Witam.
Od jakiegoś czasu postanowiłem popracować razem z innymi nad uzupełnianiem filmów. Zaniepokoił mnie jednak fakt, że na naszym portalu jest to dość karkołomne zadanie, zwłaszcza jeśli chodzi o mniej znane tytuły.
Najczęściej brakuje przy nich galerii zdjęć, lub zdjęcia aktora w danej roli. Najtrudniej jest dodać te drugie, ponieważ często ciężko jest znaleźć w istniejącej już galerii pasującą scenę, a samą galerię można uzupełnić tylko dodając linki do stron zewnętrznych, które mają pomóc w weryfikacji informacji, np IMDB.
Jednak na IMDB można dodawać materiały z własnych źródeł które oczywiście też podlegają weryfikacji, lecz nie muszą być "skopiowane" z innego źródła.
Tak więc chcąc przypisać kadr z postacią do danego aktora trzeba dodać kadr na IMDB, po poyślnej weryfikacji tam dodać na Filmwebie ten sam materiał, podając link źródłowy IMDB do weryfikacji i jeśli już pojawi się on w galerii na naszym portalu, trzeba napisać do moderatora aby to on powiązał zdjęcie z danym aktorem, ponieważ zwykły użytkownik tego zrobić nie może.
Rozumiem, że to ma na celu ograniczenie zaśmiecania forum zbędną treścią, ale widząc taką procedurę odechciewa się dokładać tej swojej cegiełki rzetelnym użytkownikom którzy chcą po prostu pomóc rozwinąć portal.
Liczę na usprawnienie tej funkcji w przyszłosci, a przykład IMDB pokazuje, że - jak się chce się to się da się :)
Pozdrawiam i Wesołych Świąt!
http://www.filmweb.pl/user/Freeman47/blog/554475-Parę+rad+dla+osób,+które+chcą+d odawać+na+Filmwebie
Sorry, nie dało się już edytować posta.
Dodam jeszcze...
Parę innych porad na ten temat też czytałem i nie spotkałem sposobu aby łatwo dodać zdjęcie do galerii filmu czy aktora a następnie przypisać przedstawioną postać do aktora.
W obsadzie od lewej strony mamy zdjęcie aktora, jego imię i nazwisko, następnie jego rolę i zdjęcie ukazujące go w tej roli, o to ostatnie mi głównie chodzi.
Czytałem również, że podając w źródle "własny materiał", czy coś w tym stylu kontrybucja jest z miejsca odrzucana.
Jak to więc z tym jest?
Na IMDB po prostu klikam, wybieram i uploaduję. Na FW takiej opcji nie widać.
W podanym linku przeczytaj:
Dlaczego nie mogę dodać galerii filmu?
W dodanych przy filmach galeriach użytkownicy przez odpowiedni formularz kontrybucji 'opisz zdjęcia', mogą wprowadzać podpisy zdjęć, czyli imię i nazwisko aktora widocznego na fotce.
"Dlaczego nie mogę dodać galerii filmu?" - "Ponieważ zajmują się tym jedynie wytypowani do tego administratorzy"
I do tego zmierzam, że na IMDB zajmują się tym również użytkownicy.
Druga sprawa - chodzi o taką sytuację: https://www.hostmat.eu/images/85638193793039250887.jpg
Z chęcią uzupełnił bym braki tego typu, ale puki co się nie da w normalny sposób tego zrobić.
Takich usprawnień oczekuję w przyszłości.
1. Przeczytaj dalszą część - wyjaśnienie dlaczego.
2. Przeczytaj poprzednie zagadnienie w poprzednie 'Zdjęcia reprezentatywne'.
1. Wyjaśnienie rozumiem, lecz polityki portalu już nie.
2. Przeczytałem, stąd moje pytanie "dlaczego jest to tak utrudnione?"
Wracamy tym samym do punktu wyjścia i mojego pierwszego posta.