Mam nadzieję, że to tylko chwilowy błąd bo jest całkowicie niefunkcjonalne, zarówno przy ocenianiu jaki i dodawaniu materiałów.
Np. http://www.filmweb.pl/serial/Czarne+lustro-2011-640699/episodes#sezon3
Tutaj nie ma czegoś takiego jak chwilowy błąd lub tymczasowa zmiana. A wygląda to tragicznie niestety :/
Tymczasowych zmian nie pamiętam i o nich nie wypominałem, ale błędy się zdarzają na każdym portalu, również tym. Oczywiście, domyślam się, że to kolejna "dobra zmiana" przy, której użytkownicy nie mają nic do gadania, ale chciałbym jakiegoś potwierdzenia (chociaż wiem, że z reguły nikt niczego nam nie wytłumaczy).
Tymczasowa zmiana to np. seriale chwilowo znikają z profilu i wrócimy z ulepszoną wersją...aha, tyle je będziecie widzieli...
Oczywiście, że błędy się zdarzają, ale tempo w jakim są naprawiane na fw pozostawia wiele do życzenia :/
Nie znam się specjalnie na informatyce, ale wydaje mi się, że jedyne co mogła mieć na celu ta zmiana (bo to celowe działanie, a nie błąd) to zaoszczędzenie miejsca na serwerach przez mniej linijek kodu. Ale może to tak nie działa i źle kombinuję :D
Właśnie pierwszy raz użyłam strony do oceny (bo zgłaszanie poprawek do pojedynczych odcinków daje radę) i to nie tylko okropnie wygląda, ale też źle funkcjonuje- jedno się z drugim nakłada, szukaj gdzie jest odpowiednia ilość gwiazdek, gdzie kliknąć, żeby zamknąć ocenę...ech, szkoda gadać. Chociaż tak na dobrą sprawę ocenianie odcinków straciło sens już kiedy zdjęli ze stron funkcję najpopularniejszego i najlepiej ocenianego odcinka.
"Tymczasowa zmiana to np. seriale chwilowo znikają z profilu i wrócimy z ulepszoną wersją...aha, tyle je będziecie widzieli..."
Zastosowałaś auto-odpowiedź... Bo ja o nic nie pytałem :P
"Tutaj nie ma czegoś takiego jak chwilowy błąd"
"Oczywiście, że błędy się zdarzają, ale tempo w jakim są naprawiane na fw pozostawia wiele do życzenia :/"
Są, nie popadajmy w skrajności. A to, że czasem naprawiają coś miesiąc, to już inna sprawa :P
"Nie znam się specjalnie na informatyce, ale wydaje mi się, że jedyne co mogła mieć na celu ta zmiana (bo to celowe działanie, a nie błąd) to zaoszczędzenie miejsca na serwerach przez mniej linijek kodu. Ale może to tak nie działa i źle kombinuję :D"
Serwer to nie jest zeszyt 60 kartkowy, a portal nie jest tak biedny, by nie było go stać na zainwestowanie w sprzęt. Moim zdaniem, ktoś tutaj zwyczajnie nakombinował z kodem i taki cyrk. Oczywiście, może też chodzić o to by usprawnić wyświetlanie się odcinków, u użytkowników ze słabym sprzętem.
"ech, szkoda gadać."
Dokładnie, szkoda, dlatego nie rozpisuję się za bardzo jak to wygląda ze szczegółami bo wystarczy spojrzeć, a z przyzwyczajenia wiem, że masa argumentów i tak nic nie da a ich wypisywanie to tylko strata czasu (rzadko ktoś przegląda forum).
Wygląda to tragicznie, urywa nazwy odcinków, ocenianie jest trudniejsze... nie sądzę, żeby to był celowy zabieg, bo po co coś tak niszczyć. Dlatego właśnie mam swoją listę seriali na innej stronie :/
Chyba komuś się dzisiaj nudziło w pracy, to sobie postanowił, że zmieni widok odcinków. Nie lepiej wziąć się za coś co wymaga naprawy, albo stworzyć coś ciekawego, np. podgląd wiadomości wysłanych?
Idea szczytna, wykonanie jak zawsze... Przede wszystkim jak już dodają nowy design, to niech będzie opcja powrotu do starego. Niech sobie każdy wybierze, co mu pasuje.
Podoba mi się pomysł skompresowania większej ilości danych na tej stronie, gdyż przy dużej rozdzielczości wygląda to komicznie (jak z resztą większość tego portalu aktualnie). Jednak wymuszanie tego kosztem czytelności i użyteczności to głupota. Mam nadzieję, że to tylko błąd (czy to systemu, czy chwilowe zaćmienie umysłowe tego, kto to projektował).
Odnoszę się do tego wyglądu: https://i.imgur.com/7C4CVq5.png
Dwie rzeczy:
1. Znacznik "obejrzałem" jest daleko od odcinka i przy obecnym ułożeniu odruchowo kojarzy się go z odcinkiem po jego prawej stronie. Jeśli mają być ułożone obok siebie, to musi być między nimi wyraźna granica między odcinkami - użytkownik musi wyraźnie widzieć czego dotyczy dana ikonka. Sprawdzanie ostatniego odcinka z lewej / prawej strony to jedynie obejście aktualnego błędu i nie powinno być podawane jako rozwiązanie.
2. Długie nazwy są obcinane, a mają duże znaczenie. Szczególnie mam tu na myśli serie dokumentalne, w których nazwy są opisowe i w rzeczywistości chciałbym je jednak widzieć całe. Proponuję dostosowanie szerokości wpisu odcinka indywidualnie dla sezonu. Jakby jeszcze układać obok siebie sezonami, to byłoby już świetnie. Kilka kolumn, w każdej odcinki jeden pod drugim (po staremu), jednak kilka sezonów sąsiadująca w zależności od długości nazw odcinków i wielkości ekranu.
"Idea szczytna"
No nie wiem, poprawianie czegoś na co nikt nie narzekał oraz olanie próśb o ważne i potrzebne zmiany, to raczej sadyzm.
Przy dużych ekranach wygląda to nieciekawie, więc dodanie kolumn byłoby dobrym krokiem. Zobacz na to, co ja widzę...
https://i.imgur.com/yk0P6iY.png
Przy serialu na 10 sezonów to by znacznie skróciło stronę. Kilka prostych operacji - wstawiamy tyle kolumn na ile pozwala rozdzielczość i zdrowy rozsądek.
Jeszcze jeden kwiatek, tak wygląda ocenianie / oznaczanie odcinka...
https://i.imgur.com/9iywmpV.png