Kiedy wpisuje taką frazę w google pokazują mi się propozycje seriali o PRL-u, które powstały w PRL-u jak Alternatywy 4 itp. Ale to wszystko już znam. Chodzi mi o takie seriale które powstały współcześnie. Tak jak np. ''Wojenne Dziewczyny'', czy ''Czas Honoru'' o drugiej wojnie światowej.
Szukam takiego serialu który traktowałby zarówno o początkach komunistycznej Polski, a nawet końcu wojny. O tym jak w jej trakcie oraz po jej zakończeniu zmieniło się życie jakichś przykładowych ludzi. Oraz takiego w którego akcja dzieje się też w latach późniejszych. Wszystko to fajnie łączy ''Anna German'' ale serial ten już oczywiście widziałam i nie oddaje on tak naprawdę jak wyglądało życie w tamtych czasach. Ania była słynną piosenkarką i film kręcił się wokół niej a nie realiów. Poza tym historia urywa się we wczesnych latach 80 z wiadomych powodów.
Dlatego pytam czy może ktoś zna jakąś produkcje? A jak nie o PRL-u to może o NRD na przykład?
Chyba najlepiej takie czasy pokazywał serial "Dom" ale go zapewne znasz. Może "Stulecie winnych" https://www.filmweb.pl/serial/Stulecie+Winnych-2019-809994