1. Jakim rodzajem znaku interpunkcyjnego oddzielamy tytuły? Przecinek, średnik?

2. W przypadku tagu "serial tv" wymieniamy tytuły odcinków czy podajemy wyłącznie tytuł serialu? I w jakiej formie to robimy. W sumie obie opcje nie mają sensu, bo co komu po tytule serialu, gdy źródłem jest konkretny odcinek, i podobnie ma się sprawa z tytułem odcinka gdy nie wiadomo o jaki serial chodzi. W końcu to nie imdb, i nie mamy tu przy scenarzystach listy scenariuszy (tytułów odcinków). Chyba że podajemy np. Tytuł Odcinka: Tytuł Serialu, Rok. Ale to strasznie wszystko wydłuża. Szczególnie przy sporej liczbie tytułów. A może opcja trzecia? Odpuszczamy? xD

3. Bardziej ze względów formalnych. Mamy zatem "based on an idea by", logicznie ustawiamy materiały do scenariusza z tagiem "pomysł". Problem jest taki, że jest on jednocześnie twórcą serialu (creator), a tag twórcy serialu można dodać jedynie przy scenariuszu. Co robimy? Zapewne ignorujemy ten fakt, bo co innego można zrobić...

Pozdrawiam.

Herushingu

Z tego co wiem:
1. - ukośnik (/). Np. http://www.filmweb.pl/person/Graham+Masterton-260853

3. A dlaczego nie dodać scenariusza jak i materiały do scenariusza? Z tego co wiem nie ma tutaj żadnego zakazu dodawania ich jednocześnie.

Last_Ronin

1. A o tym nawet nie pomyślałem. Dzięki.

3. Nie ma. Problem jest taki, że przy odcinkach widnieje jedynie tag "twórca", nie ma wzmianki, że współtworzył scenariusz do któregokolwiek odcinka. W przeciwieństwie do drugiego z twórców, który ma przypisane odcinki. Zatem czy obecność tagu "twórca" czyni go scenarzystą?

I jeszcze kwestia formatu gdy jest kilka rodzi źródeł: Opowiadanie: "tytuł" / "tytuł" / "tytuł" Powieść: "tytuł" / "tytuł" ?

Herushingu

Jako że nie widzę tego na własne oczy, to mogę to mylnie interpretować, ale:

3. Hmm, ciężkie pytanie. Skoro twórca, to kim może być jeśli nie twórca serialu? Twórcą odcinka? Jeśli nie jesteś w stanie znaleźć dokładniejszych informacji to moim zdaniem trzeba pominąć, bo tak naprawdę nie wiemy co owa osoba "tworzyła". Zależy też jaka jest profesja tej osoby, bo możemy dojść do tego droga dedukcji.

Tzn. że jest kilka opowiadań i kilka powieści jednego autora, tak? W takim wypadku trzeba dodać dwa atrybuty bo przecież osobno tego nie dodamy.

Last_Ronin

3. Chodzi mi o to, że nie ma wzmianki, że napisał jakikolwiek scenariusz do tego serialu, zatem czy fakt, że jest twórcą serialu czyni z niego scenarzystę tego serialu? W poradniku "creator" nie jest wymieniony na liście osób które można dodawać jako scenarzystę. W sumie normalnie bym się nad tym nie zastanawiał, bo bym nie zwrócił nawet na to uwagi, ale tu akurat był inny atrybut, i zmusiło mnie to do myślenia... I oto tu jesteśmy.

Jedyne atrybuty to: (based on an idea by - 6 episodes) oraz (creator), I do tego, że jest producentem wykonawczym, ale to akurat bez związku. I dla porównania przy drugim twórcy widnieje, że napisał scenariusz do kilku epizodów - ma atrybut (written by).

A jeśli chodzi o zawód to dominującą profesją jest producent, następnie reżyser, edytorów skryptów (Miscellaneous Crew) oraz scenarzysta, ale zaledwie przy kilku pozycjach posiada atrybuty scenarzysty.

2. Tak, wiem, że dodajemy dwa atrybuty, ale chyba należałoby w jakiś sposób te tytuły pogrupować i rozdzielić w obrębie pola "rola" np: Opowiadania: "tytuł" / "tytuł" / "tytuł"; Powieści: "tytuł" / "tytuł" I tu pojawia się kwestia formatu zapisu tego wszystkiego.

Herushingu

Zresztą mniejsza z tym. W końcu to żadna tajemnica. W punkcie trzecim:
Chodzi o tego gostka: http://www.imdb.com/name/nm0044016
I ten serial: http://www.imdb.com/title/tt4192782/fullcredits

Inna sprawa, że w przypadku innego serialu mimo braku atrybuty scenarzysty został dodany jako scenarzysta. Z tym, że i ja bym tak dodał, bo atrybut materiałów do scenariusza nie zmusiłbym mnie do myślenia.

Herushingu

2. Nie ma większego znaczenia bo i tak nie zrobimy tego tak jak być powinno, ale masz rację: Opowiadania 3 tytuły i atrybut + Powieści 2 tytuły i atrybut, ale to i tak równa się temu że atrybuty są zaraz po sobie.

3. Dla mnie sprawa jest prosta: Scenariusz + twórca serialu i z głowy.