Wybór plakatów

użytkownik usunięty

Czy byłoby technicznie możliwe wprowadzenie głosowania użytkowników na plakaty? Plakat który miałby największą przewagę plusów nad minusami, wyświetlałby się jako plakat główny. Taki system sprawdza się na innym portalu filmowym, gdzie plakaty główne zazwyczaj są ładne. A na filmwebie różnie bywa, czasem są fajne, a czasem niezbyt i nikt nie ma na to niestety wpływu.

No i ogólnie co o tym myślicie?

jeśli istnieje, to plakatem głównym zawsze jest plakat polski.
I co da takie głosowanie? W taki sposób co tydzień wyświetlałby się inny plakat.
A poza tym większośc plakatów wygląda tak samo, najczęściej różnią się wyłącznie wersjami językowymi tytułu.

użytkownik usunięty
zandra5

"W taki sposób co tydzień wyświetlałby się inny plakat." nie wiem skąd ta pewność, może tylko na początku przy małej ilości głosów. A jeśli już by się zmienił to wg użytkowników na lepszy. Byłoby poczucie, że można coś bezpośrednio zmieniać gdy się nie podoba. Nowy plakat Matrixa mnie np. rozbawił, a jest główny chyba tylko dlatego, że ma coś tam napisane po polsku.

No i jasne, że sporo plakatów w obrębie jednego filmu się pokrywa stylistycznie, ale prawie zawsze jakieś alternatywne są.

wg mnie pomysl jest fajny. niestety boje sie, ze nie mamy nic do gadania. to po pierwsze, a po drugie jakos nie widze, zeby takie glosowanie bylo popularne.

"A jeśli już by się zmienił to wg użytkowników na lepszy."

Co to znaczy lepszy? Większy, ładniejszy? Skoro to Polski portal to logicznym jest że główny plakat będzie Polski. I na co komu przydała by się ta zmiana? Jak to usprawni portal? Moim zdaniem całkowicie zbędne i takie pomysły chyba przychodzą z nudów.

Co później? Głosowanie która premiera ma się wyświetlać? Jakie ma być ułożenie obsady? Które miejsce ma mieć w wyszukiwarce? Kto jest najfajniejszym użytkownikiem? Komu usunąć konto? itp.

"Byłoby poczucie, że można coś bezpośrednio zmieniać gdy się nie podoba."

Od tego są opcje dodaj, popraw, kasuj. Jeśli komuś to nie wystarczy jest jeszcze jedna dodatkowa: Zmiana portalu.

PS. Mogę się założyć że dla "beki" gimbusy ustawiły by co drugi plakat na język chiński.

użytkownik usunięty
Last_Ronin

"Co to znaczy lepszy? Większy, ładniejszy? Skoro to Polski portal to logicznym jest że główny plakat będzie Polski. I na co komu przydała by się ta zmiana? Jak to usprawni portal? "

Plakat to tylko funkcja estetyczna, która podlega subiektywnej ocenie. Powinna podlegać, bo tutaj podlega temu, że bardziej liczy się plakat poobklejany logami polskich sponsorów niż plakat "oryginalny", który może być ładniejszy. Mi by się ta zmiana przydała. Innej osobie jak widzę też. A od usprawniania portalu są władze.

"Co później? Głosowanie która premiera ma się wyświetlać? Jakie ma być ułożenie obsady? Które miejsce ma mieć w wyszukiwarce? Kto jest najfajniejszym użytkownikiem? Komu usunąć konto? itp."

Akurat ciekawe przykłady podałeś, bo daty premier też się zdarzają błędne, tak jak poprzestawiane obsady, które na stronie głównej filmu się wyświetlają od jakichś trzecioplanowych aktorów. Ale to akurat też robota władców tej strony, bo użytkownicy tego zmieniać nie mogą.

"Od tego są opcje dodaj, popraw, kasuj. Jeśli komuś to nie wystarczy jest jeszcze jedna dodatkowa: Zmiana portalu."

No dokładnie o tych opcjach nawijam, tylko, że w sprawie plakatów.
I w sumie można uciekać od wszystkiego, co człowiekowi nie pasuje, ale można też spróbować to zmienić. O ile jest to możliwe, bo ja się nie znam i może technicznie takie głosowanie przy każdym filmie to zbyt duży kłopot.

"PS. Mogę się założyć że dla "beki" gimbusy ustawiły by co drugi plakat na język chiński."

Są i tacy, ale raczej nie w większości, żeby takie czary im się udały.

"Plakat to tylko funkcja estetyczna, która podlega subiektywnej ocenie. Powinna podlegać, bo tutaj podlega temu"

Ale to polski portal? Czy to też podlega ocenie? Czy to co napisałem nie jest dość jasne?

"bardziej liczy się plakat poobklejany logami polskich sponsorów"

Nie liczy się bardziej, tylko taki został akurat odnaleziony. A to nie jest taka łatwa sprawa znaleźć, ładne polskie postery do starszych filmów, niestety nie masz o tym pojęcia.

"Mi by się ta zmiana przydała. Innej osobie jak widzę też."

Wątpię by zmienili coś dla dwóch osób. Ale skoro już jesteśmy przy temacie: to ja chce żeby mi redakcja płaciła za dodawanie, taki tam koncert życzeń.

"A od usprawniania portalu są władze."
Na tym portalu są tylko od zarabiania, przykro mi.

"bo daty premier też się zdarzają błędne"

Tzn. o jakie błędy chodzi? Ja osobiście znam jeden, ale ciekaw jestem czy ty wiesz o czym piszesz :) . Poza tym o czym my piszemy? O błędach czy o głosowaniu na te rzeczy, dlaczego zmieniłeś temat?

"tak jak poprzestawiane obsady"

Sporadycznie, wina dodającego i weryfikującego materiał. Nadal nie wiem co to ma wspólnego z głosowaniem.

"Ale to akurat też robota władców tej strony"

Kolejny raz się mylisz, już to wytłumaczyłem wyżej.

"bo użytkownicy tego zmieniać nie mogą"

Ale może administrator jak go poprosisz...

"No dokładnie o tych opcjach nawijam, tylko, że w sprawie plakatów. "

Dotyczą także plakatów, więc w czym problem? Chyba że znów wracamy do początku dyskusji...

"I w sumie można uciekać od wszystkiego, co człowiekowi nie pasuje, ale można też spróbować to zmienić."

Oczywiście że można by zmienić, wszystko można, tylko że te zmiany nie powinny być wprowadzane dla samych zmian, muszą być pożyteczne, coś usprawniać.

"O ile jest to możliwe"

Wierz mi, ale niech ci tutejsi informatycy się lepiej za to nie biorą...dość już mamy ostatnimi czasy "usprawnień.

"ale raczej nie w większości, żeby takie czary im się udały"

Niestety ale się mylisz, podam ci przykład. Jakiś po dodaniu opcji "głosowania na role" królował Bohdan Smoleń jako Edzio listonosz. Później się uspokoiło, moim zdaniem tutaj było by podobnie.

Last_Ronin

"Nie liczy się bardziej, tylko taki został akurat odnaleziony. A to nie jest taka łatwa sprawa znaleźć, ładne polskie postery do starszych filmów, niestety nie masz o tym pojęcia."

I w tym problem. Według mnie narzucanie nadrzędności rodzimych okładek i plakatów jest błędem. Patrz graficzne potworki od Universal Channel, toż to istna tragedia - nawet plakatem bym tych rzeczy nie nazwał. I tak straszą one na stronach seriali, zniechęcając ludzi do oglądania tychże tytułów...

Herushingu

Musiałbyś podać mi jakiś przykład, bo nie wiem o które dokładnie ci chodzi.

Last_Ronin

Arrow: http://www.filmweb.pl/serial/Arrow-2012-644652
Hawaii Five-0: http://www.filmweb.pl/serial/Hawaii+5.0-2010-568529
The Good Wife: http://www.filmweb.pl/serial/%C5%BBona+idealna-2009-501262
The Librarians: http://www.filmweb.pl/serial/Bibliotekarze-2014-708616 <-- chociaż akurat ten nie jest taki zły, tyle, że sporo tekstu na nim.

Ale nie tylko, patrz:
Underbelly: http://www.filmweb.pl/serial/Porachunki-2008-463705 <-- przynajmniej w przypadku oryginalnych plakatów przewija się wspólny rdzeń tytułu - Underbelly -, a nie, że ustawiony jest tytuł pierwszego sezonu, a na plakacie widnieje tytuł 4.

Doctor Who: http://www.filmweb.pl/serial/Doktor+Who-2005-199691 - Chyba nigdy nie doczekamy zmiany okładki na coś bardziej aktualnego.

Herushingu

masz rację, od Universala to potworki.
Ale te wszystkie plakaty do Doctora są tak brzydkie i pstrokate (oprócz tej szaro-carnej okładki dvd), że powinni zrobić wyjątek i ustawić jako plakat główny zdjęcie Tardis :p

zandra5

Bez przesady z tą brzydotą. Niektóre są spoko.
Z Tardis też mógłby być problem. Bo były różne modele :D.

Herushingu

Rozumiem, choć nadal mi to jakoś bardzo nie przeszkadza. Problemem jest to że ktoś to zaakceptował, bo rzeczywiście to nie wygląda jak plakat, choć może źrółdo było dobre i nie było wyboru. Dziwne że te plakaty są tylko z jednego sezonu.

To ludzie oglądają filmy i seriale ze względu na plakaty?

Co do uaktualnień do plakatów z seriali, to zawsze się zastanawiałem, dlaczego chcecie żeby były ustawiane pod widzów którzy serial już oglądają, a nie dla tych co dopiero chcą go zobaczyć, stąd plakat do pierwszego sezonu.

I dla czego mi to tak bardzo nie przeszkadza? Bo to problem niszowy, bardziej brakuje mi skrzynki nadawczej, filtrów, kokpitu, nowych zasad dodawania, szybszej weryfikacji i powiększeniu limitów. Zróbmy najpierw to, później się pomyśli.

Last_Ronin

A kto przejmuje się osobami nie oglądającymi na bieżąco seriali? Wystarczy spojrzeć na obsady w dowolnym tasiemcu, z których często dowiedzieć się można ścieżki zawodowej / osobistej - małżeństwa - bohaterów. I bynajmniej nie pisze tu o telenowelach...

"To ludzie oglądają filmy i seriale ze względu na plakaty?"

Nie. Ale jeśli ktoś szuka czegoś nowego, i wejdzie sobie na stronę Hawaii Five-0 i zobaczy to różowe cudo z nie wiadomo kim - bo nie mam pojęcia kto jest na tym plakacie - to wielce prawdopodobne, że zwątpi w ten serial.

Herushingu

eee, wydaje mi się, że wyboru serialu dokonuje się głównie na podstawie opisu...

Herushingu

A ktoś przejmuje się oglądającymi je na bieżąco? To brzmi jak "rasizm"...
Ja osobiście nigdy nie przeglądam całej obsady i zapisu ról przed oglądaniem serialu, a za resztę się nie wypowiem.

Z tym także się nie zgodzę, chyba że mówimy o dziecięcych "konesereach" kina, które jarają się wielkim robotem na plakacie.

Last_Ronin

Ale nie mówię o całej obsadzie a o głównych bohaterach. A osobiście zwykle sprawdzam kto gra w danym serialu, czy ktoś kogo znam i lubię, i chcąc nie chcąc widzę także role.

Inna sprawa, że do tego nie używam filmwebu, bo... Spójrzmy prawdzie w oczy. Nie ma to sensu. Szczególnie w przypadku nowych produkcji, bo często nawet główna obsada zostaje dodana kilka miesięcy po zakończeniu serialu. Ba. Często serial zostaje dodany dopiero gdy ten dobiegł do końca. Przydatność filmwebu w przypadku seriali; znikoma.

Herushingu

Hawaii Five-0 to jest żenada po całości. Tyle dobrych plakatów a oni ustawili to g... (inaczej się tego czegoś nie da nazwać). Podobnie z Arrow. Co to w ogóle jest? Ja to się dziwię, że to w ogóle zostało dodane do bazy. Ko to zaakceptował? Przecież to jakaś reklamówka stacji.

Co do Doctora Who - ten plakat też mnie denerwuje i pomimo, że jestem ogromną fanką Rose a do Dziewiątego mam sentyment, to uważam, że plakat powinien być aktualny a nie to coś sprzed 10 lat. Słuchaj może spróbowalibyśmy coś razem zdziałać?

"tak jak poprzestawiane obsady, które na stronie głównej filmu się wyświetlają od jakichś trzecioplanowych aktorów"

Ha ha a to też jest dobre :). Człowiek myśli, że główna postać będzie pierwsza a tam zonk. spójrz tu: http://www.filmweb.pl/film/Casanova-1987-4469

Tytuł 'Casanova", główny bohater Casanova a w podglądzie nie tylko znajduje się gdzieś dalej, ale nawet nie jest w głównym podglądzie strony. Trzeba wejść w obsadę, by go znaleźć.

a na którym portalu filmowym jest głosowanie na plakaty?

użytkownik usunięty
zandra5

najlepiej sobie wpisz w google "rym films", to wyskoczy

(to jest strona z założenia muzyczna, która się o filmy rozrosła)

a ja bym wolał,żeby każdy mógł ustawić swój plakat bo to,że na jakiś plakat zagłosowało 90% użytkowników to nie znaczy,że mi się akurat on podoba.(nie wiem czy istnieje technicznie taka możliwość)