Witam. Ostatnio zachciało mi się objerzeć stare bajki (i filmy), które dawno dawno temu oglądałem oraz puścić je ciotecznemu rodzeństwu (absolwentom przedszkola).
Chodzi mi o:
-serial Muminki z lat 90 produkcji japońskiej
-serial dokumentalny Dzika Przyszłość (przedstawiało to przypuszczalne życie na ziemi za n milionów lat)
Ale... Sytuacja wymaga żeby było po polsku i we wmiarę dobrej jakości. Niestety płyt nie sprzedają, a piraty na internecie są zgrywane z kaset VHS, w dodatku w okropnej jakości obrazu i dźwięku. Ogólnie dobry odstraszacz na dzieci :-)
W drugi przypadku (Dzika przyszłość) nagrań z lektorem Krystyny Czubównej nie ma wcale.
mam więc taką propozycję. Z tego co czytałem wiele osób lubiło te Muminki, więc może by tak jakaś zbiorowa petycja do telewizji (chyba do TVP) w sprawie cyfrowego odnowienia dubbingu (nowe głosy dla starych postaci to kiepski pomysł) i reemisji w HD? Po tylu latach to chyba wypadało by powtórki dać (ostatnio to dawali jakoś z 15 lat temu). I o ile dobrze pamiętam to co najmniej połowa dzieci w przedszkolu lubiła muminki.
P.S. A może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje filmów/bajek/seriali zagranicznych których od bardzo dawna nie można obejrzeć po polsku?
Jakby co to założyłem kilka dni temu taką petycję. Na razie odnośnie tych Muminków.
------------------------------------------------------------------------
petycjeonline kropka com ukośnik muminki
Kilku znajomych już podpisało. Nie ma to chyba jakiejś ważności, ale pozwoli się przynajmniej zorientować jakie jest zainteresowanie tematem. Niestety filmweb nie pozwala mi wstawić linku :-(
I obrazków zdaje się na forum też wstawić nie można?
A koleżanka wczoraj zrobiła taką fajną grafikę promującą tą petycję.
Jakby co to założyłem kilka dni temu taką petycję. Na razie odnośnie tych Muminków.
petycjeonline kropka com ukośnik muminki
Kilku znajomych już podpisało. Nie ma to chyba jakiejś ważności, ale pozwoli się przynajmniej zorientować jakie jest zainteresowanie tematem. Niestety filmweb nie pozwala mi wstawić linku :-(
I obrazków zdaje się na forum też wstawić nie można?
A koleżanka wczoraj zrobiła taką fajną grafikę promującą tą petycję.