Można by dodać więcej opcji przy szukaniu filmów czy seriali. Chodzi o to by była możliwość
zaznaczenia, czego nie chcę znaleźć (np. jakie gatunki szukać a jakich nie) oraz by można
było zaznaczyć by nie wyświetlało już ocenionych.
Przykład: Obecnie szukając filmów akcji dostaję milion animacji, mangi i fantasy, drugie tyle
co już obejrzałem i dopiero po przewertowaniu 20 stron mam jakiś film.
Szukanie na filmwebie w ogóle jest beznadziejne, taki wielki portal a od strony funkcjonalnej jest 100 lat za murzynami. Byle portale o anime mają lepszą funkcjonalność
Akurat ... takiej wyszukiwarki jak ma filmweb to normalnie ze świecą szukać. Wyszukiwanie pod względem gatunku, kraju , roku produkcji, liczby głosów. Nawet szukanie filmu w konfiguracji kilku gatunków czy krajów ..... Pasek przewijania poszczególnych stron w poszukiwainiu też jest bardzo przyzwoity
Oczywiście narzekać zawsze można ..... To że nie możecie znaleźć określonego anime czy innego filmu nie wynika ze złej wyszukiwarki, problemem są źle zdefiniowane pod względem gatunkowym filmy jak i złe łączenia gatunkowe np. akcja/przygodowy
Ta wyszukiwarka jest okropnie nie funkcjonalna. Chce znaleźć dobry film fantasy.
I widzę listę, gdzie mam:
-Filmy które mają jakiś jeden magiczny motyw (magiczny but, albo inne badziewie) i są zwykłymi filmami obyczajowymi, komediami itp.
-Filmy które widziałem
-Filmy które są Fantasy, ale nie tego typu co szukam (np. szukam czegoś w klimatach D&D, a wyskakuje mi Van Helsing)
Poza tym:
-nie można wyszukiwać samych miniseriali bez seriali
-nie można wyszukiwać samych filmów telewizyjnych
-nie można wyszukiwać tylko wśród filmów które wyszły
-nie można wyszukać bez określonego gatunku
Już nie mówiąc, że nie można szukać wg jakiś motywów- typu podróże w czasie, albo trójkąt miłosny.
Prawda jest taka, że przy szukaniu tu czegokolwiek trzeba przejść kilkadziesiąt stron by znaleźć jeden, dwa filmy.
-Filmy które mają jakiś jeden magiczny motyw (magiczny but, albo inne badziewie) i są zwykłymi filmami obyczajowymi, komediami itp
-Filmy które są Fantasy, ale nie tego typu co szukam (np. szukam czegoś w klimatach D&D, a wyskakuje mi Van Helsing)
To najczęściej wina źle zdefiniowanych gatunków przy filmach nie wyszukiwarki
------------
-Filmy które widziałem
Przeglądając katalog przecież widzisz co widziałeś a co nie .......
Osobiscie uważam ze to jest dobre człowiek widzi ile rzeczy juz widział a czego jeszcze nie
---------
-nie można wyszukiwać tylko wśród filmów które wyszły
ogólnie decyduje o tym dany rok w którym obecnie jestesmy co maiło premierę a co nie ...... jeśli być bardziej dociekliwym mamy przecież opcje nadchodzące premiery kinowe
http://www.filmweb.pl/premiere
A jeśli interesuja Cię mniej znane produkcje .. wystarczy wybrać w wyszukiwarce rok produkcji 2013 i opcja conajmniej jeden głos oddany i juz masz wszystkie filmy po premierze .....
-------
-nie można wyszukiwać samych miniseriali bez seriali
-nie można wyszukiwać samych filmów telewizyjnych
Cóz ta opcja była na starym filmwebie i jeszcze na początku nowego filmwebu ale wprowadzenie nowej wyszukiwarki wukluczyło taką możliwosć .....
Osobiście nie jest to bardzo istotne film to film, serial to serial i tyle ..... co tu dalej rozkminiać .....
Jednak dobrze by było gdyby jednak taka opcja kiedyś powróciła ....żeby zadowolić takich maruderów jak Ty ;)
-------------------
-nie można wyszukać bez określonego gatunku
nie da się i ciekawe jakby miała wyglądać taka funkcja ???
-----------------
Już nie mówiąc, że nie można szukać wg jakiś motywów- typu podróże w czasie, albo trójkąt miłosny.
No i co ma do tego wyszukiwarka ???? No bo nie kumam
Rozumiem na imbd jest plot keywords na kilku innych portalach też .....
Ale zacznijmy od tego ze takie informacje powinny być przy samym filmie żeby potem przez określony klucz coś podobnego wyszukiwac ??? Więc póki co sama wyszukiwarka nie jest temu winna
Ponarzekać zawsze można, szukasz dziury w całym jak typowy statystyczny polak wiecznie cos mu sie nei podoba, jesli cos sie spodoba to on szuka juz innej rzeczy która mu nieodpowiada i dalej narzeka ......
Wniosek ???
nawet jeśli byłoby tak jak piszesz w tych swoich podpunktach ...... znalazłbyś inną rzecz byleby narzekać .....
Pozdro ;)
Nie prawda. Po prostu wyszukiwarka Filmwebu jest kompletnie nie funkcjonalna- Chcesz obejrzeć jakiś film i nie możesz go znaleźć, bo musisz przepokopywac się przez to co już dawno widziałeś, albo coś czego nie chcesz oglądać.
Jakby wyszukiwarka spełniała swoje zadanie to bym na nią nie narzekał.
Zresztą w ogóle widzę, że Filmweb ma gdzieś zdanie użytkownika. A jak taki napisze parę uwag, to zaraz ktoś się go czepia. Gdyby ten portal miał jakąś realna konkurencje to już byście dawno nie istnieli.
No cóż, nic nie jest wieczne. Chociaż mam nadzieję, że ten portal jakoś przetrwa, bo chciałbym jeszcze trochę pożyć (jakkolwiek moje istnieje jest od filmwebu uzależnione:))
P.S. Czy ktoś Cię zmusza do korzystania z tej bazy? (to retoryczne pytanie)
Korzystam z tej bazy, bo nie ma niczego innego i bardziej funkcjonalnego (np. gdzie mógłbym znaleźć ciekawy film bez przeglądania 50 stron filmów, które widziałem albo nie chce widzieć)
Widzę że bardzo udzielasz się na forum i wywalasz swoją frustracje gdzie i na czym tylko się da .... zaśmiecając tekstami "filmweb jest kompletnie nie funkcjonalny" , "Filmweb kompletnie ma nas gdzieś"
Uważaj żeby Ci nie zablokowali konta za spamowanie forum
Co za beznadziejne odświeżanie. Napisałeś coś i nie mogę przeczytać.
Już nie mówiąc, że nie można odpowiedzieć, skoro nie da się przeczytać.
Prawda jest taka, że przy tym odświeżaniu, wymiera dyskusja na forum (bo nie idzie nic przeczytać).
1. Pośrednio też, ale wyszukiwarka nie daje mi możliwości odznaczenia filmów gdzie gatunek którego nie lubię łączy się z tym którego szukam.
2. "Przeglądając katalog przecież widzisz co widziałeś a co nie ......."
Nie to jest wkurzające jak czegoś szukasz i musisz się przedzierać przez dziesiątki stron z tytułami, które już widziałem. Zwłaszcza, ze chce znaleźć cos nowego.
3. "ogólnie decyduje o tym dany rok w którym obecnie jestesmy co maiło premierę a co nie ...... "
Chodzi mi o to, by można było wybrać w wyszukiwaniu, żeby pokazywało tylko filmy, które mają już premierę za sobą (bo szukam czegoś co chce teraz obejrzeć a nie za miesiąc czy dwa) samo szukanie po roku tego nie załatwi, bo część tytułów z 2013 już wyszła, a część nie.
4."jeśli być bardziej dociekliwym mamy przecież opcje nadchodzące premiery kinowe"
Ale ja nie szukam premier, tylko jakiegoś filmu do obejrzenia i daltego che szukać tylko w tytułach, które mogę obejrzeć, bo już miały premierę.
5. "Osobiście nie jest to bardzo istotne film to film, serial to serial i tyle ..... co tu dalej rozkminiać ....."
Jest duża różnica. Czasami chcesz obejrzeć krótki serial z zamknięta fabułą, ale na filmwebie oczywiście nie da się takowych wyszukać. I to nie kwestia mojego marudzenia tylko ludzie czasami chcą poszukać samych miniseriali, a nie seriali zwykłych.
6. "-nie można wyszukać bez określonego gatunku
nie da się i ciekawe jakby miała wyglądać taka funkcja ???"
Typu zaznaczam dramat, a wyszukiwarka ignoruje wszystkie pozycje mające w gatunkach dramat.
7. "No i co ma do tego wyszukiwarka ???? No bo nie kumam "
To, że jak chce coś takiego znaleźć to nie mogę. I nie jest to moja fanaberia, tylko ludzie czasami szukają filmu z jakimś głównym słowem kluczowym. Oczywiście Filmweb ma to gdzieś, bo po co słuchać sugestii użytkowników
To nie jest narzekanie dla narzekania. Szukałem fajnego filmu fantasy i co nic nie znalazłem oprócz tego co widziałem, tego co mnie nie interesuje, albo tego co jeszcze nie wyszło.
Skoro tylko wydziwiam, to może powiedz jak mam znaleźć cokolwiek na filmwebie, by znajdywać w większości to czego szukam, a nie to co nie pasuje do moich kryteriów
Długo czekałem aż wyszukiwarka wzbogaci się o taką opcję i w końcu obszedłem problem na własną rękę.
Napisałem skrypt dla dodatku Greasemonkey do Firefoxa. Skrypt pozwala wybrać gatunki filmowe, których nie chcemy wyszukiwać i ukrywa je w wynikach. Nad listą wykluczonych kategorii jest wyświetlana ilość ukrytych przez skrypt na danej stronie wyników.
Skrypt nazywa się "filmweb genre hider" i można go zainstalować w przeglądarce Firefox przez menu: narzędzia, dodatki, user scripts, pobierz skrypty. Tam wyszukujemy skrypt po nazwie albo po tagu "filmweb". Oczywiście najpierw trzeba zainstalować dodatek Greasemonkey.
Może się komuś to przyda i ułatwi wyszukiwanie.
Fajna rzecz, też postulowałem o wprowadzenie czegoś takiego. Mógłbyś napisać też skrypt dla krajów produkcji (typu szukasz "Niemcy" a na liście są niestety filmy z koprodukcji Niemcy-USA)? Przydałoby się też żeby skrypt działał przy szukaniu seriali.
Dobrze by było gdyby informatycy portalu w końcu ruszyli zadki i napisali funkcję dla całej szukajki a nie tylko na zasadzie ukrywania wyników.
Co do seriali to nie sprawdzałem ale powinien działać po dopisaniu przez użytkownika w ustawieniach skryptu adresu strony, na której ma działać czyli http://www.filmweb.pl/search/serial*
Pozostałe kategorie filmów i kraje dodam jak wymyślę lepszy i ładniejszy interface użytkownika bo ten to tak na szybko zrobiony. Może zakładki, może pozycja okna skryptu do wyboru... No i jeszcze mam kilka rzeczy do zrobienia poza pisaniem skryptu więc nie obiecuję terminu ale na pewno będę skrypt rozwijał. Uwagi mile widziane.
seriale już zdążyłem parę minut temu sobie wykombinować :) Też myślałem że dla poszczególnych funkcji najlepiej by było wprowadzić odrębne zakładki. Dla mnie interfejs nie jest taki ważny, byle skrypt działał. Jeszcze raz dzięki, daj znać na forum jak dołożysz jakieś nowe opcje.
U was to tylko jedno
http://img.sadistic.pl/pics/64196_115517719d09.gif
Więcej opcji, więcej działów itp itd A potem się dziwią że strona siada codziennie...
Racja. Powinien być tylko podział na filmy dokumentalne, propagandowe i fabularne. Wyszukiwanie tylko po pełnej nazwie. Programiści nadal będą się skupiać nad skuteczniejszym zasypywaniem nas reklamami zamiast nad rozwijaniem funkcjonalności portalu więc dalej będzie on źle działał ale już nie będzie można wtedy zwalić winy na "przesadne" oczekiwania użytkowników.
Jeśli szukam filmu w rodzaju Star Trek a muszę się przekopywać przez 80% animacji, anime, komedii itp bo też mają tag sci-fi to wolę szukać w google niż na filmweb - dlatego napisałem skrypt zamiast czekać na programistów filmwebu. Do tego opcja, o którą tu chodzi nie wiąże się ze zmianami w strukturze bazy danych tylko z dodaniem kryterium z negacją do już istniejącego wyszukiwania. Rzecz prosta i nie dająca ryzyka błędów. Ale lepiej się czepiać oczekiwań i zrównywać poziom w dół - na pewno dzięki temu będzie lepiej w przyszłości...