Ja stworzyłem sobie taką listę. Mam prośbę, żebyście napisali, które wg was warto z nich zobaczyć, a które nie. Możecie też sami wymienić te, których nie widzieliście, a chcecie obejrzeć.

1. Kto się boi Virginii Woolf? – reż. Mike Nichols, wyk. Elizabeth Taylor,
2. Pret-a-Porter – reż. Robert Altman, wyk. Sophia Loren, Kim Basinger,
3. Lśnienie – reż. Stanley Kubrick, wyk. Jack Nicholson, Shelley Duvall,
4. Sieć – reż. Sidney Lumet, wyk. Peter Finch, Faye Dunaway,
5. Czarownice z Eastwick – reż. George Miller, wyk. Cher, Susan Sarandon,
6. Świadek oskarżenia – reż. Billy Wilder, wyk. Marlene Dietrich, Tyrone Power,
7. Matka królów – reż. Janusz Zaorski, wyk. Joanna Szczepkowska,
8. Chicago – reż. Rob Marshall, wyk. Renee Zellweger, Catherine Zeta Jones,
9. Kill Bill vol 2 – reż. Quentin Tarantino, wyk. Uma Thurman, Lucy Liu,
10. Afrykańska królowa – reż. John Huston, wyk. Humphrey Bogart,
11. Zgadnij kto przyjdzie na obiad? – wyk. Katherine Hepburn, Spencer Tracy,
12. Wesele – reż. Wojciech Smarzowski, wyk. Marian Dziędziel, Iwona Bielska,
13. Nigdy w życiu! – reż. Ryszard Zatorski, wyk. Danuta Stenka, Joanna Brodzik,
14. Człowiek z żelaza – reż. Andrzej Wajda, wyk. Jerzy Radziwiłłowicz,
15. M jak Morderstwo – reż. Alfred Hitchcock, wyk. Grace Kelly, James Stewart,
16. Wall Street – reż. Oliver Stone, wyk. Michael Douglas, Daryl Hannah,
17. Gangi Nowego Jorku – reż. Martin Scorsese, wyk. Cameron Diaz,
18. Lista Schindlera – reż. Steven Spielberg, wyk. Ralph Fiennes, Anna Mucha,
19. Doczekać zmroku – reż. Terence Young, wyk. Audrey Hepburn,
20. Przemiany – reż. Łukasz Burczyk, wyk. Maja Ostaszewska, Jacek Poniedziałek

Mam film, na który poluję już chyba z 5 lat i cięgle nie wpadłem na trop. To "Hamlet" Laurence'a Oliviera. A najgorsze jest to, że może on wcale nie być wart takiej wytężonej uwagi...

Z tych, które bardzo chcesz zobaczyć pewną część widziałem, a jak myślę niektóre z nich można w miarę łatwo zdobyć. Np.
- "Afrykańska królowa" i "Człowiek z żelaza" były dołączone do jakiegoś pisma kobiecego na przestrzeni ostatniego pół roku. Można to jeszcze gdzieś czasem wyrwać na taniej prasie. Na pewno też łatwo kupić na Allegro, czy czymś takim.
- "Chicago", czy "Kill Bill" vol. 2 to przecież "hity". Każda wyporzyczalnia ich udzieli, a i sciągnąć byłoby dość łatwo. Przy czym wg mnie "Chicago" to film specyficzny i mnie osobiście zirytował na tyle, że nawet do końca nie dotrwałem, a "Kill Bill" vol. 2 jest w nieco innej konwencji niż 1 i muszę przyznać, że nieco mnie rozczarował...
Co do innych, to powinieneś szczególnie zaczaić się na "Wesele" Smarzowskiego, bo to film dobry i ważny. Powiedziałbym nawet, że nie powinno się go nie znać.
Ode mnie tyle. Pozdrawiam!

Woyciesz

"hamleta" Oliviera zapewniam cie ze warto zobaczyc.. naprawde dobra robote ten pan odwlil..

Według mnie warto zobaczyc :
-Lśnienie – reż. Stanley Kubrick, wyk. Jack Nicholson, Shelley Duvall
-M jak Morderstwo – reż. Alfred Hitchcock, wyk. Grace Kelly, James Stewart i wszystkie jego filmy :D
no i z tej listy to tyle :) reszt e to widzialam albo nie chcę obejrzeć ;) pozdrawiam :)

te twojw filmy
wg mnie warto obejrzeć:
Pret-a-Porter - to całkiem zabawny komedio-dramat (jak nie będziesz mrugać to zobaczysz tam Kasie Figure :))
Lśnienie - jeden z najlepszych filmów Kubricka (czy on w ogóle kiedykolwiek coś zchrzanił?? NIE!!)
M jak Morderstwo - to pozycja obowiązkowa (remake z Douglasem był całkiem całkiem, ale orginał to orginał ;])
Wall Street - świetny Michael Douglas!!! i b.dobra fabuła
Lista Schindlera - najlepszy (moim zdaniem) film o tej tematyce, świetne zdjęcia - poza tym film czarno-biały!!! (uwielbiam takie ;])

pozostałych filmów albo nie widziałam (polskie produkcje), albo już nie pamiętam ich (coś mi świta - miażdżyca ;))

do tej listy powinieneś dodać (jeśli nie widziałeś) jeszcze jedną pozycję:
CHOPPER z Eric Bana - to bardzo trudny, brutalny fim - nie wiem z czym go porównać - troche Mechanicznej Pomarańczy, troche Fight Club. Film ten ma bardzo australijski charakter (jeśli podobał ci się charakter Mad Max'a to obejrzyj ten fim)

ja też mam film którego nie widziałem a chciałbym zobaczyć, a mianowicie Constantine, możecie się śmiać jak chcecie ale mnie ciekawią filmy o takiej mniej więcej tematyce a tego jeszcze nie widziałem, napiszcie coś czy watro go waszym zdaniem oglądać choć bezwzględu na to co napiszecie i tak go kiedyś obejrze :) ale chętnie poznam wasze zdanie na temat tego filmu;
Pozdro

*****cybuchsite.ovh.org*****

To jaki problem isć do wypozyczalni? Ja pracuję od dwóch lat w wypozyczalni i nieraz znajduje takie perełki że az się chce oglądać!!!

Monika_2000

Ja gdybym pracował w wypożyczalni to też bym miał filmów w nadmiarze i nie miałbym takich problemów jak teraz :) ale po co mam wydawać aż 7 zł !!!!!!! ;-) na dvd czy vhs skoro se moge go ściągnąc w niecały 1 dzień, niewiem czemu do tej pory tak nie zrobiłem??? jakoś nie mam chyba kiedy, zawsze jest co innego do roboty a to trzeba pograć albo wejść na forum i zabrać czasem głos, nie bede tu mówił i ściąganiu filmów z neta bo zaraz zablokują posta w dupa, więc kończe i ide spać, narqa

Ja chciałabym obejrzeć głównie starsze filmy z moimi ulubionymi aktorami, tylko niestety większość z nich nie jest dostępna w Polsce, ani na Internecie... Prawdopodobnie będę musiała sprowadzić je sobie z USA poprzez Amazon :(
Są to m.in.:
-Newsies
-All the little animals
-Metroland
i wiele innych, które w tej chwili nie przychodząmi do głowy...
Pozdr.
M.

użytkownik usunięty
Mysza_2

Dzięki za wasze opinie. Też chciałbym coś wam poradzić, no ale nie znam filmów, które wymieniliście.

Szefuniu....
powinieneś napewno obejrześ

- LŚNIENIE.. film jest kura naprawde zajebisty.... A te momenty w których jeździ ten mały gnojek na swym zajebistym rowerku... wyginają...

- WESELE.. szuperancki polski film (polak potrafi..) ktoś wpadł na gennialny pomysl zeby z filmowaś wiejskie wesele..
i mały tekst z filmu.... " chcesz wody... wodzie to sie ryby pierdolą "
albo... " kusi kurwa kusi, ale dobrze schowane przed złodziejami.. "

- LISTA SCHINDLERA .. a tego dilmu nie bede opisywał... POPROSTU ZAJEBISTY)))))) :D ((((((

a kill billa nie oglądaj totalny szajs....

dzieex za wypowiedz...

Szefuniu....
powinieneś napewno obejrześ

- LŚNIENIE.. film jest kura naprawde zajebisty.... A te momenty w których jeździ ten mały gnojek na swym zajebistym rowerku... wyginają...

- WESELE.. szuperancki polski film (polak potrafi..) ktoś wpadł na gennialny pomysl zeby z filmowaś wiejskie wesele..
i mały tekst z filmu.... " chcesz wody... wodzie to sie ryby pierdolą "
albo... " kusi kurwa kusi, ale dobrze schowane przed złodziejami.. "

- LISTA SCHINDLERA .. a tego dilmu nie bede opisywał... POPROSTU ZAJEBISTY)))))) :D ((((((

a kill billa nie oglądaj totalny szajs....

dzieex za wypowiedz...

Stanowczo odradzam "Gangi Nowego Jorku". Moim zdaniem to był po prosto głupi film. Ja tu liczę sobie na drugiego "Ojca Chrzestnego" (Och, przepraszam za bluźnierstwo!), a tu mi Leo DiCaprio wyskakuje i Cameron Diaz z cyckami na wierzchu, a wszystko niby zakute w żelazne gorsety XIX wieku... Naturalnie, to tylko moja prywatna opinia, ale zamiast tego filmu radzę obejżeć "Nigdy w życiu". To jest naprawdę 100000000000000000000000000000 000 razy lepsze. Zwłaszcza ten kawałek, gdy Tośka idzie do koleżanki i uczy matkę, "jak to się robi z facetami"... Bosskie! :)

użytkownik usunięty
Natt_2

Juys i Natt - dzięki za ciekawe opinie!! Hehe, fajne naprawdę. Dziś widziałem "Chicago" i stwierdzam, że warto było zaczekać.

użytkownik usunięty

Na DVD udało mi się obejrzeć "Nigdy w życiu!" i uważam ten film za sympatyczny, miły i wart uwagi. Bardzo mi się podobała obsada, szczególnie Danuta Stenka i Joanna Jabłczyńska.

moja lista filmów jest jescze dłuzsza niz twoja, powoli sobie nadrabiam wszystkie zaległosci, ale to chyba jescze długo potrwa :)

Również czekam niecierpliwie aż obejrzę "Lśnienie". "Chicago" polecam - 9/10 jak dla mnie. "Czarownice z Eastwick" trochę mniej, ale można obejrzeć - 6-7/10... "Gangi Nowego Jorku" mam na DVD, a mimo to do dzisiaj nie miałem okazji looknąć :)

Chicago- super. Przemiany- do d....;p mam na vhs jak chcesz to ci moge oddac za friko bo film jak dla mnie tragiczny jest...