Tak się zastanawiam, czy na FilmWebie nie jest za mało Box Office'u. W końcu wyniki finansowe filmów również są związane z kinem. Na tym portalu pojawiają się co najwyżej dwa newsy tygodniowo na temat amerykańskiego i światowego box office'u. Może warto byłoby przeznaczyć całą zakładkę na ten temat. FilmWeb napewno by na tym nie stracił. Przeciwnie, zapewne wiele zyskałby. Co wy na ten temat myślicie??
W zasadzie jest mi to obojętne, od kiedy odkryłem wspaniałą, jedyną i niepowtarzalną stronę, a zwie się ona: Box Office Mojo. No chyba że... dział Filmwebu miałby ich przegonić ;) Jeżeli tak, to jestem na tak ;)
Ja sam jestem wielkim fanem box office'a i różnych statystyk z nim związanych, tzn budżety, gaże za role itp. W ciekawostki tego nie wrzucamy więc miejmy nadzieję że kiedyś coś takiego oddzielnego powstanie.
Według mnie bardzo uatrakcyjniłoby to portal :)
Zakładka odnosnie box officu - jestem jak najbardziej za, w tej zakładce równiez mile widziane byłyby budzety filmów.
budżety, zarobki w poszczególnych krajach..po prostu wszystko. Tak przy okazji zapraszam wszystkich fanów Box Office'u do mnie na bloga, na zabawę "Box Office'owy zawrot głowy":)
Ponawiam prośbę!
Kącik box office'ow w ostatnim czasie prężnie rozwija się. jest co raz więcej newsów dotyczączych zarobków filmów. Wiadomosci dotyczą głównie USA, Polski i świata. Nadal czekam jednak na osobną zakłądkę poświęconą box office'owi. Wiem, że istnieje wspaniała strona boxofficemojo.com, ale nawet konkurencja FilmWebu (Stopklatka.pl) ma lepiej rozbudowaną bazę box office'ową. Portal Filmweb.pl poświęcony jest światowi filmów, a box office jest ważnym (wiadomo, że nie najważniejszym), lubianym i co raz bardziej popularnym elementem tego świata. Może znalazłoby się także miejsce dla zabawy w typowanie, tak jak choćby na BOM, czy też jednej z moich ulubionych stron insidekino.com. Jest to świetna zabawa, w którą kilku użytkowników FilmWebu gra na moim blogu od ponad dwóch lat. Tyle że wraz z końcem roku zamykam ten temat, bo prowadzenie zajmuje mi dużo czasu i wymaga ogromnego wysiłku. Z chęcią nadal pograłbym w typowanie, szczególnie na moim ulubionym portalu filmowym jakim jest FilmWeb. Wiem, że oprócz mnie znacznie więcej użytkowników interesuje się box office'ami i chyba także chętnie braliby udział w grze.
Witam wszystkich! Wznawiam grę w typowanie wyników filmów w amerykańskim box offisie. Zaczynamy 2.05.2011 roku, czyli kilka dni przed oficjalnym rozpoczęciem sezonu letniego w amerykańskich kinach. Jeżeli macie ochotę, to możecie przyłączyć się do zabawy! Wystarczy odwiedzić mój blog (trzeci temat od góry). Wkrótce pojawią się tam kolejne informacje. Pozdrawiam:)
Dalej nic. Fajnie byłoby, gdyby forum na temat box office'u kiedyś powstało. Albo nawet zabawa w typowanie wyników filmów dla użytkowników.
Jak chcesz poczytać i popisać na temat box office'u, to zapraszam tu: http://www.filmweb.pl/user/Mr_MarQx/blog/467896-Box+Office%27owy+zawr%C3%B3t+g%C 5%82owy
i tu: http://www.filmweb.pl/user/Mr_MarQx/blog/467896-Box+Office%27owy+zawr%C3%B3t+g%C 5%82owy
Czy jest ktoś na tym forum, kto mógłby napisać, czy odnośnie box office'u jest szykowane coś nowego? Bo od czasu założenia tego tematu (ponad pięć lat temu) w kwestii box office'u nie zmieniło się kompletnie nic i sprowadza się on do dwóch newsów tygodniowo. Żadnej osobnej zakładki, żadnego forum, kompletnie nic.
Szczerze? Gdyby było większe zapotrzebowanie na tą tematykę, to więcej osób udzielało by się u Ciebie na blogu.
A tam blog. Często jedynym związkiem z box officem jest jego nazwa. :P I w sumie jest to jednak zamknięta grupa. Nie wierzę, że na tym portalu jedynymi osobami, które się interesują tą tematyką, są użytkownicy, którzy wypowiadają się w moim temacie. Wiem, że to dość specyficzny temat, ale jeżeli mi udało się zgarnąć ponad 200 ludzi na Facebooku, to myślę, że taki FW byłby w stanie zgromadzić ich jeszcze więcej. :P
Chodzi o to, że od 2008 roku Filmweb rozwinął się tak bardzo pod różnymi aspektami, a w tej kwestii nic się nie zmieniło. Nawet stopklatka jest bardziej rozbudowana pod tym względem (Box Office Polska, od czasu do czasu jakiś artykuł na temat box office'u, jakieś podsumowanie czy coś.
A tak przeglądając ostatnio forum BoxOffice.com naszło mnie jedno pytanie. Skoro Filmweb nie utworzy działu BoxOffice, nie myślałeś o utworzeniu forum na jakiejś domenie typu "fora.pl"? Chyba jest to bezpłatne, jest to pewna luka w polskim internecie, a stronę na fejsie do promocji już masz :)
Pomysł fajny, ale z jego realizacją byłoby już dużo gorzej. I tak już za dużo czasu spędzam przed komputerem. :P
Wierzę :) A taka mnie myśl naszła, bo praktycznie każda amerykańska strona filmowa ma swój polski, mentalny odpowiednik, mamy np sporo baz filmowych czy stron o komiksach, a nie ma niczego, powszechnie dostępnego o filmowych finansach.
No właśnie. Dlatego dziwię się, że na Filmwebie box office ogranicza się do dwóch newsów tygodniowo. Kiedyś ktoś napisał, że taka zakładka na FW nie jest potrzebna dopóki istnieje taka fajna strona na BOM, ale dla mnie to nie jest żden powód. Na BOM są wszystkie statystyki, ale to tyle. Jakieś dwa lata temu usunęli tam całą część społecznościową z forum włącznie. A że Filmweb idzie właśnie coraz bardziej w kierunku portalu społecznościowego, to nie widzę powodu, żeby takiego forum czy zakładki nie było.
Jeżeli miałoby to być kolejne miejsce, gdzie wypisywałbyś swoje "mądrości", to faktycznie może byłoby lepiej, żeby takie forum nie powstawało.
Znowu zaczynasz? Chcesz dostać manto od Pana Pietrzyka, który nie mógł patrzeć na twoje bzdury pod ostatnim newsem i musiał interweniować:D
Box office jest fajny, ale w momencie kiedy mamy box office mojo oferujące 100x więcej statystyk, możliwości przeglądu i porównań niż filmweb w przeciągu najbliższych 20 lat będzie w stanie zaoferować traci na wartości.
I tak zamulona strona nie będzie dodatkowo dociążana, a my mamy dostep do znacznie lepszego narzędzia.
Statystyk nie musi być wcale. Myślę, że osobne forum by całkowicie wystarczyło. Jak piszesz, statystyki są na kilku innych stronach (oprócz boxofficemojo.com polecam także boxoffice.com czy niemieckojęzyczne insidekino.com). A informacje dotyczące polskiego box office'u są najwyraźniej tajemnicą państwową i dostęp do nich jest strasznie ograniczony (chociaż dziwię się, że największy portalu filmowy w Polsce nie stara się o taki dostęp, skoro mniejsza Stopklatka czy Stowarzyszenie Filmowców Polskich go mają).