Okazalo sie, ze to nie jestem dziwny tylko opis ustawien portal jest coskolwiek malo precyzyjny...
W ustawieniach - prywatnosci mamy opcje "pokazuj moje glosy" z opcjami do wyboru:
- wszystkim
- wszystkim uzytkownikom portalu
- tylko znajomym I gustopodobnym
- nikomu
Wydawalo mi sie, ze opis tych opcji jest w miare oczywisty/uniwersalny - ale jednak okazuje sie niekoniecznie...
Wyglada na to, ze "pokazuj moje glosy" oznacza "pokazuj moje ostatnich 50 glosow"...
Jak tak sobie to wymysliliscie - to prosze bardzo - ale byloby milo, zeby taki, a nie ten mylacy opis pojawil sie w opisie...
Normalnie nie wierzę, że to zrobiłeś... Jesteś dzisiaj prawdziwą rozrywką wieczoru! ;D
To nie jest żaden bug (w tamtym temacie jeszcze Ci nie zdążyłam odpisać, a Ty już uformowałeś nowy) ani błąd, tylko po prostu tak jest i już, i nikt tego nie zmieni dla Ciebie. Może Ty byś jeszcze chciał móc komentować filmy nieznajomym, co? :p
A wiesz czemu między innymi służy opcja pokazywania głosów wszystkim? Temu, że jak wypowiadasz się na forum jakiegoś filmu, który masz oceniony, to przy Twoim komentarzu pojawi się także Twoja ocena. A jak ukryjesz swoje głosy lub ustawisz tylko dla znajomych, to się ta nota nie pojawi. Ale u innych zobaczysz tylko 50 głosów i nie panikuj już, nikt Ci dostępu do całej bazy każdego usera nie da.
Ale jednak od jakiegoś procentu podobieństwa można przeglądać oceny innych użytkowników ( gustopodobnych ). I nie 25 ostatnich tylko wszystkie oceny. Więc na dobrą sprawę nie można pochować ocen przed całym światem , gdyż gustopodobni i tak będą mieli do nich wgląd.
Aaa tu już ja się nie udzielam, bo z funkcji Gustopodobnych nie korzystam, więc nie wiem na jakich zasadach tam to działa.
No ja też nie wiem do końca jak działa ta opcja ( who knows? ) , ale faktem jest , że ocen nie da się do końca pochować.
ufff... a juz myslalem, ze cos mi sie na mozg rzucilo...
faktycznie jak wszedlem na profil gustopodobnego to widze liste tak jak na swoim profilu - wszystkie filmy - z mozliwoscia zakladania filtrow I sortowaniem...
dzieki! :)
Alez ja nie chce zeby zmieniano dzialanie portalu jesli taki byl zamysl... po prostu sugeruje, zeby opis ODPOWIADAL funkcjonalnosci.
Czy zmienic opis, czy zmienic funkcjonalnosc - to wolna wola operatora.
Utrzymywanie funkcjonalnosci, ktora nie odpowiada swojemu opisowi to po prostu bzdura :)
Do tego - jesli wchodze do kogos na profil i klikam w link "najwyzej oceniane" - to pomimo tego, ze otwiera mi sie link z koncowka "films#sort=rateDesc" - to rezultat jest dokladnie identyczny jak ten z koncowka "films" - ktory otwiera sie po kliknieciu w link "ostatnio obgladane"...
I znowu - jak tak mialo byc - to po prostu zlikwidujcie linkowanie slow "najwyzej oceniane" - po co sciemniac, ze cos dziala, jak nie dziala?
Wydawac by sie moglo, ze portal nie powstal trzy tygodnie temu i takie postawowe rzeczy jak linki i ustawienia w profilu uzytkownika powinny juz dzialac tip-top... ale to pewnie tylko w Erze jak juz swistak w pazlotka pozawija ;)