Mam sugestię na rozładowanie kolejek do kontrybucji. Po prostu niech weryfikatorzy zamiast sprawdzać garstce wybrańców po 200 elementów miesięcznie (bo mniej więcej tyle elementów trzeba dodać by dostać 1500 punktów) postarają się sprawdzać równomiernie każdemu. Wtedy nie będzie gargantuicznych wyników typu po 1000 punktów miesiąc w miesiąc, wyniki najlepszych będą niższe, ale za to kolejki będą topnieć i się rozładowywać. Więcej osób, widząc że nie muszą czekać miesiącami, będzie dodawać, co w konsekwencji doprowadzi do ubogacenia bazy materiałowej Filmwebu. I nie wyskakujcie mi z komentarzami że PO CO NARZEKAM, PRZECIEŻ ZA 5 LAT MI SPRAWDZĄ, bo to nie o to tu chodzi. Nie wciskajcie ciemnoty z tymi strasznymi kolejkami, bo kolejki są dla plebsu, wybrańcy mają sprawdzane regularnie po kilkaset kontr, reszta idiotów czeka na sprawdzenie po kwartale, a i to z łaski sprawdzi im się po 3 kontry, niech pies ma te ochłapy. Mi chodzi po prostu o siaką taką sprawiedliwość, bo jeśli nie będziemy piętnować wypaczeń nawet na takim Filmwebiku, to wszyscy, od prezesa spółdzielni mieszkaniowej po prezydenta, będą nas zwyczajnie rżnąć w pupala i wmawiać, że badają prostatę. Nie miejcie ludzi za debili co to nie widzą i nic nie rozumieją, bo nie tylko ja narzekam na szachrajstwa przy ocenianiu materiałów.
A jakieś dowody, na którykolwiek z zarzutów? Np. ten:
"wybrańcy mają sprawdzane regularnie po kilkaset kontr"
Czy to tylko takie gdybanie?
A Ty udajesz czy tylko mi się wydaje? Jeśli miesiąc w miesiąc te same osoby są w czołówce dodających z liczbą punktów grubo powyżej 1000, to jak one to robią? Ile kontr trzeba dodać, żeby dostać co najmniej 1000 punktów? Co najmniej 100 obsad. To jak to jest, że jednym użytkownikom się sprawdza co miesiąc co najmniej 100 elementów (wariant mało objętościowy, oprócz obsad są przecież inne materiały, więc ilość kontr się powiększy), a reszta czeka w miesięcznych kolejkach? To czysta statystyka, chyba umiesz wnioskować na podstawie ogólnie dostępnych danych. Czy wszystkim dodającym sprawdza się po 100 elementów miesięcznie? Jeśli tak, to skąd takie kolejki? Przecież przy takim tempie sprawdzania wszystko powinno być na bieżąco opracowywane. Dla ludzi, co nie umieją liczyć: te 1500 punktów nie będzie z samych obsad, bo przecież kolejka ugrzęzła na 8 lipca, tzn sprawdzono obsady dopiero z połowy roku, a więc jakieś 190 dni. Po 1 obsadzie na dzień, a więc 190 obsad, a więc jakieś 1900 punktów. Nawet gdyby komuś w jeden miesiąc sprawdzono wszystkie zaległe obsady z tej połowy roku, to przecież już w kolejnym miesiącu punktów za nowe obsady nie dostanie, bo... kolejka ugrzęzła na 8 lipca:) A więc nikt miesiąc w miesiąc nie zdobywa tych 1500-1300 punktów za same obsady, bo zwyczajnie te obsady się wyczerpują. A więc spora część z tych 1500-1300 punktów jest za kontrybucje inne niż obsady, a więc aby dostać te 1500-1300 punktów komuś sprawdzono grubo więcej niż 100 kontr:) Pytam kolejny raz: ilu użytkownikom portalu sprawdza się co miesiąc regularnie po 100 kontr?:) Dalej moje zarzuty są fałszywe?
Jeszcze nie zdążyłem się wypowiedzieć na temat, po prostu pytam skąd czerpiesz swoje dane. Te argumenty, w których opisujesz co potrafię a co nie, zachowaj dla siebie, mało mnie one obchodzą. Po co ta cała nerwica...
Nie ma problemu, niejasności z dodawaniem zawsze były i będą, nawet osoby z topki je mają. Wpierw spójrzmy na ranking, jeśli miałbyś rację była by ogromna przepaść jeśli chodzi o punkty między użytkownikami (tzw, brak średniej klasy). http://www.filmweb.pl/users/ranking/usersMonthly jak widać takiej nie ma. Jestem żywym dowodem na to, że zwykli userzy są w stanie dostać się do topki. Na czym można nabić tyle punktów? Np. na opisach do zdjęć, które były sprawdzane bez kolejki (nie wiem jak jest teraz bo ich nie dodaję). Obecnie są to wszelkie materiały do gier. Topka jest sprytna zawsze dodaje to co schodzi. Dodatkowo mamy setki kontrybucji w oczekujących. Codziennie coś dodajemy, tak jak to opisała Lipstick_92. Jeśli chodzi o obsady to wygląda to mniej więcej tak, dodaje się te z seriali czyli bardzo duże, weryfikator może sprawdzić naraz np. 10 kontrybucji do danego filmu i serialu (i tu następuje problem, ponieważ do dziś sam nie wiem dlaczego niektórym sprawdza się całe a mi często pojedynczo), tak więc nabija w jeden dzień i 300 pkt i ma miesiąc czekania, w następnym to samo (podobna sytuacja z plakatami) itd. Są też tzw. "całościówki" czyli wraz z premiera lub studiem dodawane są pozostałe kontrybucje przy tytule (oczywiście nie wiadomo jaki jest schemat i moim zdaniem czasem może być ktoś faworyzowany), to Lipstick_92 też opisała. Czasem też poza kolejka dodawane są materiały do nowych filmów (festiwalowych tytułów itp), które akurat ma za zadanie uzupełnić administrator lub redakcja. Nagłe zgony aktorów itp. Mam nadzieję, że choć trochę rozjaśniłem sprawę i nie powtórzyłem wszystkiego co napisała Lipstick_92.
Nie musiałeś rozjaśniać sprawy bo umiem sobie wyobrazić, że dodając sporo, z każdego rodzaju materiałów, da się nabić tyle. Ale co Ci z obsady za 300 pkt skoro kolejka zatrzymała się na lipcu więc to, co dodaleś w grudniu dostaniesz w czerwcu 2016, przy obecnym tempie sprawdzania? Kiedy dostaniesz za opisy do plakatów, skoro tam jest najstarsza sprzed prawie 11 tygodni? Koniec, te plakaty które dodałeś w październiku to już za nie dostałeś punkty, a na te z listopada będziesz musiał zaczekać. Tu chodzi o statystykę: jakim cudem ludzie nabijają sobie takie wyniki, jeśli większość ich materiałów za ostatnie tygodnie nie została jeszcze sprawdzona? To jak, sprawdzili im w styczniu 2015 a punkty doszły dopiero teraz?;) Nie, jeśli kolejka zamarła na wiele miesięcy temu, to materiały dodane PO DACIE ZATRZYMANIA KOLEJKI nie są sprawdzone i jako takie, nie mogą nabijać ludziom takiego wyniku.
"Nie musiałeś rozjaśniać sprawy bo umiem sobie wyobrazić, że dodając sporo, z każdego rodzaju materiałów, da się nabić tyle."
Masz rację niepotrzebnie próbowałem cokolwiek tłumaczyć. Poczułem się jak Łukasz Gróski z Tele2.
http://www.youtube.com/watch?v=EdfktfsszcU
"Koniowi to pan tłumacz"
Mniej więcej ta sama retoryka i emocje.
PS. Jeśli swoje informacje opierasz na contrib_table to nie wyłapiesz wszystkiego.
Pozdrawiam.
Masz rację, jestem koniem, nigdy nie zrozumiem zawiłości sprawdzania materiałów poza kolejką, bo dla mnie kolejka jest podstawą;)
To ja Ci wytłumaczę jak one to robią i dlaczego w czołówce znajdują się ciągle te same osoby.
Obsady, o których mówisz, stanowią zaledwie niewielki odsetek wszystkich materiałów, które użytkownik może dodać. Tych kategorii jest naprawdę sporo.
Nie oszukujmy się, osoby z czołówki rankingu nie dodają materiałów od dziś. Punkty, które zdobywają, są otrzymywane za kontrybucje dodane kilka miesięcy temu (przykładowo obsady). Ci użytkownicy, którzy rozpoczęli dodawanie od niedawna (albo nawet od kilku miesięcy), relatywnie nie mają dużych szans na dostanie się do czołówki. To wymaga czasu i determinacji.
Najaktywniejsi użytkownicy dodają dzień w dzień prawie wszystkie materiały :) To przesądza o tym, że zyskują miesięcznie tak dużą ilość punktów. Wprawiony dodający jest w stanie wyczerpać dzienny limit materiałów w ciągu kilkunastu minut. Jeśli ktoś dysponuje sporą ilością wolnego czasu, nie jest to dla niego dużo. Co do zasady jednak osoby te nie dodają takich materiałów jak opisy, zarysy fabuły, recenzje czy biografie. Tych rodzajów kontrybucji nie dodaje się sztampowo, wymagają od dodającego nieco pomyślunku i czasu.
Zdarza się także (chociaż w chwili obecnej rzadko), że materiały schodzą na bieżąco. To znaczy, że po sprawdzeniu materiału dodanego danego dnia, użytkownik może dodać (w tym samym dniu) następny materiał. Wymaga to jednak systematycznego sprawdzania oczekujących materiałów, czy przypadkiem "coś nie zeszło". Ostatnimi czasy było to możliwe przy dodawaniu studiów filmowych, pod koniec każdego miesiąca często też podobnie dzieje się z odcinkami.
Dla ciekawości zerknęłam w ilość materiałów oczekujących osób z pierwszej piątki. Mają ich odpowiednio: 1538, 1901, 1536, 1659, 1529.
Dlatego jak sam widzisz, takiej ilości nie da się dodać w jeden dzień czy miesiąc. Oni dodają od dawna, systematycznie i uzbierało się. I uzyskanie przez nich 1000 pkt./m-c przy takiej ilości oczekujących kontrybucji również jest możliwe. Dlaczego ciągle Ci sami? A znajdź mi innych, którzy poświęcają równie dużo czasu na dodawanie i dodają równie dużo :) Zapewniam Cię, że nie znajdziesz.
Nikomu nie sprawdzamy materiałów poza kolejką, na to jest najłatwiej zwalić...
Wszystko pięknie ładnie, ale to nie wyjaśnia, dlaczego akurat tym osobom sprawdza się po kilkaset (sama piszesz, że nikt nie dodaje takiej ilości opisów, biografii itd, siłą rzeczy oni te 1500 punktów nabijają z pozostałych kontr), materiałów, gdy reszcie użytkowników sprawdza się... po kilka kontr? Bo tak wynika, że skupiacie się na zajadłym sprawdzaniu tylko kilkorga osób, resztę użytkowników olewacie. Dla mnie oni mogą dodawać i po 100 materiałów dziennie, ale jeśli im sprawdzacie naprawdę grubąąą ilość kontr miesięcznie, a reszta zadowala się ochłapami, to coś tu jest nie halo. Wszystkiego nie obrobicie, wiadomo, ale może wypadałoby choć dla przyzwoitości powolutku rozładowywać te kolejki, a nie tylko skupiać się na stałych dodających? po raz 2 wklejasz ten sam tekst, spokojnie, czytałem go, tak samo jak to o schodzeniu materiałów na bieżąco:) Ciekawe jakie schodzą na bieżąco, sprawdzam ustawienia kontrybucji prawie codziennie i zawsze są co najmniej kilkumiesięczne kolejki... Na bieżąco gry schodzą, fakt, ale nie filmy. No i statystycznie oni musieliby się naprawdę grubo sprężać, żeby z każdej, dosłownie z każdego rodzaju kontr naklepać na maxa miesięczny limit, bo tylko w ten sposób da się nabić ok 1000 punktów. 1000, ale nie 1500.... . Weź wytłumacz jedno: ok, podostawali punkty za kontry sprzed kilku miesięcy i to zapewniło solidną ilość punktów. Ale kolejki znowu stanęły w miejscu, to jakim cudem, skoro nie sprawdza się nowych, dodawanych na bieżąco kontr, dalej osobom z czołówki rośnie ilość punktów? Skąd te nowe punkty, jeśli kolejki stanęły znowu parę dni temu, więc nie można nic dostać za kontry dodane po dacie, na której zatrzymało się sprawdzanie? Jak wyjaśnisz że połowa praktycznie kolejek jest co najmniej kwartalna, toteż za materiały sprzed daty zatrzymania się kolejki ludzie już dawno dostali punkty, to skąd dostają ciągle nowe i nowe, jeśli by nie mieli sprawdzane poza kolejką? Film: treści, gatunek i tytuł, wielotygodniowe przestoje, jakim cudem za te kategorie ludzie nadal dostają punkty jeśli kolejka stoi? Opóźnienia są wielomiesięczne więc za materiały dodane po dacie, na której zatrzymało się sprawdzanie, nikt nie może nic dostać.
Podsumowując: ok, jeśliby mieli na bieżąco sprawdzane WSZYSTKIE MATERIAŁY JAKIE MIESIĘCZNIE DODAJĄ to fakt, uzbiera się po 1300. Ale nie mogą mieć na bieżąco wszystkiego sprawdzane bo kolejki zatrzymały się na datach często na wiele miesięcy wstecz:) Więc za materiały dodane po tych datach nikt nie zgarnie punktów, a za kontry dodane PRZED tymi datami, punkty już zostały przyznane:) Nie róbcie kogoś w durnia, proszę, czarno na białym widać, że są wybrani którym się sprawdza na bieżąco.
"reszcie użytkowników sprawdza się... po kilka kontr?" --> ale Ty mówisz o sobie, czy o kim? Dodajesz praktycznie same opisy i recenzje, więc nie rozumiem Twojego rozczarowania...
A ile kontrybucji może znajdować się w kolejce tych osób, które łącznie mają ich dodanych (oczekujących) około 50? Jak wiadomo, niewiele... To jest banalnie prosty mechanizm, ale nie wiem czy jest sens dalszego tłumaczenia, bo najwyraźniej Ty tego nie rozumiesz... Sprawdzamy kolejkę od końca, logicznym jest, że jeżeli ktoś dodaje dużo kontrybucji i robi to systematycznie, będzie miał sprawdzonych materiałów więcej, a Ci co dodają niewiele i nieregularnie, będą mieli ich sprawdzonych mniej. Wszystko odbywa się proporcjonalnie do liczby dodawanych kontrybucji. To naprawdę aż akie trudne do zrozumienia?
Ponadto nie ma czegoś takiego jak "kolejka stanęła w miejscu". Kolejek jest wiele, zawsze coś się porusza, tylko w mozolnym tempie. Raz trochę obsad zejdzie, raz trochę ciekawostek, pozostałych materiałów itp. Często weryfikowane są materiały z danego fragmentu dnia, nie każdy ma tyle sił i czasu by wyładować kolejkę z całego dnia. I temu, kto dodał o 0:01 dany materiał już zejdzie, a na tym, co dodał np. o 14:05 kolejka się zatrzyma i będzie musiał poczekać. Ostatnio BLUE rozładował kolejkę ciekawostek do osób z wielu dni, oczywistym jest, że ten, kto ich nie dodaje, nie otrzyma nic. A Ci, którzy dodają ciekawostki, otrzymają punkty (Twoim zdaniem nie wiadomo skąd).
Dodam jeszcze, że weryfikatorzy mają prawo sprawdzać poza kolejką materiały przy bardzo znanych filmach, oczekujących na premierę lub będących tuż po premierze. Mogą też weryfikować od razu wszystkie materiały czekające przy danym filmie. Jednakże takie sytuacje nie mają większego wpływu na miejsce w rankingu. Zasadą jest kolejka, a powyższe sytuacje często się nie zdarzają, ponadto każdy ma prawo dodawać materiały do nowych filmów, jeśli chce.
Wszystko jest fair, trochę wiary ;) Sama kiedyś dodawałam materiały i nie sprawiało mi problemu dostanie się do czołówki, musiałam po prostu dużo nad tym siedzieć i dodawać ;) I tylko tyle.
A za Twoich czasów były półroczne kolejki do obsad?;) Że kolejki stoją w miejscu to był rzecz jasna skrót myślowy, bo jak inaczej wyjaśnić, że dana kolejka w ciągu powiedzmy tygodnia przesunęła się o jeden dzień? BTW: BLue coś słabo rozładował tę kolejkę ciekawostek skoro najstarsza jest sprzed 2 miesięcy:) I nie mam siły wyjaśniać, jakim cudem ludzie nabijają za wszystko punkty, skoro jak sama piszesz, zasadą jest kolejka, a ta sięga wielu tygodni wstecz przy większości kontr. A ludzie nadal dostają punkty jakby mieli sprawdzane wszystko na bieżąco... Co z tego że ktoś dodaje wszystko systematycznie jeśli daną kontrę dodał, jak w przypadku gatunku filmowego, 172 dni temu i nie ma jej sprawdzonej? Jeśli dodał ciekawostkę do osoby 54 dni temu to też nie ma jej jeszcze sprawdzonej:) Z czego ludzie mają nabijane po 1000 punktów miesiąc w miesiąc skoro materiały na wiele miesięcy wstecz nie są zwyczajnie sprawdzone to ja nie wiem. Mamy ledwo połowę stycznia a już prawie po 900 punktów: za jakie to materiały ktoś dostał w grudniu, jeśli najstarszy plakat ma 11 tygodni? Za jaki opis do osoby, jeśli najstarszy jest z listopada? Wszystko da się sprawdzić, wszędzie są daty i wszędzie są wielotygodniowe kolejki. JEŚLI KOMUŚ SPRAWDZONO OBSADĘ 7 LIPCA, TO OSTATNIE PUNKTY ZA OBSADĘ DOSTAŁ WŁAŚNIE W LIPCU, JEŚLI KTOŚ DODAŁ ZWIĄZANE Z FILMEM 6 PAŹDZIERNIKA, TO PUNKTY PRZYZNANO MU W PAŹDZIERNIKU, BO POŹNIEJ JUŻ KOLEJKA STOI. TO SAMO CIEKAWOSTKI FILMOWE: KOLEJKA STOI OD POŁOWY LISTOPADA, TO NIBY KIEDY MOŻNA BYŁO ZA NIE DOSTAĆ PUNKTY? BO CHYBA NIE W STYCZNIU 2016. Podsumowując: nadal nie wyjaśniłaś za jakie kontry ludzie dostają w styczniu punkty, skoro 95% dodanych materiałów jest z listopada i nie zostało najzwyczajniej w świecie jeszcze sprawdzonych?
Rany, aż szkoda na to patrzeć
>"Z czego ludzie mają nabijane po 1000 punktów miesiąc w miesiąc skoro materiały na wiele miesięcy wstecz nie są zwyczajnie sprawdzone to ja nie wiem."
Przecież tak ci prosto i wyczerpująco wyjaśniono - mają nabijane po 1000 punktów miesiąc w miesiąc za materiały, które dodały dawno temu. Bo dodają od lat, każdego dnia, więc w tym miesiącu zgarniają punkty za materiały które dodały pół roku temu.
>"nadal nie wyjaśniłaś za jakie kontry ludzie dostają w styczniu punkty, skoro 95% dodanych materiałów jest z listopada i nie zostało najzwyczajniej w świecie jeszcze sprawdzonych?"
Przecież wyjaśniła ci to wyraźnie, słowo po słowie - w styczniu dostają punkty za materiały dodane w listopadzie/październiku. Z tego co wiem daty publikowanych materiałów dotyczą ich dodania przez użytkownika, a nie sprawdzenia. Jeśli "kolejka stoi" na listopadzie, to w styczniu zgarniają punkty ludzie, którzy dodawali w listopadzie.
Czego tu można jeszcze nie rozumieć?
Gdybyś uważnie czytał wszystkie posty to byś się dowiedział, że werzy wybiórczo sprawdzają materiały poza kolejką, ale wg jakich kryteriów, to już tylko im wiadomo. Ot, Zandra w poście na końcu też wkleiła linki, że jej sprawdzono z listopada, gdy kolejka zatrzymała się w lipcu. Bo ja też dodawałem opis i obsadę do filmu, które to były jedynymi materiałami dodanymi do danego tytułu, ale mi jakoś nikt za jednym zamachem nie sprawdził tego, a o takim czymś własnie Lipstick pisała. Bo może się okazać, że połowa punktów jakie ludzie dostają jest sprawdzana poza kolejką. Według jakich reguł? Nie wiadomo, weryfikatorzy mają prawa do sprawdzania, ale gdzie te prawa można przeczytać? To daje szerokie pole do interpretacji, jakie kontry i w jakim czasie się sprawdza. Sprawdzenie poza kolejką każdego filmu można tak usprawiedliwić. Za jakiś czas dam jednego dnia opis i obsadę do jednego filmu i ciekawe, czy ktoś mi to sprawdzi od razu, BO PRZECIEŻ WERYFIKATOR MA DO TEGO PRAWO. Tylko kiedy i dla kogo ma to prawo stosować?
>" to byś się dowiedział, że werzy wybiórczo sprawdzają materiały poza kolejką"
Z tego co widzę to jesteś jedyną osobą, która twierdzi coś takiego, nie mając ku temu żadnych sensownych dowodów.
Jeśli wychodzisz z takiego błędnego założenia, to nic dziwnego, że cała reszta też nie ma większego sensu.
Każdy ci tutaj tłumaczył - nikt nie sprawdza niczego od razu, tylko według kolejki. Ludzie zgarniają teraz punkty za materiały, które dodali przed paroma miesiącami. Dlaczego zakładasz, że jeśli ktoś w styczniu zgarnia punkty to znaczy, że mu sprawdzają poza kolejką?
Dowodami są wypowiedzi użytkowników, którym sprawdzono materiały spoza kolejki, bo wer dodał wszystkie materiały oczekujące z danego filmu za jednym zamachem, a o sprawdzaniu poza kolejką pisali ludzie też w innym temacie. Ze zwykłej statystyki wynika, że niemożliwością jest nabić sobie 1500 pkt z materiałów z kolejki, bo 30 obsad to raptem 300 pkt, pozostałe kontry są z reguły po 1 pkt za element, a nikt nie dodaje dzień w dzień recenzji za 6 pkt czy biografii za 5 pkt, bo to zajmuje kilka godz a mało prawdopodobne, by ktoś ślęczał po 4 godz codziennie przy żmudnym dodawaniu materiałów. Bo samo wklepanie ich to jedno, ale jeszcze trzeba wyszukać te wszystkie plakaty, zdjęcia i ciekawostki. I z tego wnioskuję o sprawdzaniu poza kolejnością, czyli na bieżąco, sporego procenta wszystkich kontr. A to, jak bardzo weryfikatorzy podchodzą do sprawdzania wybiórczo, wiedziałbyś, gdybyś sam interesował się dodawaniem. A tu nie chodzi o to, żeby każdy wer robił jak mu się podoba, ale żeby trzymali się tego minimum przyzwoitości. A o sprawdzaniu poza kolejką BO FILM JEST NAJNOWSZY ALBO ZNANY to i Lipstick pisała. Dlatego wnioskuję, że ludzie mają nabijane punkty z bieżących obsad. Wszystko
Przecież jest jasno powiedziane, że materiały dotyczące popularnych premier są dodawane poza kolejką, niezależnie od tego kto je doda. To masz na myśli?
>"A o sprawdzaniu poza kolejką BO FILM JEST NAJNOWSZY ALBO ZNANY to i Lipstick pisała."
Do tego pijesz? No to akurat jest dość jasne, skoro portal chce być na topie, no to musi przede wszystkim stawiać na najnowsze i najbardziej popularne treści, więc te są premiowane sprawdzaniem poza kolejką. Oczywista sprawa, Ty tu widzisz jakąś niesprawiedliwość?
Ale co ma kolejka do ilości dodawanych materiałów? Ze zwykłej statystyki - jak ktoś natrzaskał parę miesięcy temu materiałów za 1500 pkt no to teraz, po sprawdzeniu dostanie te 1500 punktów.
Chyba nie doceniasz tych najbardziej aktywnych dodających, bo z tego co wiem to właśnie poświęcają oni całą masę czasu na dodawanie materiałów i nie zdziwiłbym się gdyby to było po parę godzin dziennie. Jedni mają takie hobby, inni inne, nie mnie to oceniać, ale tak jest i jeśli nie jesteś w stanie poświęcić tyle samo, no to zapomnij o jakimkolwiek konkurowaniu.
Mnie nie interesuje dodawanie, bo dla mnie absurdem jest poświęcanie swojego wolnego czasu na darmową pracę na rzecz prywatnego przedsiębiorcy. Dla mnie dodawanie to jest to samo co iść za darmo sprzątać w sklepie. Jak kogoś interesuje sprzątanie, no to pewnie może być dla niego forma spędzania wolnego czasu.
Widzę, że nie ogarniasz czasowości dodawania materiałów, dlatego tłumaczę jak krowie na rowie. Przykładowo opis: jeszcze 30 grudnia sprawdzono mi opis z 15 listopada i dostałem za to punkty powiedzmy 1 stycznia, po czym kolejka opisów stanęła i od 2,5 tygodnia zatrzymała się na 17 listopada. Wszystkie materiały sprzed 17 listopada zostały więc ocenione, punkty za to dodane i koniec, z tej kategorii punktów już nie dostaniesz. To samo film-gatunek: sprawdzanie tych treści stanęło powiedzmy pod koniec grudnia na 29 lipca 2015, czyli wszystkie kontry sprzed 29 lipca zostały już sprawdzone, punkty za to dodane i koniec, do 20 stycznia br. nikt nie dostał punktów za film-treści. To samo plakaty: kolejka stoi od jakiegoś czasu na 4 listopada, więc wszystkie plakaty dodane przed 4 listopada zostały już ocenione i nagrodzone. To teraz pytam jasno: jakim cudem, skoro wszystkie kolejki stoją na tych samych datach od kilku tygodni każda, to jak ludzie z topki rankingu dostali od tego czasu kilkaset punktów? Skoro przykładowo punkty za ciekawostki filmowe sprzed 13 listopada zostały już przyznane kilka tyg temu a sprawdzanie stanęło i koniec, za młodsze kontry punktów się nie dostanie bo nie są jeszcze sprawdzone? 2 sprawa: usiądź z kalkulatorem w ręku i policz sobie, ile premier weszło w grudniu/styczniu do kin, ile punktów za każdą obsadę można dostać i czy punkty otrzymane za te obsady nowości kinowych usprawiedliwiają, by cała topka użytkowników w ciągu paru dni podbiła sobie ranking o kilkaset punktów:) Kilkaset w ciągu kilku dni, podkreślam. Stary, za jedną w pełni opracowaną z opisem i recenzją premierę to jakieś 70,80 punktów góra można dostać, a tutaj było tych premier kilka na 10 użytkowników z topki, już o tych spoza niej nie wspominając. Chcesz powiedzieć że kilka filmów, kilkunastu użytkowników i każdy w ten sposób nabił sobie po kilkaset punktów? Ah, no i te słynne obsady seriali, co to ludzie nabijają sobie z nich fortuny, jak rozumiem w ciągu kilku dni pojawiło się milion nowych odcinków, które sprawdzono na pniu by każdy z topki dostał te kilkaset punktów. Powtarzam-kilkaset, nie kilkadziesiąt, nie kilka. Kilkaset w ciągu paru dni. Tak, to na pewno z topowych premier i odcinków seriali
W swoich obliczeniach nie bierzesz pod uwagę ogromu materiałów jakie mogą znajdować się w tych dwóch dniach pomiędzy 15 listopada o którym rzekomo wiesz oraz 17 listopada na którym rzekomo "stanęła" kolejka.
Tak samo przy reszcie - to, że kolejka "stoi" na 29 lipca oznacza tylko tyle, że tego dnia został dodany ostatni sprawdzony materiał.
Możesz przytoczyć jakiś konkretny przykład takiej "stojącej" kolejki, co by można było wejść i zobaczyć o czym mówisz? Jak pisałem, cenię siebie i swój czas na tyle by nie interesował mnie wolontariat na rzecz prywatnych przedsiębiorców więc nie do końca wiem co masz konkretnie na myśli. Takie gdybanie bez przykładów jest delikatnie mówiąc bezsensownie, nie mówiąc już o oskarżeniach.
Jak już ci pisano wyżej, nie bierzesz pod uwagę priorytetów przy nowych filmach. Niekoniecznie muszą to być topowe premiery, a jeśli tak nie jest to przecież każdego dnia premierę ma cała masa filmów.
>"jak rozumiem w ciągu kilku dni pojawiło się milion nowych odcinków"
Z pewnością nie pojawia się każdego dnia tyle, ale pewnie co najmniej setki tysięcy odcinków widnieje w bazie bez żadnych opisów, które można wykonać.
Rany, człowieku, co Ty piszesz, jakie ,,rzekomo kolejka stanęła", jakie rzekomo, przecież wszystko można sprawdzić:
http://www.filmweb.pl/contrib/status - popatrz sobie, codziennie wchodzę i sprawdzam kolejki do materiałów, jakie dodaję i widzę, że stoją od 2,5 tygodnia (np. opisy, powiedzmy 3,4 stycznia stanęło sprawdzanie na 17 listopada i tak stoi, więc jeśli 2 stycznia sprawdzono kontrę z 16 listopada, to za to już dawno punkty przyznano, a reszta czeka na sprawdzenie)
http://www.filmweb.pl/premiere#d-15 - jaka masa filmów ma codziennie premierę? Ja do 20 stycznia naliczyłem 18 premier, mogłem się kopsnąć o 1. Bo chyba mówimy o filmach mających premierę w Polsce, a nie Azerbejdżanie, bo to filmy mające premierę w Polsce mają pierwszeństwo
Ja wszystko wiem ,,na pewno", a nie ,,rzekomo", przecież jak mam listę dodawanych przez siebie materiałów, to to wszystko jest opatrzone datą dodania, to samo jak Ci kwalifikują materiał, jest data sprawdzenia, jakie rzekomo? Wiem kiedy dodałem i wiem, kiedy sprawdzili, jeśli dodałem 15 listopada to data sprawdzenia jest 30 grudnia, bodaj 3 stycznia stanęło na 17 listopada i stoi, jak się codziennie wchodzi i sprawdza daty w kolejkach to wszystko wiadomo, chłopie, to kwestia kalendarza a nie jakiegoś ,,rzekomo"
Z grudnia 2015 roku czekają w kolejce tylko premiery, recenzje i gry, i z tych 3 obszarów tylu użytkowników ponabijało w styczniu po kilkaset punktów? Bo z innych obszarów nie mogli dostać, inne kontry sięgają nawet stycznia ubiegłego roku, nie zostały sprawdzone i punktów mieć za nie ma jak. Czemu kłujesz w oczy tą systematycznością, co komu po niej jeśli dodał taką nagrodę 4 grudnia? Przecież za nią punktów w styczniu nie mógł dostać, nie została jeszcze sprawdzona. Wydaje mi się że my cały czas mówimy o czym innym: ja o rybie, Ty o grzybie:) Ty mi mówisz o jakichś bohaterach co to nie jedzą, nie piją a dodają miesięcznie po 1000 kontr, a ja Ci mówię: dziewczyno, spójrz na daty:) Ktoś kto dodał po dacie zatrzymania kolejki nie miał szans dostać jeszcze za to punktów, czego w moim rozumowaniu nie pojmujesz?
Miałem opis i obsadę dodane do filmiki krótkometrażowego dzień po dniu, 4 i 5 września, opis sprawdzono na pniu, obsada nadal czeka, więc na jakiej podstawie weryfikatorzy jednym sprawdzają, jak sama piszesz, wszystkie materiały dodane do danego filmu, a innym wybiórczo? Bo z tego co napisałaś zrozumiałem, że jak ktoś doda wiele kontr do danego tytułu, mogą mu od razu wszystko sprawdzić.
Mogą, ale nie muszą. Jest to naprawdę różnie. Weryfikatorzy sprawdzający opisy raczej nigdy nie sprawdzają reszty oczekujących materiałów. Ale coś za coś, jeżeli jednej osobie wszystko sprawdzą naraz, to będzie musiała dłużej czekać na sprawdzenie kolejnych materiałów, bo zrobi się "luka" w materiałach ;)
Ja się tylko wtrącę do tego co piszesz o ilości sprawdzanych kontrybucji. Sama ilość sprawdzonych kontr, dużych ilości punktów nie generuje.
Mi w grudniu sprawdzono plus minus 70 kontr, a punktów za to miałam bodajże 160. Tyle samo można dostać za 16 obsad.
Dobrze, umiem liczyć, ale weź pod uwagę, że najstarsza obsada jest z lipca, więc w styczniu za to punktów się nie dostanie:) To samo opis osoby- najstarszy z listopada, więc w styczniu nie dostaniesz nagle 150 punktów za grudniowe opisy, bo grudniowe opisy NIE SĄ JESZCZE SPRAWDZONE:) O recenzjach nie wspominam, te dodaje garstka ludzi w ilościach jedna recka raz w tygodniu
"Najstarsza obsada jest z lipca, więc w styczniu za to punktów się nie dostanie". Naprawdę? Punkty z wczoraj:
http://www.filmweb.pl/film/La%C3%9F+laufen%2C+Kumpel-1981-279570/contribute/role s/4470731/4
Następny który nie czyta ze zrozumieniem: jeśli kolejka obsad zatrzymała się na 9 lipca, to po tej dacie nic nie zostanie sprawdzone i nikt nie zarobi w styczniu za to punktów. Dopiero sprawdzili Ci lipcowe obsady? Super, zarobiłeś 70 punktów - 7 obsad, po jednym na każdy dzień lipca, jaki sprawdzono. To nadal nie wyjaśnia ludzi, którzy miesiąc w miesiąc dostają ponad 1000 punktów.
Twoje "obliczenia" odnośnie punktów za obsady są wzięte z sufitu. W styczniu dostałem punkty za obsady dodane NIE TYLKO w lipcu.
Liczy się systematyczność, cierpliwość, dokładność i determinacja w tym co się robi.
Kiedyś dodawałem regularnie każdego dnia materiały za ok. 10 pkt. (za wszystkie). Przez dwa miesiące nie miałem z tego nic. W trzecim zaczęło się coś dziać a w czwartym wszedłem do pierwszej 100 rankingu i tak było już z miesiąca na miesiąc. Najwyżej doszedłem do ok. 70 miejsca z ok. 400 pkt., a przypomnę: dodawałem na ok. 10 pkt. dziennie.
Dziś już nie dodaje regularnie, a na zasadzie "jak się coś trafi" zwłaszcza z kręgu filmów/osób, które mnie interesują i jestem zdolny - pomimo długich kolejek - zdobyć ok. 100 /150 pkt. na miesiąc i to wszystko bez "znajomości".
Teraz sobie wyobraź, jeśli ktoś dodaje dzień w dzień materiały z większości (jeśli nie ze wszystkich) kategorii, i jeśli dodamy do tego sytuacje (o których była tu mowa) sprawdzania poza kolejką, to czy te 1000 pkt. nadal wydają Ci się takie niemożliwe?
Albo ty czegoś nie rozumiesz, albo ja nie rozumiem twoich wypowiedzi...
Jak to nie dostanie się w styczniu punktów za obsadę z lipca?!?!?!?! Nie ma znaczenia, kiedy dodało się materiał, ważna jest data sprawdzenia. Te 307 (na chwilę obecną) punktów, które uciułałam w styczniu mam za kontry dodane na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy.
http://zapodaj.net/0f55f55cf2e7e.png.html
I wyobraż sobie, że w zeszłym tygodniu zebrałam ze 40 punktów za obsadę serialu, którą dodałam w lipcu (takie czary-mary).
Tak, Ty czegoś nie rozumiesz. Nie dostaniesz punktów za kontrę z przykładowo 10 lipca, bo ona nie została jeszcze sprawdzona. A więc za obsady z lipca dostałaś maxymalnie 90 punktów, bo kolejka stoi własnie na 9 lipca, 9 dni-9 obsad. I o to mi chodzi: nikt nie dostanie punktów za obsadę dodaną w październiku bo ona nie jest jeszcze sprawdzona. Nikt nie dostanie punktów za biografię z grudnia bo ona nie jest jeszcze sprawdzona.
No jasne że nie (za wyjątkiem wyjątków o których wspomniała Lipstick), ale prócz obsad są jeszcze inne rzeczy. Jak stoją obsady, to idzie coś innego i zawsze jakieś punkty wpływają.
Nie byłam nigdy w rankingu, nie wiem jak wygląda życie osób które tam są, kto im co sprawdza, w sumie nie interesuje mnie to.
Ale nie jest prawdą, że użytkownicy spoza czołówki są olewani, a ich kontry omijane, a to sugerowałeś w pierwszym poście.
Aktualny stan kolejki do Film- kraj: najstarsza kontrybucja z 29 lipca. A ja miałam sprawdzoną i zaakceptowaną kontrę z krajem z listopada:
http://www.filmweb.pl/film/Vozvraschenie+v+Izumrudniy+gorod-2016-727934/contribu te/countries/4470242/4
Treści- ten sam przypadek.
http://www.filmweb.pl/film/Le+goût+des+merveilles-2015-741114/contribute/info/44 67022/4
Lipstick o tym pisała.
Takich przykładów mam wiele. Nie zawsze wszystko jest sprawdzane wg kolejki.
To są bardzo znane filmy, krótko przed albo po premierze, gdzie wszystkie materiały do nich sprawdzono od razu, tak?
Miałem opis i obsadę dodane do filmiki krótkometrażowego dzień po dniu, 4 i 5 września, opis sprawdzono na pniu, obsada nadal czeka, więc na jakiej podstawie weryfikatorzy jednym sprawdzają, jak sama piszesz, wszystkie materiały dodane do danego filmu, a innym wybiórczo? Bo z tego co napisałaś zrozumiałem, że jak ktoś doda wiele kontr do danego tytułu, mogą mu od razu wszystko sprawdzić.
wszystko zależy od weryfikatora. Są tacy werzy (nie będę wymieniać z nicków), którzy np. trafiają na kontrę ze studiem i za jednym zamachem sprawdzają pozostale tytuly, tresci, kraj, obsadę itd. Są też tacy, że jak mają obsadę z 19 października wg kolejki, to sprawdzą tylko to, nawet nie patrzą, co tam jeszcze wisi. Miałam już taki przypadek, że dodałam do filmu obsadę- dwie kontry, dodane dzień po dniu. Przyszła kolej- 1 kontra została odrzucona przez wera X, ale druga na drugi dzień przez wera Y została zaakceptowana bez problemu... Heh...
Sprawdzając np. studio nie widzimy czy przy filmie są też inne kontry. Trzeba wejść osobno w kolejkę kontrybucji do danego tytułu. Jeżeli bardzo zależy Wam na sprawdzeniu również innych materiałów do danego tytułu to piszcie w komentarzu, że uzupełniliście również inne dane. Nie gwarantuję, że weryfikator się tym zainteresuje, ale zwiększa to prawdopodobieństwo szybszej weryfikacji. Oczywiście weryfikator nie ma takiego obowiązku i jest to tylko jego dobra wola. Są osoby, które nie sprawdzają (lub nie mają uprawnień) kontrybucji każdego rodzaju i nie ruszą tego.
W "Misiu" mówiono "Jak jest zima, to musi być zimno"
Tu adekwatne jest powiedzonko "Jak jest Filmweb, to muszą być kolejki" ;)
Oj, co do tych odcinków, to już tak kolorowo nie ma... Owszem, niektóre są sprawdzane na drugi dzień, niektóre jak już werzy zobaczą, że premiera była albo zaraz będzie, ale z patkotem na "urlopie" kolejka stoi i osiąga rozmiary jakich dawno nie było. Więc odcinki sprawdzane tego samego dnia są już tylko odległym wspomnieniem.
@Gats_2 Wszyscy próbują Ci wytłumaczyć, że kolejka, której tak się trzymasz jest tylko sugestią. Owszem w przypadku obsad do filmu, zazwyczaj, bo też nie zawsze jest to raczej rzeczywisty czas czekania, ale przy serialach na dobrą sprawę nigdy nie wiadomo, kiedy Ci zejdzie kilka obsad, ot tak, bo komuś się zechciało sprawdzić. Więc równie dobrze mogłeś dodać jedną w sierpniu, kilka kolejnych w ciągu następnych miesięcy a ostatnią wczoraj i dzisiaj ktoś sprowadzi wszystkie.
"Nie oszukujmy się, osoby z czołówki rankingu nie dodają materiałów od dziś. Punkty, które zdobywają, są otrzymywane za kontrybucje dodane kilka miesięcy temu (przykładowo obsady). Ci użytkownicy, którzy rozpoczęli dodawanie od niedawna (albo nawet od kilku miesięcy), relatywnie nie mają dużych szans na dostanie się do czołówki. To wymaga czasu i determinacji."
Dokładnie. Kiedyś coś dodałem i kiedyś to zejdzie. Jak zacznie schodzić będziesz "nabijać punkty". Warto dodać to co pisał Ronin o sprycie "topki" ;)
Podczepię się trochę pod temat
Dlaczego widząc jakie są kolejki nie "przyjmuje" się więcej weryfikatorów.
Dorzućcie kilka osób do weryfikowania, przecież portal na tym tylko skorzysta.
Gats_2 poczytałem sobie Twoje wypowiedzi. Myślę, że Lipstick_92 i Last_Ronin rzetelnie Ci odpowiedzieli. Mimo to nie możesz uwierzyć, że to takie proste - wystarczy ciągle dodawać aż zaczną schodzić :) Na dowód to co ja sam robię codziennie.
Dodaję codziennie: studio, ciekawostkę, zarys fabuły, plakaty (2 kontry), obsadę, daty premier (2 kontry), pozostałe tytuły (2 kontry), poprawka danych osobowych, plakat do osoby, podpisywanie zdjęć (3 kontry).
Przeważnie (prawie codziennie) dodaję też w zależności od potrzeb: nowy film, czas trwania, kraj produkcji, gatunek.
Rzadko dodaję odcinki, kiedy na coś trafię
Nie walczę o punkty (chociaż widząc moją pozycję w rankingach masz prawo myśleć inaczej) ale o porządek w tym w czym się specjalizuję czyli w polskich filmach i serialach. Tam dodaję obsady, nowe filmy, treści, studia i inne możliwe. Inne kontry dodaję wg własnego klucza.
I ostatnie. W chwili gdy to piszę mam 1686 kontr do filmów w oczekujących i 328 oczekujących do osób
Statystyki z ost. 4 tygodni:
Obsady dodane: 26; pkt: 215
Plakaty dodane: 49, pkt: 191
Nowe tytuły dodane: 20; pkt: 17
Adresy url dodane: 1; pkt:1
Kraje i gatunki dodane: 18 i 18: pkt: 10 i 9
Ciekawostki dodane: 26; pkt: 14
Informacje dodane: 18; pkt: 13
Opisy zdjęć dodane: 66, pkt: 169
Daty premier dodane: 55, pkt: 13
Inne tytuły: 48, pkt: 72
Zarysy dodane: 23, pkt: 12
studia dodane; 25, pkt:18
Skuteczność ogólna ok 95% czyli odrzucają mi przeważnie kiedy coś się zmienia w źródle albo gdzieś się pomylę z rozpędu ;)
Mam nadzieję, że rozjaśniłem trochę
I to wszystko dla jakichś punktów?
Czy naprawdę warto?
Przecież są ważniejsze rzeczy które można zrobić - np obejżeć dobry film czy pójść na piwo, jeśli okazało się, że obejżany film okazał się mizerny.
Pozdrawiam.