W najbliższych dniach na Filmwebie pojawi się nowa opcja – opinie i oceny użytkowników będą widoczne bezpośrednio na stronach filmów i seriali. Dzięki tej zmianie sprawdzisz, co sądzą inni o danym filmie lub serialu. To kolejny krok, by Filmweb był jeszcze bardziej społecznościowym miejscem dla fanów kina.

Czyje oceny i opinie będą widoczne?

Na stronach filmów i seriali będą widoczne tylko te oceny i opinie, które pochodzą od użytkowników, którzy w ustawieniach prywatności wybrali opcję “Wszyscy” w sekcji Ocena i aktywność. Jeśli ktoś wybrał inne ustawienia prywatności (“Znajomi” lub “Tylko Ja”), aktywność tych osób nie będzie widoczna publicznie na kartach tytułów. 

Co się zmienia?
- Na stronach produkcji pojawią się listy opinii społeczności
- Możesz zaobserwować profile osób, których opinie Ci się spodobały
- Możesz komentować i lajkować ciekawe wypowiedzi
- Opinie, które zawierają spojler będą specjalnie oznaczane, żeby nie psuć nikomu filmowych doświadczeń.

Zanim opinie społeczności zostaną w pełni wdrożone, już teraz możesz zauważyć na Filmwebie kilka nowych udogodnień:
- Dodaliśmy możliwość oznaczania opinii jako spoiler 
- Wydłużyliśmy opinie do 1000 znaków (wcześniej 160) i komentarze pod opiniami do 500 znaków (wcześniej 255)
- Wprowadziliśmy nową zakładkę „Społeczność” – od teraz na podstronach ocen filmów i seriali znajdziesz ją obok zakładki „Krytycy”.

PS. Nie zmieniamy nic w obszarze znajomych i dodawania ich. Obserwowanie wprowadzamy jako nową, dodatkową opcję.

Jeśli macie jakieś pytania odnośnie tych zmian, chętnie na nie odpowiemy. 

Zespół Filmwebu

filmweb

Nie mogę dodać opinii do oceny. Wpisuję, klikam zapisz i jest widoczna, ale po odświeżeniu strony znika.

filmweb

Teraz już wyskakuje okno "Error saving comment".

Suttree

Miałam ten sam problem, a teraz oprócz opinii błąd pojawia się już przy samej ocenie. Co się dzieje?

Suttree

Potwierdzam. Nie można dodać opinii. Wyskakuje wspomniany wyżej komunikat: "Error saving comment". Ewentualnie po dodaniu opinii jest OK, ale jak się odświeży stronę to znika. Po kilku próbach udaje się ostatecznie dodać opinię, ale problem jest..

tralalakotkidwa

Dzięki za informację, możesz proszę dokładniej opisać błąd? Występuje on na przeglądarce (jakiej?) czy w aplikacji (jakiej?)?

filmweb

U mnie w przeglądarce "Chrome" z poziomu telefonu (nie używam komputerów, laptopów, tabletów). Ale teraz z kolei wszystko jest dobrze, można normalnie dodawać opinie. W południe próbując dodać komentarz wyskoczył komunikat "Error saving comment" i nic więcej. Opinia (w sumie był to link do YouTube, aby sobie obejrzeć) dotyczyła filmu "Skarb Jagiellonów. Polskie dzieje arrasami tkane" z
2022 roku.  I wówczas trzy razy poszło odświeżenie strony i ostatecznie udało się dodać. 

tralalakotkidwa

U mnie nadal nie działa. Nie mogę dodać oceny filmowi "Oszukać przeznaczenie: Więzy krwi", pojawia się komunikat "Ups!
Wystąpił błąd. Odśwież stronę i spróbuj ponownie". Wypróbowałam Chrome, Edge i aplikację w telefonie, wszędzie ten sam błąd.

gendry

Mam podobne problemy – nie tylko z ocenianiem filmów (gwiazdki), ale również z dodawaniem do „Ulubionych” (serduszko).

Zauważyłem, że problem nie zawsze polega na samym błędzie kliknięcia. Czasem po zaznaczeniu oceny lub ulubionych, system prawdopodobnie rejestruje nasz wybór, ale nie podświetla odpowiedniego pola (gwiazdki lub serduszka), więc mamy wrażenie, że nic się nie stało. W efekcie klikamy ponownie – i wtedy dopiero wyskakuje błąd typu „Error saving comment” lub „Wystąpił błąd”.

U mnie pomogło takie rozwiązanie:
* klikam inną ocenę (np. zamiast 5 – 6),
* odświeżam stronę,
* potem ponownie zaznaczam właściwą ocenę (np. wracam do 5),
* czasem trzeba to powtórzyć kilka razy, aż gwiazdka się „zaświeci”.

Niestety z opcją Ulubione (serduszko) ten trik nie zadziałał – obecnie mam kilka pozycji na liście ulubionych, ale bez widocznego oznaczenia (serduszko się nie świeci).

Zauważyłem też, że problemy się nasilają, jeśli mam otwartych kilka zakładek Filmwebu jednocześnie – być może to kwestia niespójności między sesjami lub plikami cookies.

Korzystam z przeglądarki Opera na PC.

Suttree

Czy możesz proszę dokładniej opisać błąd? Na jakim urządzeniu i przeglądarce występuje? Jakiego filmu dotyczy?

filmweb

Firefox na komputerze, przy ocenionych wczoraj filmach "Jak wytresować smoka" i "Final Destination: Więzy krwi". Komentarze już się pojawiły - nie sprawdzałem, czy jeszcze wczoraj, czy dopiero dzisiaj.

filmweb

Zmiany to ciągle, jakieś wymyślacie. Ale usprawnić dodawanie nowości filmowych nie potraficie :) Przecież tu brakuje tyle nowości z tego roku, że głowa mała. I nie jest to brak nowości, które wyszły kilka dni temu, ale kilku miesięcy temu. Jakoś u konkurencji tych problemów nie ma. A wy pewnie dalej będziecie główkować nad zmianami z których większość jest beznadziejna. Żenua...

filmweb

Bardzo mnie cieszy ta opcja, szczególnie, że 8 dni przed dodaniem przez Was tej funkcji o tym pisałem tu: https://www.filmweb.pl/forum/portal+filmweb.pl/Obserwowanie+u%C5%BCytkownik%C3%B 3w,3470224

Widziałem to w lekko innej formie tzn zwiększenia widoczności wpisów na forum, ale to co teraz zrobiliście tzn podbicie opinii o filmie to pomysł 11 na 10. Mega się cieszę z nowych opcji. Trzymam kciuki by ten serwis dobrze się rozwijał.

filmweb

Jeszcze raz apeluję: przywróćcie z pozycji "aktywności znajomych" możliwość otwierania opinii i oceny znajomego w nowej karcie, bo człowiek sobie normalnie przeglądał listę i otwierał opinie na nowych kartach, żeby do nich wrócić po zescrollowaniu wszystkich nowych ocen i opinii znajomych. Teraz trzeba na jednej karcie uruchamiać opinię i wracać ponownie... Bez sensu.

filmweb

Byloby fajnie jakby wrocily z poqrotem blogi

filmweb

Na niekorzyść zniknęły w ocenach filmu krytyków filtry uporządkowania np. najbardziej podobieństwa gustów krytyków do użytkownika (od największego procentowo do najmniejszego). Była to dobra funkcja.

filmweb

super te ostatnie zmiany, dzięki!

filmweb

Klikam "sprawdź oceny znajomych" i przechodzi do zakładki społeczności i ocen ludzi, którzy mnie nie obchodzą, a żeby zobaczyć oceny znajomych muszę dodatkowo kliknąć w zakładkę obok. Co za tęgi łeb to projektował?

xKoweKx

Tęgi łeb od finansów. Kolejny klik to kolejna forma aktywności, a to generuje sztuczny ruch, a z kolei zanęta dla reklamodawców. FW robi wszystko, aby społeczności obrzydzić ten portal. Mnie też to niemiłosiernie irytuje, a kolesiowi który wpadł na ten pomysł dam radę : weź człowieku rozpęd i wytrać wytworzoną w ten sposób energię kinetyczną na najbliższej ścianie.

filmweb

Czy można te całe opinie jakoś ukryć, żeby się nie pokazywało? Albo jakaś opcja blokowania poszczególnych osób, których wysrywów nie da się czytać? Bardzo to denerwujące. Szczególnie frustraci i Ci co rzucają spoilery.