W najbliższych dniach na Filmwebie pojawi się nowa opcja – opinie i oceny użytkowników będą widoczne bezpośrednio na stronach filmów i seriali. Dzięki tej zmianie sprawdzisz, co sądzą inni o danym filmie lub serialu. To kolejny krok, by Filmweb był jeszcze bardziej społecznościowym miejscem dla fanów kina.
Czyje oceny i opinie będą widoczne?
Na stronach filmów i seriali będą widoczne tylko te oceny i opinie, które pochodzą od użytkowników, którzy w ustawieniach prywatności wybrali opcję “Wszyscy” w sekcji Ocena i aktywność. Jeśli ktoś wybrał inne ustawienia prywatności (“Znajomi” lub “Tylko Ja”), aktywność tych osób nie będzie widoczna publicznie na kartach tytułów.
Co się zmienia?
- Na stronach produkcji pojawią się listy opinii społeczności
- Możesz zaobserwować profile osób, których opinie Ci się spodobały
- Możesz komentować i lajkować ciekawe wypowiedzi
- Opinie, które zawierają spojler będą specjalnie oznaczane, żeby nie psuć nikomu filmowych doświadczeń.
Zanim opinie społeczności zostaną w pełni wdrożone, już teraz możesz zauważyć na Filmwebie kilka nowych udogodnień:
- Dodaliśmy możliwość oznaczania opinii jako spoiler
- Wydłużyliśmy opinie do 1000 znaków (wcześniej 160) i komentarze pod opiniami do 500 znaków (wcześniej 255)
- Wprowadziliśmy nową zakładkę „Społeczność” – od teraz na podstronach ocen filmów i seriali znajdziesz ją obok zakładki „Krytycy”.
PS. Nie zmieniamy nic w obszarze znajomych i dodawania ich. Obserwowanie wprowadzamy jako nową, dodatkową opcję.
Jeśli macie jakieś pytania odnośnie tych zmian, chętnie na nie odpowiemy.
Zespół Filmwebu
??? Co z opiniami typu: spoko film, można luknąć, dobra gra no tego tego no i tej tej, wytrzymałam 15 minut, gdyby nie końcówka to dałabym 3 gwiazdki a tak tylko 2, padaka taka że wyszedłem z domu, gdyby nie ten film to nie zacząłbym znowu czytać, to studio filmowe nie podnosi poziomu od lat, oddam nieotwartą paczkę popcornu za 5 minut mojego straconego życia ... ???
Hej, Sunny,
w trakcie pracy nad nową funkcją przejrzeliśmy tysiące wartościowych opinii społeczności. Czasem krótka opinia użytkownika inspirowała nasz zespół do zobaczenia filmu czy serialu. Na listach opinii będziemy pozycjonowali te, które będą najbardziej popularne wśród użytkowników. Wartościowe opinie możesz wyróżnić dając im lajka lub odpowiadając w komentarzu.
Już tu pisałem, ale nikt od Was się nie zainteresował: przy wielu filmach inna jest średnia ocen krytyków na stronie filmu, a inna w zakładce. Przykładowy film: (https://www.filmweb.pl/film/Nag%C5%82e+zderzenie-1983-7997/opinie#/critics). Niektórym krytykom nalicza podwójnie ocenę, np. tu: (https://www.filmweb.pl/film/Prostok%C4%85t+dynamiczny-1971-367200). Teraz jeszcze doszedł kolejny błąd przy wyliczaniu średniej: "widziałem, bez oceny" traktuje jak 1/10 (https://www.filmweb.pl/film/The+Dante+Quartet-1987-623369/opinie#/critics). Po cholerę jest ta średnia krytyków, jeśli jest fałszywa?
Dobra zmiana idąca trochę w kierunku letterboxda. Na pewno łatwiej będzie odnajdować ciekawe profile, a powiększenie limitu znaków ułatwi napisanie bardziej rozbudowanej opinii na temat filmu czy serialu. Przydałaby się jeszcze możliwość tworzenia list.
No od pewnego czasu usilnie się tu starają kopiować Letterboxd tylko szkoda, że zabierają się za społeczność nie dbając o bazę ;/
Ze zmian na minus to zauważyłem, że na stronach filmu, klikając w "Sprawdź oceny znajomych" lub społeczności to obecnie przechodzi do tej strony, wcześniej moim zdaniem było lepiej, bo tylko okienko się pojawiało i nie zamykało strony z filmem.
Od teraz oceny znajomych otwierają się w nowej podstronie.
Wcześniej otwierało się w dodatkowym okienku i można było szybko przeklikać się między ocenami znajomków, a krytykami.
Nie można zrobić tego z powrotem? Obecnie operacja zobaczenie zwykłej oceny znajomków to kolejne sekundy czekania aż załaduje się cała strona... :///
Plus:
Ktoś zapomniał o funkcji edytowania swojej oceny już z poziomu swojego profilu.
I znowu trzeba się przeklikać: Profil -> Oceny -> klik w ocenę -> klik w profil filmu -> klik w ocenę filmu -> klik w treść oceny
Podpisuję się pod tym oboma rencyma! Ta zmiana jest definitywnie na minus. Mniej czytelne te opinie też w tym nowym formacie swoją drogą.
No wszystko się zgadza, działa zgodnie z założeniem... wedle którego im więcej podstron po drodze do celu zaliczysz, tym więcej reklam się wyświetli, co oznacza jeszcze więcej monet dla fw:]
Ciężko mi sobie przypomnieć zmianę na FW, która miała na celu coś innego niż zmuszanie do oglądania większej ilości reklam xD
A tu was zaskoczę.
Wbrew pozorom, większości takich przypadków na Filmwebie to nie są żadne szachy 5D, więcej klikania, więcej reklam, itd. Tylko odpowiedź jest dużo prostsza: informatycy zapominają o jakiejś funkcji, albo nie przewidują komplikacji, albo po prostu nie mają o jakiejś funkcji pojęcia :) Bo nie są to ludzie, którzy mają tu konta od x lat.
No ale potem nie ma komu tego naprawić albo dodać :P
Dzięki za Twój wpis!
Mamy duże nadzieje że nowości, które wprowadzamy spowodują, że opinie będą dla społeczności jednym z centralnych elementów Filmwebu. Wasza aktywność inspiruje nas do rozwijania kolejnych funkcji w tym temacie. Dlatego stworzyliśmy dla opinii (społeczności, krytyków, znajomych) dedykowane miejsce, które jest przygotowane na kolejne zmiany.
W najbliższym czasie popracujemy na czasem ładowania tych stron, żeby było to dla Was wygodne rozwiązanie.
PS. Wprowadzimy możliwość edytowania swojej oceny ze strony oceny. Pamiętaj, że z poziomu profilu możesz edytować swoje oceny przez flagę widoczną na plakacie.
Nam nie chodzi o to, by strony otwierały się szybciej. Nam zależy na tym, by oceny znajomych otwierały się w okienku - tak jak było do tej pory.
Dawniej wystarczyły trzy proste operacje: jesteś na profilu filmu -> klik w oceny znajomych -> scroll w dół -> klik w tło -> i z powrotem już jesteśmy na profilu filmu. Wszystko było szybkie i sprawne. Bez otwierania nowych podstron, które muszą się załadować.
"Pamiętaj, że z poziomu profilu możesz edytować swoje oceny przez flagę widoczną na plakacie."
Rzeczywiście, teraz widzę, że jak kliknie się we flagę, to można zmienić opis oceny już z poziomu profilu. Nie są to szczyty intuicyjnego interfejsu, no ale przynajmniej jest.
Nie chodzi tylko o znajomych — chodzi o oceny w ogóle. Po co te dodatkowe strony, które ładują się kilka sekund? Wcześniej wystarczyło jedno okienko, które pojawiało się od razu! Dlaczego zastąpiono to mniej wygodnym rozwiązaniem? Czy celem jest zniechęcenie do przeglądania ocen? Kilkając w ocenę i ładowanie TEJ strony: /opinie#/community/popular tylko utrudnia poruszanie się po portalu i sprawdzanie, kto i jak oceniał. To jak strzelanie sobie w kolano — coś, co wcześniej zajmowało ułamek sekundy, teraz trwa kilka sekund, czyli kilkaset razy dłużej.
Czy możecie przywrócić okienka, gdzie wyświetlały się oceny znajomych? Żeby nie musieć wchodzić na dodatkową stronę, by zobaczyć ocenę. Te okienka były jedną z najlepszych funkcjonalności na tej stronie. Gdy jakiś film ma tylko jedną ocenę znajomego to szybko można było to sprawdzić a nie specjalnie stronę nową ładować "z okazji jednej oceny". Zadziałajcie z tym, bo przez takie rzeczy wszelkie pozytywne zmiany, które próbujecie wdrażać są w cieniu. Nic z tych nowych zmian nie przebija tego okienka z ocenami znajomych, a ono póki co przestało działać.
Często też po prostu odruchowo klikało się w to okienko i scrollowało te ocenki znajomych "tak po prostu" - bez chęci jakichś analiz i czytania długich opinii. Najlepszą opcją byłaby możliwość otwarcia nowej strony jeśli ktoś CHCE poczytać np. dłuższe komentarze znajomych, czy dyskusje. Ale jeśli ktoś chce tylko szybko przelecieć oceny jak zawsze, to to okieno jest TOP. Także give it back filmweb crew! :)
Tak, to otwieranie opinii na nowej podstronie, to zły pomysł.
Nie dość że przy większej ilości opinii czasochłonne, to - przynajmniej u mnie - po cofnięciu się do listy - wyświetla się znów od początku, nawet jeśli czytałem ją u kogoś po przewinięciu z 50 wcześniejszych ocen.
Ps. Pierwszy raz zauważyłem u znajomego pod oceną z opinią wyświetlony komunikat o wyłączeniu możliwości skomentowania tej oceny.
Nigdy tego wcześniej nie spotkałem, czy to też nowość?
Gdzie to się włącza/wyłącza?
Czyli po latach jednak doszliście do wniosku, że FW to portal społecznościowy? Bo przez ostatnie lata konsekwentnie wprowadzano zmiany by aktywność ograniczyć do klikania w gwiazdki. Przypomnę choćby o usunięciu blogów czy możliwości wysyłania prywatnych wiadomości.
Ale oczywiście cieszę się, że przyszła refleksja. Zmiany w zakresie opinii pod ocenami jak najbardziej na plus. :)
No i gucio, tylko zmieńcie, żeby to nie otwierało się na nowej stronie, tylko pojawiało się boczne okienko tak jak wcześniej. Przydałaby się też opcja, jakie chcę dostawać powiadomienia od znajomych, żeby mi się nie wyświetlała ta czerwona kropka, że ktoś ocenił kilkanaście ról filmowych, chcę np. dostawać tylko powiadomienia, jeśli znajomy oceni film albo serial.
Użytkownik Underground73 ma świetny pomysł, by zrobić funkcję, opcję, WYSZUKIWANIA PO CYTATACH FILMOWYCH, uważam że warto tę innowację wprowadzić i wyprzedzić konkurencję
Ciekawe, czekam na pełne wdrożenie. Fajnie, że też myślicie nad listami.
Jeszcze ode mnie propozycja - rozbudujcie urodzinowe podsumowanie. Teraz jest prosta informacja z liczbą ocenionych filmów, seriali i nowych znajomych od ostatnich urodzin. A może by tak dodać informacje:
- który gatunek/dekadę/kraj produkcji oglądało się najwięcej
- które filmy ocenione najwyżej/najniżej (np. top 5)
- jaki był łączny czas obejrzanych produkcji
itp.
Ranking ludzi kina w prywatnych statystykach będzie finalnie mial tylko 100 pozycji?? Czy planowane jest zwiększenie tak jak bylo kiedyś??
Ja dalej będę się trzymał pułapu ok. 160 znaków, ale miło, że w końcu można dać np. 168, jak zdanie jest odpowiednio dobrze ułożone, a nie zmieniać, żeby się zmieściło w tych 160.
Plus 2 ważne pytanka, na które mam nadzieję dostać odpowiedź - czy infinite scroll na profilach ocen filmów zostanie usunięty i kiedy będzie można w końcu zobaczyć oceny znajomych w KAŻDEJ roli danego aktora? Na to ostatnie czekam od ładnych paru lat, na początku, czyli w 2014-2016 można było to bez problemu podejrzeć.
Może naprawcie te NULLe i Wystąpił błąd co co chwilę wyskakuje zamiast rozgrzebywać filmweb jeszcze bardziej...
To że się upieracie, żeby robić z tego podróbę letterboxd, jest do wybaczenia. To, że trzeba teraz wchodzić w milion podstron, żeby czytać notki znajomych, nie jest do wybaczenia.
Czemu po kliknięciu "więcej" przy dłuższym tekście nie rozwija się on na stronie, na której już się jest, tylko otwiera się nowa podstrona? Czemu po kliknięciu w oceny znajomych nie wyskakuje okienko, tak jak wcześniej, tylko otwiera się nowa podstrona? Przecież efekt tych zmian będzie mniejsze wchodzenie w interakcje, a nie większe xD
Dzięki, że przy okazji usunęliście wszystkie komentarze z ocen, gdzie wielu ludzi, w tym ja, rozwijało swoje myśli, a przy okazji antologii, pisało opinie dotyczące kolejnych sezonów. Super, naprawdę świetna robota. Chyba trzeba spadać z tej strony, bo kiedyś pousuwacie ludziom całe profile...
Dobra, sorry, źle popatrzyłem, są te komentarze, ale nie można w nie wejść, jak na swoim profilu włączy się stronę z filmem/serialem. Widzę wtedy po prawej stronie swoje okienko z oceną i liczbą lajków, ale nie ma ikonki komentarzy z liczbą, więc nie można na nie stamtąd wejść, stąd moja pomyłka. Ikonka komentarzy jest za to na stronie "moje oceny". Moglibyście to poprawić, żeby była wszędzie.
Ogólnie pomysł z dłuższymi opiniami OK, lecz, jadąc klasykiem, ja nawet listy miłosne piszę dłuższe, więc jak będę chciał się szerzej wypowiedzieć, i tak trzeba wejść na forum. Ale spoko, będzie miejsce, żeby podrzucić link i dzięki, że poprawiliście zapisywanie tych linków, że nie trzeba już niczego wycinać, tylko jest gotowy do skopiowania link. W sumie moglibyście zrobić też tak, żeby zamieszczony link do wątku na forum Filmwebu po kliknięciu bezpośrednio uruchamiał stronę, żeby nie trzeba było kopiować.
"W sumie moglibyście zrobić też tak, żeby zamieszczony link do wątku na forum Filmwebu po kliknięciu bezpośrednio uruchamiał stronę, żeby nie trzeba było kopiować."
Mogliby też w końcu poprawić błąd, który jest tu (zgłaszany) od lat powodujący, że linki wklejane w treść komentarzy są łamane spacjami.
A tak po prawdzie, to zanim wezmą się za wdrażanie nowych funkcji, powinni zająć się usunięciem starych, wieloletnich błędów...
Teraz z linkami w treści komentarza jest OK, jest normalny, nie za długi i wystarczy skopiować, ale hiperłącze byłyby już w ogóle spoko. Ogólnie te komentarze zostaną tylko do dyskusji ze znajomymi, bo jak zwiększyli limit znaków w opiniach, to zmieści się tam i dłuższa opinia, i link do dłuższych tekstów na forum.
co to się stało że można do oceny filmu dodać 1000 wyrazową opinię? Niegdyś było to bodajże 160 znaków?
Co się stało z filmem https://youtu.be/lM4q5Q70M2M?feature=shared ? Był wiele lat w bazie a nie ma go, a to dokument.
Ja zdecydowanie wolałem krótsze 160 znaków i walka z sobą, żeby jakoś najtreściwiej upchać w tej liczbie swoje przemyślenia. Teraz jest 1000 znaków to już nie jest to samo :/
Fajnie byłoby, gdybyście też wraz z tymi zmianami zrobili, żeby po kliknięciu usuń propozycję w obszarze "warci obserwowania" usunięta osoba nie pojawiała się już w ogóle, a nie, że usuwam, a i tak zawsze pojawia się ponownie. Byłoby to dobre rozwiązanie, bo szukając nie trzeba byłoby się przebijać, przez osoby nie interesujące użytkownika, a to będzie szczególnie przydatne, jeśli jak podejrzewam, do obecnie pojawiających się tam krytyków dojdą zwykli użytkownicy.
Zalogowany: jest tylko 'sprawdź oceny znajomych' + 'chcą zobaczyć', wylogowany: 'sprawdź oceny krytyków'. Obu na raz - brak.
Zepsuło się zaznaczanie tytułu z perspektywy obsady (bardzo przydatne dla dodających)
https://www.filmweb.pl/film/Fontanna+M%C5%82odo%C5%9Bci-2025-10065817/cast/actor s
po zaznaczeniu tytułu filmweb od razu przenosi na inne podstrony
Druga sprawa:
Od dłuższego czasu zepsute są podpisy postaci w animacjach; po wejściu w galerię nic się obok nie wyświetla:
https://www.filmweb.pl/serial/Harley+Quinn-2019-820852/photos/1255784