Mam problem z włączeniem naziemnej telewizji cyfrowej. Dzisiaj to znaczy 20 maja miała ona się
pojawić m.in. w Katowicach. Jednak kiedy wyszukuje nowych kanałów łapie tylko te analogowe.
Proszę o pomoc :3
P.S. Dodam, że mój telewizor to Samsung LED, więc ma on urządzenie DVB-T :3
Jakiej używasz anteny...
Najlepsze są kierunkowe (siatkowe z dodatkowym zasilaniem może powodować zakłócenia lub brak odbioru multipleksów...)
Antena powinna być skierowana w kierunku Katowice /Kosztowy... Sprawdź również ustawienie kanału i częstotliwości dla odpowiednich mux-ów(znajdziesz te inf tutaj:
http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t/aktualne-paramet ry-emisji-dvbt)...
gadasz głupoty!!!
Cyfrówka w Katowicach działa już od 2011 roku, a analogowe nadajniki w tym regionie wyłączono 20.05.2013. Sprawdzałem u mnie w Łodzi i wczoraj już w południe nie było analogowego sygnału, więc powiedz proszę jakim cudem to odbierasz?
http://www.dipol.com.pl/wdrazanie_dvb-t_w_polsce_bib210.htm#WYL
Nie mam pojęcia :c Nie za bardzo na tym się znam. Po prostu kiedy daje na automatyczne strojenie znajduje mi same kanały analogowe, a cyfrowych wielkie 0.
Może to cyfrówkę łapie i tylko ci wyświetla że analogowe. Analogowych nadajników już w tym regionie nie ma tak że miałbyś biały szum. Powinieneś mieć takie programy:
MUX-1:
TVP1 HD,
TVP2,
TVP INFO wersja regionalna,
TTV - program informacyjno-publicystyczno-poradnikowy,
ESKA TV - muzyczny,
ATM Rozrywka - rozrywkowy,
Polo TV
MUX-2:
Polsat,
Polsat Sport News,
TVN,
TVN7,
TV Puls,
TV Puls 2 ,
TV4,
TV6.
MUX-3:
TVP1,
TVP2 HD,
TVP INFO - druga wersja regionalna,
TVP Kultura - artystyczno-kulturalny,
TVP Historia - historia Polski i świata,
TVP Polonia - program TVP dla Polonii.
a jak nie odbierasz któregoś MUXa to po prostu nie będziesz miał programów z tego pasma
Jest też możliwość że twój TV ma cyfrowy tuner z MPEG-2 a nie MPEG-4 i wtedy musisz sobie dokupić nowy, zewnętrzny tuner DVB-T - popatrz w instrukcji albo wbij model TV w google. Ale jak już pisałem skoro nie ma nadajników analogowych to w takim przypadku ten typ nic by nie wyświetlał.