Prosiłbym o zwiększenie skali ocen które można wystawiać. Przyda mi się to do lepszej segregacji, a poza tym uważam że może to mieć same plusy i żadnych minusów. Po prostu przy naciskaniu na gwiazdki można by było nacisnąć na np. połówkę dziewiątej gwiazdki i oceną byłoby wtedy 8,5. Mało roboty, a nie widzę przeciwskazań

Zuczek95

Niedobry pomysł. Niedobry bo spowodowałby jeszcze większy bajzel i zamieszanie. Informatycy znowu tygodniami udoskonalaliby swoje tajne kody, przez co strona zamulałaby niemiłosiernie. Userzy, którzy ocenili po kilkaset/-tysięcy filmów, czuliby się zaś moralnie zobligowani do zweryfikowania ocen, a to niesamowicie czaso- i energochłonne. Nie prościej usiąść spokojnie w fotelu, wziąć ołówek i kartkę papieru, i wykombinować własną skalę ocen? Ustalić, jakie kryteria powinien spełniać film, aby uznać go za "dobry", a jakie, aby określić go mianem "bardzo dobrego"? Trochę kreatywności!

magmos

Nie znam się na informatycznych sprawach, ale zdaje mi się że jest to drobna zmiana i nie musiałoby zamulać, ale nie wiem...tak tylko zarzuciłem pomysłęm. Szkoda że na samym początku tak tego nie skonstruowano

użytkownik usunięty
Zuczek95

U mnie takie "połówki" to "serduszko" - które możemy przypisać do filmu który trochę bardziej nam się podoba np: jest to film który zasługuje na wyższą ocenę niż 7 ale niższą niż 8. Na portalu przydałoby się wprowadzić inne pomysły, które są moim zdaniem o wiele potrzebniejsze. Przykładowo jest to "skrzynka nadawcza".

użytkownik usunięty

Tak skrzynka potrzebniejsza mam nadzieję, że oddałeś na nią swój głos!

użytkownik usunięty

Nie chodzę na wybory a będę na FW jakieś głosy oddawał....

A tak na serio, nie wiedział że można takowe oddawać.

użytkownik usunięty

tutaj można http://filmweb.uservoice.com/forums/199182-general/filters/top

użytkownik usunięty

"Zaplanowane" - teraz nic tylko czekać na jej wprowadzenie..., aż wydaje się to dziwne, że przez tyle lat FW tego nie wprowadził, zamiast tego o wiele innych durnych dodatków.

użytkownik usunięty

Tylko, że to planowanie ponoć trwa od dłuższego czasu.

użytkownik usunięty

To świadczy o tym, jak bardzo redakcja liczy się z oddanymi głosami swoich użytkowników. Szkoda że trwa to tak długo, czasami chciałoby się zobaczyć swoje "głupoty" jakie wysłaliśmy innym lub zwyczajnie upewnić się że wiadomość dotarła.

użytkownik usunięty

Otóż to.

użytkownik usunięty
Zuczek95

Prawdą jest, że czasem chciałoby się ocenić film na coś z połówką, ale za dużo z wprowadzeniem tego roboty. W komentarzu można taką ocenę wpisać.

Zuczek95

I od początku poprawiać wszystkie oceny? Oo

Zuczek95

A może dwa miejsca po przecinku?

jaca1969

A może się zabij

użytkownik usunięty
Zuczek95

A może ty dorośnij, zachowujesz się bardzo niedojrzale pisząc takie bzdury.

Zuczek95

Niemiły jesteś - ta połowa gwiazdki ma aż takie znaczenie?

jaca1969

Jak ktoś głupio komentuje to niech nie spodziewa się dojrzałej odpowiedzi. "Dwa miejsca po przecinku" - ironianjakbym nie wiadomo po co

Zuczek95

Ironia bo bzdury wypisujesz - a jaką masz " słowną " propozycję do tych połówek?
Poza tym między drobną ironią a chamstwem jest chyba różnica.

jaca1969

Słowną bym skasował, i tak nikt na nią nie patrzy

Zuczek95

A to powiem Ci ciekawostkę, że ja np bardziej patrzę na ten słowny opis oceny i dopiero wtedy potwierdzam ocenę.

jaca1969

Trochę niegramatycznie ale nie chce mi się edytować ;)

jaca1969

To tylko epitety które ktoś wymyślił żeby było urozmaicenie, bo summa summarum na pewno zdecydowana większość patrzy na to "liczbowo".

Zuczek95

Ciekawe skąd znasz spojrzenie " zdecydowanej większości " .

Zuczek95

Minusy: I ja mam teraz dokonywać przy 1500 filmach ponownego rozpatrzenia oceny? I ma to zrobić każdy użytkownik, który ocenił pełno filmów?

Uważasz, że to jest sprawiedliwe?

Piotrek4

Przecież nie musiałbyś...oceny by zostały, jedynie pojawiłaby się większa rozpiętość. Wydaje mi się że osoby które dużo oceniły po prostu zmieniałyby ocenę przy okazji

Zuczek95

I uważasz, że sprawiedliwe będzie dla niektórych filmów, że będą one stały z nierzetelnymi ocenami i wypaczonymi w stosunku do innych filmów, które będą już miały ocenę prawidłową?

Piotrek4

Już odpowiedziałem przecież, jak tak ci zależy na raptownej zmianie ocen 1500 filmów na stronie internetowej to twoja sprawa....chyba że chodzi Ci o ranking, no to cóż, nie obchodzi mnie on za bardzo bo nie jest ani trochę miarodajny, jest wręcz żenujący

Zuczek95

Aaaa, czyli stosujesz metodę "co dobre dla mnie, inni mnie nie interesują, to ich sprawa".

Bardzo egoistyczne podejście. Oj nieładnie, nieładnie.

Zuczek95

A ja byłabym za całkiem przeciwną zmianą. Skala 1-10 jest dla mnie zdecydowanie zbyt rozpięta i często trudno jest mi oceniać filmy. Marzy mi się skala bliższa szkolnej ( może dlatego, że jestem nauczycielem ;-), najlepiej o rozpiętości 1-5, byłaby wystarczająca. Przy obecnej skali i tak korzystam najczęściej z przedziału 6-10, w wyjątkowych sytuacjach niżej. Nie wyobrażam sobie jeszcze większego rozdrobnienia tych ocen i posługiwania się połówkami. Wtedy ocenianie filmów byłoby istnym koszmarem. Skala z połówkami stałaby się skalą 20-stopniową (!). Nie wiem, czym miałby się różnić film oceniony na 6 od tego na 6,5 przy 20-stopniowej skali? Ocenianie filmu to nie test z matematyki.

misery76

Dziewiętnasto, no chyba, że wprowadzono by też 0,5.

misery76

> Marzy mi się skala bliższa szkolnej ( może dlatego, że jestem nauczycielem ;-), najlepiej o rozpiętości 1-5, byłaby wystarczająca

Zawsze możesz przyznać ocenę w skali od 1 do 5, a potem pomnożyć przez 2 ;-)

użytkownik usunięty
magmos

A 6 to nie łaska dać.

"Na 6 to tylko bóg i nauczyciel potrafią"!

użytkownik usunięty
magmos

Nie tak to leciało :)

magmos

Święta racja ;-) Prawda niezmienna od lat, a tak na serio, to szóstki też czasami stawiam, nie tylko filmom ;-)

magmos

Niby masz rację, ale od początku mojej "bytności" na Filmwebie stosuję głównie skalę 6-10, więc za dużo zmieniania by teraz było. Jakieś wyjątkowe gnioty zdarza mi się ocenić poniżej 6, ale niezbyt często.

Zuczek95

Moim zdaniem ważniejsze byłoby to, aby można szybko zmienić ocenę z poziomu listy ocenionych filmów i listy ocenionych seriali. Po co nam rozbudowanie ocen, jak i tak ich zmienianie to droga przez mękę. Mając całą listę najlepiej widać, co zawyżyliśmy, a co zaniżyliśmy, ale trzeba wchodzić na każdy film i serial żeby cokolwiek zmienić.

Zuczek95

Dajmy skalę 100-stopniową. Myślę, że zapobiegłoby to pomysłom dalszego rozczłonkowywania ocen na jakieś kilka lat. Chociaż kto wie...

Powinny być dwie oceny - męska decyzja: TAK lub NIE.

GodFella

> Powinny być dwie oceny - męska decyzja: TAK lub NIE.

A dla kobiet: TAK, RACZEJ TAK, TRUDNO POWIEDZIEĆ, RACZEJ NIE, NIE ;-)

magmos

Brak jeszcze: ZDECYDOWANIE RACZEJ TAK, TROCHĘ TRUDNO POWIEDZIEĆ, GŁOWA MNIE BOLI, DLACZEGO W OGÓLE MUSZĘ OCENIAĆ ;-)

GodFella

Rozmemłane cizie to osoby gatunek!

użytkownik usunięty
Zuczek95

Ojej...
Lepiej nie.