Zauważyłam, że prawie nigdzie nie ma zarysu fabuły. Czy ktoś z Was wie czym zarys fabuły różni się od opisu
filmu?
W zasadzie odpowiedziałas sobie sama. Zarys fabuły to zarys fabuły, a opis filmu opisuje film jako całokształt.
Nie. Użyłam terminów z Filmwebu. Chciałabym wiedzieć czym w zamyśle administracji Filmwebu różnia się te dwa pojęcia i prosić o ich definicje.
No ale chyba te pojęcia coś same z siebie już mówią, prawda? Zarys to ogólnikowo zakreślony główny wątek fabuły. Zastępuje opis w aplikacji FW na sprzęt mobilny (smartfony, tablety i inne). Opis (szerszy od zarysu skrót fabuły) też można przeczytać, ale po rozwinięciu niżej na profilu danego filmu.
No i dziękuję, bo nigdy bym się nie domyśliła. Miałam nadzieję, że zarys i opis mają jednak wyraźne kryteria merytoryczne, typu: zarys to opis w jednym zdaniu. Gdyby tak było to ludzie wszędzie by to dodawali a tak wisi, że nikt nie dodał, jakby nikt nie umiał zawrzeć treści w jednym zdaniu.
Z tego co pamiętam, to zarys fabuły to max 2 zdania. Powyżej tekst kwalifikuje się już do opisu. A wiele starszych filmów zarysów nie ma, bo jest to stosunkowo nowa rzecz na filmwebie (kiedyś były tylko opisy). Zauważ, że każdy nowy popularny film/serial zarys już ma.
Tak w ramach ciekawostki, czego to ludzie nie zaakceptują: http://www.filmweb.pl/film/Kite-2014-632676/descs
Dodatkowo w zarysie nie linkujesz aktorów, nie wpisujesz, kto gra daną postać. Zarys: Maria obwinia Jana o śmierć swojego syna. Postanawia się zemścić. A opis jest już dłuższy. Opiszesz sobie kim jest Maria, kto ją gra, kim jest dla niej Jan, co się mogło stać z synem, jak może wyglądać zemsta, dodajesz innych bohaterów, miejsce, czas etc.