą, żeby zrobić taki numer, to w sumie nie trzeba zmieniać logo :)
Zmiana loga to bardzo powszechna metoda, jedna z najmniej wyszukanych i przez to najtanszych z reszta.
Nie twierdze, ze tutaj to akurat zachodzi (nie chce mi sie wglebiac w KRSowe bebechy Filmwebu), traktuj to odniesienie jako kazus ;)
No, no, masz rację. Chodziło mi tylko o to, że logo wcale nie trzeba zmieniać. Można ten sam numer wykonać na starym :)
Zamiast bawić się w jakieś błahe rzeczy, moderatorzy filmwebu mogliby wziąć się za gruntowne porządki i rozpocząć akcje pod kryptonimem "likwidacja troli", takie działania byłyby naprawdę o wiele bardziej przydatne.
To jest zbyt duży portal aby całkowicie ogarnąć taką kwestię, coś za coś, 4 mln użytkowników i kilka tysięcy idiotów. Ciekawym rozwiązaniem jest opcja "skomentuj" pod oceną w profilu, która daje namiastkę wewnętrznego forum dla znajomych, pozbawionego trolli. Opcja "zgłoś nadużycie" nie jest też wcale taka oczywista na innych portalach.
Mi brakuje jakiegoś powiadomienia o nowej odpowiedzi w komentarzach pod newsami.
Bardzo potrzebna innowacja, tylko za bardzo IMDB przypomina. Już się boję co na to powie dzienna zmiana.
No po prostu niezbędna, następował masowy odpływ użytkowników, niemogących już znieść starego logo, a dzieci śmiały się, widząc je na plakatach. Poważnie?
Bardzo filmowe. Ale ciekawe, czy szykują się jeszcze inne zmiany w wyglądzie (cały brand do wymiany?).
Moim zdaniem tak, bo w wielu miejscach portalu przewija się czerwień charakterystyczna dla poprzedniego loga.
Właśnie to samo mam na myśli, ale jeśli zostanie to zastąpione żółtym jeden do jednego, obawiam się trochę o przejrzystość i czytelność. Ale zobaczymy.
18 marca możemy przeżyć prawdziwy szok. Dla mnie żółty chyba zbyt jaskrawy. Jak te wszystkie znaczki i symbole też się zrobią żółte, to może na początku wyglądać dziwnie.
A jednak to prawda i następuje przekształcenie.
Stanowczo nie zgodzę się z jednym, co powiedział Krzysztof Michałowski Michałowi Falowi w natemat.pl. To, że "fala niechęci" po (radykalnych) zmianach z czasem zanika nie oznacza, że zmiany były dobre, tylko ludziom ciężko się przekonać do nowego. Części być może tak, ale głównie znaczy to, że po pewnym czasie ludzie po prostu odpuszczają, bo ile można marudzić o tym samym? :)
Zawsze się dziwię temu argumentowi który przedstawił wydawca, przecież ludzie nie są tak tępi aby narzekać na zmiany które wydają się dla nich dobre. Przecież to użytkownik wie, co dla niego najlepsze... Czekam na zmiany w innych częściach portalu, bo chyba nie pozostanie tak, że zmienili tylko górny i dolny pasek?
Jestem przekonany, że zmieni się prawie każdy element.
Co trzeba oddać autorom zmiany, to że niektóre części zmieniają się na plus pod względem czytelności i szybkości obsługi. Jednak nadal uważam, że do wprowadzenia tych zmian niepotrzebna była zmiana logotypu na warsztatowo/graficznie gorszy.
To jest tylko wymówka, do tego wybitnie głupia...
Równie dobrze można by napisać, że jeśli np ten pan za pół roku dalej nie będzie się podniecał nowym wyglądem fb to znaczy, że zmiana jest na gorsze.