Nie rozumiem klasyfikacji poszczególnych gatunków jako "HORRORÓW". Co to właściwie jest. zgodnie z definicja na Wikipedii cytuję:
Horror- fantastyka grozy – odmiana fantastyki polegająca na budowaniu świata przedstawionego na wzór rzeczywistości i praw nią rządzących po to, aby wprowadzić w jego obręb zjawiska kwestionujące te prawa i nie dające się wytłumaczyć bez odwoływania się do zjawisk nadprzyrodzonych. Źródła takiego postrzegania horroru związane są bezpośrednio z samym powstaniem literackiego gatunku horroru i zasadniczo do niego się odnoszą. W horrorze filmowym definicja ta ewoluowała na przestrzeni ostatniego stulecia, głównie przez rozkwit kina eksploatacji, które miało miejsce w latach 70. ubiegłego wieku.
Celem filmowego horroru jest wywołanie u widza klimatu grozy, niepokoju lub obrzydzenia i szoku. Głównymi motywami horrorów są zazwyczaj wampiry, demony, duchy, wilkołaki, nawiedzone budynki, kanibale lub zombie. Horror nie musi jednak zawierać elementów nadprzyrodzonych[1]. Fabuła może być oparta na realnym zagrożeniu i strachu, których głównym motywem są zazwyczaj psychopatyczni zabójcy, epidemia wirusa, groźne zwierzę lub koszmarne wspomnienia/wizje głównego bohatera. Elementem, dzięki któremu można rozróżnić taki rodzaj horroru od thrillera, jest poziom przemocy w nim zawarty i liczna obecność scen gore.
No dobra, ale głównymi motywami horrorów są zazwyczaj wampiry, demony, duchy, wilkołaki, nawiedzone budynki, kanibale lub zombie. Jednym słowem horror to "Czarna Komedia" o istotach nadprzyrodzonych". Chyba nikogo zdrowego na umyśle to nie straszy, a jedynie bawi. Mnie zawsze horrory bawiły, a nie straszyły. Jak już to science-fiction był straszny.
Mam już dosyć spamu Gimbusówna temat tego , że w opisie danego filmu pisze HORROR, a film nie był straszny i spamują i dają filmom 1 (nieporozumienie). Nie lepiej pozamieniać niektóre filmy na FANTAZY, jak w "Sadze Zmierzch"?
HORROR to pojęcie zarezerwowane dla filmów o tematyce duchów, demonów, nawiedzonych domów, , opętań przez demony, egzorcyzmów i egzorcystów, czyli wszystko to czego nie widać, a znajduje się w kręgu doktryny Judeochrześcijańskiej. Bo nikt normalny w dzisiejszym świecie nie wierzy, ani a już na pewno się nie boi: wampirów, demonów, duchów, wilkołaków, kanibali lub zombie. Za to dla wierzącego i praktykującego Katolika czarny kot budzi strach bo wierzy w przesądy. Dlatego ludzie zachwycają się tak bardzo filmem "The Conjuring".
Oj bojaźliwe chłopaki. oj bojaźliwe chłopaki. A co w tym filmie jest takiego dobrego. Bardzo nudny, nie trzyma w napięciu, do bólu przewidywalny, bezbarwne postacie, marny scenariusz, a raczej jego brak, denna scenografia. Jak jesteś wierzącym i praktykującym Katolikiem i boisz się czarnego kota bo przynosi pecha to to jest film dla ciebie. Ja jestem Ateistą. Lubię ambitna fantastykę. na "The Conjuring" spałem z nudów. Beznadziejny film. Wszystko już było i to na znacznie lepszym poziomie. Nie wiem skąd ten zachwyt.
User "TrysCycki" http://www.filmweb.pl/user/TrzyCycki znowu trolluje. Jesteś ty dzieciaku, czy aby taki sobie trollic? No nic ataki na moja osobę ad personam zmuszają mnie do uczynienia tobie "Golgoty" na tym forum.
Jestem Raze.
Golgota to synonim męki Pańskiej. Jeden użytkownik uczynił mi przez 6 miesięcy "Golgotę "stalking"?
Po tym co napisałeś po Golgocie twierdze że, masz urojenia prześladowcze.
Inteligencja ma wiele twarzy. Skończyłem 8 klas szkoły podstawowej i mam wyrok krny, ale jestem inteligentny na swój sposób.
Żeby wypowiadać się o czyjejś inteligencji to trzeba mieć ją chociażby porównywalną. Natomiast ty porównujesz poziom Morza Martwego ) największa Depresja na lądzie - twoja osoba, ze szczytem Mount Everest. 8848 m n.p.m. -moja osoba.
Jednak nie poprzestałeś na ostatnim poście i nie poszedłeś na piwo. Widzę że lubisz się dowartościować w necie i poobrażać innych, brawo...
A gdzie ja tu kogo obraziłem. Każdy czegoś tam broni (filmu) i każd tam coś Hateuje. Normalna na filmwebie. Weź się stary na luz. Olej ten ranking, te numerki obok filmów i haterów.
Ja tam jestem Anarchistą. Ledwie co wyszedłem z detoksu: etanol alprozolamum, papierosy etc. Kończę z alkoholem.
Powiedz mi jedno. Dlaczego tak bardzo Was "psychopatów", sekt "Marixa" boli prosty fakt że film rodzeństwa Wachowskich to postmodernizm w najczystszej postaci.
Matrix Wachowskich jako film POSTMODERNIZMU, czerpiące garściami ze swoich poprzedników. Scenariusz Matrixa odpowiada idealnie wręcz Monomythowi:
1. Hero: Neo
2. Herald: Trinity
3. Mentor: Morfeusz,
4. Threshhold guardians: Agenci, Policja
5. Trickster: Chłopak od dziewczyny w czerwieni
6. Shapeshifter: Cypher
7. Shadow: Agnet Smith
Do tego historia to czy się po znanym schemacie. Poznajemy bohatera, bohater wpada w pewien bieg wydarzeń, nie daje sobie rady, upada, powstaje, wygrywa.
http://en.wikipedia.org/wiki/Monomyth
https://www.google.pl/search?q=monomyth&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=OXdJU 5SmKoaetAad94CADQ&sqi=2&ved=0CDYQsAQ&biw=1366&bih=596
Człowieku Ty jesteś nienormalny, jaka sekta??? W żadnym poście nie odnoszę się do Twojej oceny Matrixa, po co piszesz te bzdury?
Schizofrenia (stgr. σχίζειν, schizein, „rozszczepić” i stgr. φρήν, φρεν-, phrēn, phren-, „umysł”) – zaburzenie psychiczne zaliczane do grupy psychoz endogennych.
Wulgarnie? Tekst był pozbawiony jakiejkolwiek wartości merytorycznej i w dodatku off toppic i bluzganie adwersarza. Jakie te "twoje wypociny" miały związek z tematem posta ? Żadne! Jedyne co pokazałeś ze swojej niziny intelektualnej, to pomawianie mnie i o oczernianie na publicznym forum. Jest w Regulaminie taki paragraf gdzie taka działalność jest zabroniona. "Wulgarnie". Poczytaj synku czym jest wulgaryzm.Mam 47 lat a ty jesteś z rocznika 1986 roku, 27/28 lat masz., więc dzieli nas dość spory wiek. I nie pisz już więcej do nie bo i tak ci już nie odpiszę. Mam dosyć bezrobotnych, sfrustrowanych, absolwentów szkol wyższych, którzy zamiast szukać pracy, albo dziewczyn, trollujż na forach internetowych, czytają komiksy, grają w gry komputerowe.
________________________________________________________________________________ ____________
Jeżeli się starło o nas, to starło się pokolenie "2001: 0dydeja Kosmiczna" (mój rocznik i "Matrix" Twój rocznik. 86 na twoim nicku to zapewne data urodzenia. Więc synku więcej szacunku.
Ok. Ale to nie jest portal społecznościowy. Tylko baza informacyjna na temat filmów. Nie przybywam tu szukać znajomych. Chcę się dowiedzieć czy leci coś dobrego w kinie. Nie chce mi się z nikim polemizować. Za leniwy jestem. SKOŃCZMY TĘ JAŁOWĄ DYSKUSJĘ!
..nie jesteś zbyt leniwy, tylko poza obrażaniem niewiele możesz zaproponować.. i nie kłam że nie chcesz polemizować z innymi. Wystarczy poczytać Twoje "teksty" pod filmem Matrix, lub Obecność...
Ps, polemizować, czyli obrażać innych.
Jaki zaś Matrix.? Napisałem tam ze dwa posty i tyle, a wcale obelżywe ie były. O obecności dokonałem merytorycznej krytyki drogi adwersarzu.
Schizofrenia (stgr. σχίζειν, schizein, „rozszczepić” i stgr. φρήν, φρεν-, phrēn, phren-, „umysł”) – zaburzenie psychiczne zaliczane do grupy psychoz endogennych.
Sprostowanie, napisałeś kilka postów z konta Raze, a ile z innych kont??? Na przykład z Sorcerer_fw???
Kolejne wyzwiska, a gdzie podział się pełen elokwencji i kultury osobistej Raze?
Serio masz jakiś problem z Matrixem, zakrawa to o jakąś paranoje. Film Ci się nie podobał i tyle, przecież to Twoja sprawa...ogarnij się...
cytuję za "onettwo88: "gdzie podział się pełen elokwencji i kultury osobistej Raze?"
skończyłem podstawówkę więc na tym forum nie szukaj Wersalu, na tym forum Wersalu nie znajdziesz.
PS. Czytając komentarze Gimbusóww, puszczając i nerwy. Najpierw Gimbysy sprowadzą cię "do parteru", a pźźniej pokonają cię doświadczeniem. Ale patrząc na wyczyny intelektualne innych userów, już dawno leżymy w partrzerze.
Niedzielna kontrofensywa Atoirtapa...nawet nie potrafisz poprawnie napisać nicku osoby z którą piszesz(to świadczy o Twojej bufonadzie).
Ps, przykładaj się do pisowni, bo coraz ciężej się to czyta.
Powinieneś był udać się do psychiatry i to za w czasu. Leki nie pomogły, elektrowstrząsy też nie, śpiączka cukrzycowa też nie, to już najwyższy czas na lobotomię.
Twoje posty stają się coraz bardziej żałosne. Permanentnie próbujesz mnie sprowokować, obrażasz i starasz się poprawić własną samooceną kosztem innych, jednak jak widzisz jest to bezcelowe. Brak argumentów zastępujesz groźbami, wyzwiskami, szczerze to trochę mi Ciebie żal...
...który to już raz czytam "a jak napiszesz to i tak ci nie odpiszę" he he...
http://www.filmweb.pl/film/Niepami%C4%99%C4%87-2013-535756/discussion/Matrix%2C+ Matrix+i+jeszcze+raz+Matrix,2330843
Obsesja (łac. obsessio) – rodzaj zaburzeń lękowych, wyrażający się występowaniem irracjonalnych myśli i impulsów, którym towarzyszy przekonanie o ich niedorzeczności i chęć uwolnienia się od nich.
W zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych (polski skrót ZOK, częściej jednak stosuje sie angielski - OCD) myśli obsesyjne występują najczęściej łącznie z kompulsjami, choć może wystąpić zaburzenie z przewagą myśli czy ruminacji natrętnych, klasyfikowane w ICD-10 jako F42.0.
Osoba dotknięta myślami obsesyjnymi ma świadomość, że pochodzą one z jej umysłu, co ma znaczenie w diagnozie różnicowej z urojeniami.
Termin obsesja jest często używany do opisania czyichś dużych zainteresowań (np. Ma obsesję na punkcie komputerów.). Użycie terminu w takim znaczeniu nie ma nic wspólnego z kliniczną definicją obsesji.
A pokaż mi jeden wulgarny tekst z mojej strony. Pamiętasz jak obraziłeś mnieod imbecyli na forum Avatara (nie pamiętasz)?? Masz swoje koryto zwane Matrix, które to nie jest, ani takie oryginalne, ani takie ciekawe. I kto tu wulgaryzmów używa. Podaj przykład. Niestety Administrator skasował cały nas dyskurs.