Za 5 dni zostaną ogłoszone nominacje do tegorocznych EMMY. Chociaż nie budzą one tylu emocji co nagrody filmowe ze stycznia i lutego, to wiem, że jest tutaj sporo miłośników seriali, dla których nagrody EMMY liczą się nie mniej niż Oscar. A jako, że nigdzie dyskusji na ten temat nie znalazłem, więc na kilka dni przed ogłoszeniem nominacji postanowiłem założyć temat tutaj i pobawić się w typowanie nominowanych. Największa zabawa z EMMY jest taka, że nie poprzedza ich wręczenie miliona innych nagród jak w filmowym sezonie nagród, a Akademia Telewizyjna myśli sama z siebie i jedyną wskazówką jaką mamy typując są rozdania nagród z poprzednich lat.
SERIAL DRAMATYCZNY
7 tytułów w grze: Mad Men, Homeland, Breaking Bad, Downton Abbey, The Good Wife, Game of Thrones i Boardwalk Empire.
Trzy seriale mają niekwestionowane miejsce wśród nominowanych, za co mógłbym ręczyć głową: „Mad Men”, „Homeland” i „Breaking Bad”. Nie ma takiej siły, która wyeliminowałaby któryś z wymienionych tytułów z walki o statuetkę. Solidną pozycję wydaje się mieć również „Downton Abbey” (w ubiegłym roku w kat. miniserial). Pozostają 2 spoty i trzy seriale do obsadzenia: „The Good Wife”, „Game of Thrones” i „Boardwalk Empire”. Prognostycy zza oceanu niemal jednogłośnie eliminują z tej trójki „BE”, co przychodzi mi z ciężkim sercem zaakceptować. Ja najchętniej za burtą widziałbym jednak „Game of Thrones”. Tak silna konkurencja, moim zdaniem, eliminuje z walki o nominacje „Dextera”, który był nominowanych w głównej kategorii przez ostatnie 4 lata. O innych tytułach nie ma co wspominać..
Moje typy:
1. Mad Men
2. Homeland
3. Breaking Bad
4. Downton Abbey
5. The Good Wife
6. Game of Thrones (...oby jednak Boardwalk Empire!)
AKTORKA W SERIALU DRAMATYCZNYM
Myślę, że w tej kategorii (zachowując dużą dozę ostrożności) możemy zawęzić krąg potencjalnych nominowanych do 9 nazwisk: Danes, Close, Margulies, Moss, Pare, McGovern, Enos, Hargitay i Sedgwick.
Ponownie trzy spoty są 100% pewne: Claire Danes, Glenn Close i Julianna Margulies. Mocną pozycję ma też Elizabeth Moss. Z kolei jakoś nie wierzę w nominację Jessiki Pare, tym bardziej, że konkuruje ona z Moss. Poza tym chyba nigdy nie zrozumiem fenomenu Mariski Hargitay (8 konsekwentnych nominacji!), ale niestety trzeba ją brać pod uwagę, mimo, że konkurencja spora. Podobnie z Kyrą Sedwick. Choć mam nadzieję, że może jednak uda się Mirielle Enos wygryźć z „szóstki” Mariskę. Na 6. miejscu – z miłości do „DA” – Elizabeth McGovern.
Moje typy:
1. Claire Danes (Homeland)
2. Glenn Close (Damages)
3. Julianna Margulies (The Good Wife)
4. Elizabeth Moss (Mad Men)
5. Mariska Hargitay (Law&Order: SVU)
6. Elizabeth McGovern (Downton Abbey)
AKTOR W SERIALU DRAMATYCZNYM
10 potencjalnych nazwisk: Hamm, Cranston, Grammer, Buscemi, Lewis, Olyphant, Laurie, Hall, Hoffman i Bonneville.
W tej kat. nie do ruszenia są z kolei 2 nazwiska: Bryan Cranston i Jon Hamm. Za nimi z mocnymi pozycjami ulokowani są: ulubieniec Akademii Kelsey Grammer, Steve Buscemi i wydaje mi się, że również Damian Lewis.. Zostaje więc ostatni spot: jakoś nie widzę nominacji Hoffmana i Bonneville’a (pierwszego należy brać pod uwagę, gdyż Akademia lubi wielkie nazwiska i gwiazdy kina, drugiego tylko w przypadku gigaaaantycznej miłości Akademii do „DA”).. Trzy nazwiska, jeden spot: Hugh Laurie, Micheal C. Hall i Timothy Olyphant. Czy może zabraknąć dwóch weteranów, okupujących nominację od paru lat. Hugh Laurie ma przewagę na Micheal’em C. Hallem, jako że to był jego ostatni sezon w roli House’a, więc i ostatnia okazja na nominację. A i tak mam jakieś dziwne przeczucie, że obaj zostaną wygryzieni przez Timothy Olyphanta. ;)
Moje typy:
1. Bryan Cranston (Breaking Bad)
2. Jon Hamm (Mad Men)
3. Kelsey Grammer (Boss)
4. Damian Lewis (Homeland)
5. Steve Buscemi (Boardwalk Empire)
6. Timothy Olyphant (Justified) [no guts, no glory!]
AKTORKA DRUGOPLANOWA W SERIALU DRAMATYCZNYM
9 potencjalnych nominowanych: Smith, Hendricks, Baranski, Panjabi, Gunn, Baccarin, MacDonald, Byrne, Houston. Od siebie dodałbym małe marzenie – Kiernan Shipka! ;)
Hendricks i Smith to pewniaki! Obie panie z „The Good Wife” również wydają się być niezagrożone. Anna Gunn, Kelly MacDonald i Morena Baccarin mają chyba największe szanse na ostatnie dwa miejsca. Ja i tak widziałbym wśród nominowanych młodziutką Kiernan Shipkę, ale jak to jest z wyróżnianiem dzieci – wiadomo.
1. Christina Hendricks (Mad Men)
2. Maggie Smith (Downton Abbey)
3. Christine Baranski (The Good Wife)
4. Archie Panjabi (The Good Wife)
5. Anna Gunn (Breaking Bad)
6. Kelly MacDonald (Boardwalk Empire)
AKTOR DRUGOPLANOWY W SERIALU DRAMATYCZNYM
W tej kategorii prawdziwy wysyp kandydatów do nominacji: Paul, Dinklage, Slattery, Esposito, Cumming, Charles, Harris, Patinkin, Goggins, McDonough, Kartheiser i Goodman.
Tutaj mamy 4 spoty obsadzone już na starcie: Aaron Paul i Giancarlo Esposito, Peter Dinklage i John Slattery. Z pozostałych najpewniej wygląda Mandy Patinkin. Pozostaje jeden spot, a tyle kandydatów. Ja osobiście nominowałbym Vincenta Kartheisera – Pete (za którym wcześniej średnio przepadałem) w tym sezonie był jedną z najciekawszych postaci, a Kartheiser miał mnóstwo fantastycznego materiału do zagrania. Większą szansę na nominacje, wydaje się jednak mieć jego kolega z planu – Jared Harris. Nominowany dwukrotnie za „The Good Wife” Alan Cumming, w 3. sezonie nie miał tak dobrego materiału, więc wątpię w jego nominację, choć pozycję ma silną. Jeszcze mniejsze szanse ma Josh Charles. W zasadzie może to być każdy z nich, ale wydaje mi się, że ostatnie miejsce zajmie któryś z trzech: John Goodman lub jeden z aktorów z „Justified”: Walton Goggins lub Neal McDonough.
1. Peter Dinklage (Game of Thrones)
2. Aaron Paul (Breaking Bad)
3. John Slattery (Mad Men)
4. Giancarlo Esposito (Breaking Bad)
5. Mandy Patinkin (Homeland)
6. John Goodman (Damages)
O występach gościnnych nie będę pisał, bo to byłaby czysta strzelanka. Osobiście trzymam najbardziej kciuki za Carrie Preston w „The Good Wife”. Mam nadzieję, że nominowane będą też Julia Ormond (Mad Men), Louise Fletcher (Shameless) i Loretta Devine (Grey’s Anatomy). Z aktorów trzymam kciuki za Micheala J. Foxa i Matthew Perry w „The Good Wife”.
O komediach już w skrócie, bo się za bardzo rozpisałem... Poza tym kto to będzie czytał?
SERIAL KOMEDIOWY
1. Modern Family
2. Parks and Recreations
3. 30 Rock
4. The Big Bang Theory
5. Curb Your Enthusism
6. Veep
Louie, Girls, Office
AKTORKA W SERIALU KOMEDIOWYM
1. Amy Poehler (Parks and Recreations)
2. Tina Fey (30 Rock)
3. Julia Louis-Dreyfus (Veep)
4. Laura Dern (Enlightened)
5. Zooey Deschanel (New Girl)
6. Laura Linney (The Big C)
Lena Dunham (Girls), Melissa McCarthy (Mike&Molly), Martha Plimpton (Raising Hope)
AKTOR W SERIALU KOMEDIOWYM
1. Jim Parsons (The Big Bang Theory)
2. Alec Baldwin (30 Rock)
3. Louis C.K. (Louie)
4. Larry David (Curb Your Enthusiasm)
5. Jon Cryer (Two and the Half Man)
6. Johnny Galecki (The Big Bang Theory)
Don Cheadle (House of Lies), Will Arnett (Up All Night), Joel McHale (Community)
AKTORKA DRUGOPLANOWA W SERIALU KOMEDIOWYM
1. Julie Bowen (Modern Family)
2. Sofia Vergara (Modern Family)
3. Kristen Wiig (Saturday Night Live)
4. Betty White (Hot in Cleveland)
5. Cloris Leachman (Raising Hope)
6. Kathryn Joosten (Desperate Housewives) - wcześniej w kategorii 'występ gościnny' (3 nominacje, 2 wygrane)
Jane Krakowski (30 Rock), Jane Lynch (Glee), Wendie Malick (Hot in Cleveland)
AKTOR DRUGOPLANOWY W SERIALU KOMEDIOWYM
1. Ty Burell (Modern Family)
2. Eric Stonestreet (Modern Family)
3. Ed O’Neil (Modern Family)
4. Jesse Tyler Ferguson (Modern Family)
5. Nick Offerman (Parks and Recreations) *
6. Max Greenfield (New Girl)
Neil Patrick Harris (HIMYM), Bill Hader (Saturday Night Live), Chris Colfer (Glee)
* taka mała ciekawostka: od 2007 roku (wcześniej nie znalazłem informacji kto ogłaszał nominacje) przynajmniej jedna z osób ogłaszających nominacje była nominowana w tym samym roku. Kerry Washington nie daję większych szans na nominacje, więc dobrze wróży to Offermanowi ;)
No ja nie będę się aż tak rozpisywał. Trzymam kciuki za Kelly MacDonald i oby kilka statuetek powędrowało na konto Gry o tron. ;)
Ja stawiam tak:
NAJLEPSZY SERIAL DRAMATYCZNY:
1. Mad Men
2. Breaking Bad
3. Gra o Tron
4. Zakazane Imperium
5. Homeland
6. Downton Abbey
NAJLEPSZY AKTOR W SERIALU DRAMATYCZNYM:
1. Bryan Cranston (Breaking Bad)
2. Jon Hamm (Mad Men)
3. Steve Buscemi (Zakazane Imperium)