Standardowo w obsadzie serialu jest napisane, że np. Janina Kowalska gra Krystynę
Nowak. Czasami jednak jest tak, że w czwartym sezonie, Krystyna Nowak poślubi
Adama Wiśniewskiego. W następnym sezonie rozwiodą się i Krystyna Wiśniewska
weźmie ślub z Jackiem Kamińskim. W sezonie ósmym kosmici przylatują na ziemię i
jeden z nich, o imieniu Zoey przejmuje ciało Krystyny.

Co mamy w efekcie? Ktoś chciałby dowiedzieć się więcej o serialu, więc odwiedza
filmweb i patrzy na obsadę i co widzi?

Aktor:
Janina Kowalska
Kogo gra:
Krystyna Nowak / Krystyna Wiśniewska / Krystyna Kamińska / Zoey

W ten oto sposób oglądając pierwszy odcinek sezonu wiem już, że Adam Wiśniewski
będzie żył po 20 latach śpiączki, bo główna bohaterka weźmie z nim ślub.

Przykłady z filmwebu to m.in. Supernatural lub Boardwalk Empire.

Jakub_Nitkiewicz

Kwestie ślubów w serialach jeszcze nie są takie straszne (choć przyznaję, że nie byłam zadowolona, gdy oglądając pierwszy sezon BE, dowiedziałam się, że Nucky ożeni się z tą kretynką).
Obejrzyj sobie lepiej Historię Przemocy i popatrz, co jest nabazgrane w obsadzie tego filmu. To się nazywa spoiler.

PotC_Fan

To popraw tę Historię Przemocy. Będziesz miał dobry uczynek.

Piotrek4

A nie wiesz, czy do do tego potrzeba jakiegoś bardziej "opisowego" linka, czy starczy opisać sytuacje w komentarzu?

PotC_Fan

Daj link do IMDb i napisz w komentarzu, wydaje mi się, ze Ci zaakceptują. Ja tak robiłem już czasami przy obsadach, pisalem, że spojler i się podpisywałem, niektorzy werowie mają zaufanie do mnie więc to pewnie też pomaga.

Ty masz też łebek, więc jeśli werowie Cię kojarzą to też pomoże, ale myślę, że powinno przejść bez problemu nawet normalnie.

Ogólnie nie wiem na czym polega ten spojler więc ciężko mi się dokładnie odnieść, a tam nie wejdę bo filmu nie widziałem. :P

Ale super będzie jak poprawisz

Pozdrawiam.

Piotrek4

Dzięki wielkie za odpowiedź. Mam nadzieję, że przejdzie, szczególnie, iż jak dla mnie jest naprawdę solidny, a szkoda, by element zaskoczenia umarł już na "dzień dobry".
Pozdrawiam.

PotC_Fan

Jeżeli by Ci odrzucili to się dogadaj z weryfikatorem przez prywatne wiadomości. Daj mu linka do jakichś tematów, że to spojler itp.

W ogóle fajnie, że są osoby, które robią coś w kierunku, żeby uchronić innych przed świństwami-spojlerami. To się ceni.

PotC_Fan

Faktycznie chamski spoiler w Historii przemocy...

Jak chcesz to zlikwidować, wystarczy dać za źródło filmwebowy opis filmu i odpowiedni komentarz - na sto procent będzie ok. Chyba że chcesz, żeby od ręki było zrobione jak trzeba. Można wiec napisać do jakiegoś dobrego wujka z żółtym łebkiem i uprawnieniami do obsad. W sumie kontrybucja będzie teraz czekała z pół roku na weryfikację.

Freeman47

A mógłbyś polecić jakiegoś miłego wera? Z uprawnieniami na obsadę to kojarzę chyba 3-4.

PotC_Fan

(kolejność przypadkowa)
http://www.filmweb.pl/user/Zarlacz
http://www.filmweb.pl/user/Marian1817
http://www.filmweb.pl/user/Boora
http://www.filmweb.pl/user/Beeshop

to są równe chłopaki i da się z nimi dogadać ;p

Freeman47

Dziękować. :)

użytkownik usunięty
Freeman47

Piszesz o żółtych łebkach, a dałeś prawie same niebieskie.

Szczegóły... ;p

Jakub_Nitkiewicz

Z serialami to jeszcze o tyle łatwiej, że jak coś ma 8 sezonów to możesz z czasem zapomnieć o tym co przeczytałeś przy pierwszym odcinku. Gorzej jest z filmami - odkąd po (na szczęście PO) obejrzeniu "The Moon" zauważyłem jaki spoiler na temat tajemnicy filmu jest w obsadzie i to na początku (czyli bez klikania pełnej obsady), nigdy nie przeglądam obsady przed oglądaniem. A do forów interesujących mnie seriali wcale się nie zbliżam dopóki nie obejrzę wszystkich powstałych odcinków - już nawet nie chodzi o obsadę (która niestety niejako wymusza spoilery przez swoją poprawność co do pełnej listy postaci odgrywanych przez danego aktora np. Bruce Wayne/Batman) ale o tematy typu "A wiecie że X ginie? :( "

Jakub_Nitkiewicz

Dlatego jestem za tym, żeby nie zbytnio rozbudowywać pewnych ról, tylko zapominać możliwie zwięźle, np. samo imię i nazwisko.

Jeśli zapis jest następujący np. Krystyna Nowak / Krystyna Wiśniewska to wiadomo, że bohaterka wyszła za mąż, ktoś kot zna film/serial i umie dodawać powinien to poprawić na zapis "wyjściowy" bohaterki.

Ja sam staram się poprawiać wiele obsad filmów, które obejrzałem, czasami likwiduje spojlery (nawet raz pisałem do filmu polskiego, bo oni przepisują z napisów i wpisali ultra-spojler), no ale niestety podejrzewam, że nie ma zbytnio dużo osób takich jak ja, a więc należy mi się chyba jakiś medal.

Jakub_Nitkiewicz

Pododbnie jest z Supernatural, gdzie z automatu w obsadzie podane jest kilka postaci granych przez aktora i osoba orientująca się w fabule z automatu ma spoiler.