Pamiętam z dzieciństwa kilka seriali animowanych, które puszczano w paśmie Dobranocki. Niestety nie pamiętam ich tytułów i chciałbym, by ktoś, kto je pamięta je podał.

1. Serial o chłopcu, który został pomniejszony do wielkości kciuka i potem podróżował siedząc na bocianie a także na kaczce. Mógł rozmawiać ze zwierzętami. W pierwszym albo w drugim odcinku gdy go pomniejszono jego koledzy, nie wiedząc o tym, że tam jest, bawili się kopaniem puszki w której on się schował.

2. Serial o rudych wiewiórkach mieszkających w lesie. To były zwyczajne wiewiórki z puszystymi ogonami a nie żaden Chip i Dale.

3. Serial o jakichś skrzatach w czerwonych czapkach mieszkających w lesie. O wiele lepszy od Smerfów.

4. Serial o białym niedźwiedzi podróżującym balonem pomiędzy jakimiś wyspami na Morzu Polarnym w celu, jak się zdaje, uratowania świata. Towarzyszyły mu chyba ze dwa inne zwierzątka ale nie pamiętam jakie. To była chyba polska produkcja i miała na początku piosenkę o charakterystycznej melodii.

Wszystkie były animowane rysunkowo a nie kukiełkowo.

5. A, i jeszcze na koniec chciałbym poznać tytuł jednego serialu aktorskiego emitowanego nie wieczorem ale wczesnym popołudniem w chyba soboty na chyba TVP2 (w grę może wchodzić jeszcze TVP1, innych programów wtedy nie było).

Zaczynał sie tak, że leciał sobie kruk, wlatywał przez okno do wierzy jakiegoś starego zamku, siadał na ramieniu starca a ten zaczynał opowiadać jakąś baśń i wtedy zaczynał sie właściwy film. Każdy odcinek tego serialu opowiadał o czymś innym i były to zdaje się różne klasyczne baśnie.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
Pan_Dzikus

1. Spotkałem się z dwoma tytułami: Cudowna podróż lub Niesamowita podróż Nilsa Holgersona.
5. To może być Simsalabima albo Simsala Grimm (czy jakoś tak).

Pan_Dzikus

Wydaje mi się, że 2 to "Wiewiórcze opowieści", ale nie jestem pewna, bo nigdy nie widziałam tej kreskówki, a tylko o niej słyszałam.

Pan_Dzikus

@weronikax25

Tak, to właśnie to. Wielkie dzięki!

@na wrotki

1. To ten serial. Wielkie dzięki!

2. Nie. To był serial aktorski a nie rysunkowy. Poza tym był puszczany gdzieś pod koniec lat osiemdziesiątych lub na początku dziewięćdziesiątych a Simsala Grimm miał premierę dopiero w 1999. Ten serial, którego tytuł pragnę poznać zapamiętałem jako dosyć mroczny a nawet straszny, oczywiście straszny dla dzieci a nie dla dorosłych. Ale zgadza się to, że jego odcinki były ekranizacjami poszczególnych baśni braci Grimm i pewnie nie tylko braci Grimm.

@Gładka

Zgadza się, to na pewno ten serial. Wiewiórki co prawda zapamiętałem jako bardziej realistyczne a nie mangowe ale składam to na karb dziecięcego postrzegania świata. Dopiero gdy przeczytałem notkę na FilmWebie przypomniało mi się, że wiewiórka-bohater bajki była wychowana przez kotkę. Wielkie dzięki!

Pan_Dzikus

3. Wiwat skrzaty.
http://www.filmweb.pl/Wiwat+skrzaty,1985,o+filmie,Film,id=244745

Wujek_Atom

Zgadza się, to ten serial. Szkoda, że go nie puszczają an dobranoc. Wielkie dzięki!