Szukałem kiedyś tych filmów, razem z innymi. Wiele odnalazłem, ale tych nie. Postanowiłem założyć zbiorczy temat, może ktoś coś skojarzy.

1) Szukam filmu z lat 90., chyba tylko w telewizji publicznej leciał. Raczej amerykański. Opowiada o młodym dzieciaku, który jest wyśmiewany przez kolegów, przezywali go "pacan" (tak przynajmniej lektor przetłumaczył). Po wielu latach, już jako dorosły 30, może 40-letni mężczyzna spotyka swoich dawnych znajomych. Zaczynają nawet normalnie rozmawiać, ale w pewnym momencie jeden z nich przypomniał sobie "O! Pacan!" i zaczęli się bić. I wtedy kilku tych kolegów naraz go pobiło.

2) Jest to film animowany z lat 1999-2002 (wtedy był nadany). Chyba tylko jednoczęściowy. Pamiętam grupę nastolatków, być może w jakimś lesie. Idą z pochodniami. Wiem, że ze sobą rozmawiają. Jeden z nich stwierdza: "Dobrze, że wynaleziono światło", na co drugi "No pewnie, bo do dziś oglądalibyśmy telewizję przy świecach", na co tamten stwierdza, że czasem trudno go zrozumieć i że to nie jest zbyt mądre. Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale animacja podobna do "Dinusiów" - raczej dość "łagodna".

3) Jest to bajka animowana o kondorku i jego matce. Pamiętam, że mały kondorek (który niedawno wykluł się z jaja) jest obiektem zainteresowań pewnego kota, podobnego do tego z kreskówki "Herman and Catnip", czyli - jak zapewne pamiętacie - Ketlinga. Być może osobna bajka, a może też jakiś epizod. Wiem, że co jakiś czas obrywało się w łeb a to kondorowi, a to kotu.

4) Szukam odcinka lub osobnej bajki, w której na statku podróżują dwa psy - ojciec i syn. Mają brązowe futro i czarne nosy. Nie wydaje mi się, by był to Droopy. Coś z serii "Casper i przyjaciele".

5) Jakiś stary film komediowy (kolorowy) chyba brytyjski albo amerykański, w którym rzucali się na jakiejś imprezie nawzajem tortami i później był wątek, gdy jakiś młody koleś powiedział: "Nie atakujcie mnie, jestem za młody żeby umierać!", a oni go później zaatakowali i przerzucili chyba przez ścianę, że aż taka wielka dziura się zrobiła w tej ścianie.

6) Pamiętam jak przez mgłę scenę tańca na dyskotece - żadne stepowanie.
Każdy tańczy osobno, wśród niebieskich dyskotekowych/klubowych świateł. Na scenie stoi piosenkarz (chyba w czarnych okularach) i śpiewa: "NO! NO! NO! NO! [krótka przerwa] NO! NO! NO! NO!" - jest to końcówka każdej zwrotki (powtarza się dwa razy). Oprócz tego lecą normalne słowa po angielsku. Do złudzenia przypomina fragment piosenki Paul Johnsona - Get Get Down, ale to jednak NIE JEST ten utwór. Piosenka gatunku pop, łagodna a dynamiczna... Potem jest scena, jak dwoje ludzi - chłopak i dziewczyna - wsiadają do czerwonego kabrioletu. Komedia muzyczna albo komedia romantyczna. 1993-2003. Film był produkcji USA. Ten fragment utworu przypomina tamtą piosenkę, ale to nie będzie ten utwór:
http://www.youtube.com/watch?v=DDwxhHwJ66M&t=36s

7) Obstawiam, że jest to nowy film, bo kolory były "żywsze". Stawiam na połowę lat 90 lub nawet 2000+... pytałem kiedyś tutaj, ale bez powodzenia. Pamiętam jedynie końcową scenę, kiedy statek piratów (albo łódź jakaś) została zniszczona. Szef bandy jednak jakimś cudem przeżył i woła "Nadal żyję!". Wtedy pojawił się jakiś morski potwór i go zabił. Film prawie na pewno amerykański. Ten potwór morski nie był długo widoczny raczej, tylko szybko wciągnął go pod wodę.

8) Szukam filmu (komedia sprzed najdalej 4-5 lat), z którego pamiętam niewiele: dwóch kolesi poszło do salonu masażu. Siedzą i czekają. Jeden z nich zamiast fajnej dziewczyny uzyskuje pomoc masażysty, którym jest łysy gruby koleś.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
underground73

Ponawiam.

underground73

co do 6 mogę ci pomóc, to 2 unlimited popularny na początku lat 90tych, kawałek nazywa się "no limit"

Bawidamek_filmaniak

Dzięki za próbę pomocy, ale to było stanowczo coś mało znanego.

underground73

Podbijam.

underground73

Czy mozliwe ze numer 3 to moze byc Skonfundowany Kondor ? (Warner Bros.). Tylko mi troche z tym kotem nie pasuje...

Serendipity_3

Niestety chybiony strzał. Gdybym znalazł kasetę, to akurat tę bajkę chętnie bym zgrał i sam się przekonał.

Serendipity_3

Znalazłem ! To jednak "Crash Condor", ale z serii "Szczenięce lata Toma i Jerry'ego" :
https://www.youtube.com/watch?v=hdj45Q4A4_4

underground73

A może to był ten kawałek?
Mah Nà Mah Nà
Piero Umiliani

Mr_Max_

Niestety to nie ten, gdyż znam bardzo dobrze i to z Muppetów.

underground73

Podbijam.

underground73

Ponawiam.

underground73

Nr 4:
http://www.filmweb.pl/serial/Augie+Piesek+i+Pies+Tata-1959-219341
Jedyne psy, które znam i pasują do opisu. Nie pamiętam, żeby płynęli statkiem, ale bardzo chętnie majsterkowali i wybierali się na wycieczki. Plakat na FilmWebie może być troszkę mylący, sprawdź hasło "Augie Doggie and Doggie Daddy" w guglu.

pellet

Możliwe, że to i te, ale raczej pomyliło mi się z Droopym. Dzięki za pomoc, choć najbardziej to szukam 6, 7 i 8.

underground73

Ponawiam.

underground73

Strzelam w ciemno - czy możliwe że Numer 7 to może być Śmiertelny Rejs z 1998 roku? www.filmweb.pl/film/%C5%9Amiertelny+rejs-1998-171

Serendipity_3

Niestety to nie to, ale dzięki za próbę pomocy.

underground73

Ponawiam.

underground73

Dopiszę jeszcze numery 9 i 10, bo szukam dla znajomego od długiego czasu.

9) Jest to film z lat 90. lub najdalej do 2002 r. Pewnie nie wcześniej niż lata 80. Wygląda na niskobudżetowy film z telewizji (w stylu HBO), raczej wyjątkowo rzadki i mało popularny. Dokładny opis podaję poniżej.
Ważne : Film nie ma elementów horroru ani science-fiction (np. potwory, dziwne istoty).
Grupa przyjaciół/kolegów znajduje się razem na amerykańskiej pustyni w zachodnim stylu (a'la western film) na czymś w rodzaju wycieczki. Podróżują na piechotę, a wśród nich jest także kobieta. Większość akcji dzieje się za dnia (światło dzienne), członkowie ekipy mają broń palną lub strzelby (być może nie wszyscy, ale większość). Prawie cały film dzieje się na pustyni, w świetle dnia, na otwartej przestrzeni. W pewnym momencie akcja filmu rozkręca się, gdy samotny mściciel (może poprzednik z tej grupy) zaczyna działać na własną rękę i poluje na pozostałych członków tej ekipy, z niewiadomych przyczyn. Można odnieść wrażenie (jako widz), że ten morderca "podszył się" pod kogoś innego, ponieważ ma fałszywą kartę identyfikacyjną, o której zarówno widz, jak i członkowie drużyny myślą, że jest prawdziwa. Wydaje się być idealnie oryginalna, choć potem okazuje się, że jest podrobiona. Pod koniec filmu, po wielu zabójstwach (na zewnątrz w świetle dnia, ze strzelby) morderca wydaje się być martwy. Przynajmniej takie wrażenie ma widz. Końcowa scena jest bardzo charakterystyczna, gdyż dzieje się w nocy. Jesteśmy w jakimś pomieszczeniu w środku uroczystości, którą świętują ocalałe osoby. Potem jednak kamera przełącza się na ujęcie domu od zewnątrz i oddala się, po czym opuszcza się w dół klifu, pokazując nam prawdziwy identyfikator mordercy, zdmuchniętą tam przez wiatr. Prawdopodobnie były tam wtedy już inne, prawdziwe dane osobowe. Jest to mega przerażające, ponieważ można domyślać się, że morderca nadal żyje i będzie dalej polował na ocalałe osoby. Pojawiają się napisy końcowe. Scena finalna na 100 % pewna.
Film z gatunku niskobudżetowy, pewnie z VHS albo tylko z telewizji, podobny scenerią do "The Last Outlaw" i na pewno mało znany.

10) Prawdopodobnie film podchodzi z lat 1984-1987. Jest to science-fiction. Możliwe, że jest to niskobudżetowa produkcja, dlatego trudno ją znaleźć. Miało to ultranowoczesny wygląd i film mógł być (albo i nie) post-apokaliptyczny. Możliwa scena jakiegoś pościgu na motocyklach. Pewna jest jednak tylko jedna scena, bardzo charakterystyczna, w której dwoje ludzi jest przesłuchiwanych przez grupę osób. Wszystkie osoby są ubrane w całości w czarno-czerwone stroje z kapturami i maskami. Scena przesłuchania odbywała się w mrocznym okrągłym i metalicznym pokoju. Ich przywódca przemawiał do mikrofonu, który zmieniał (przekształcał) jego głos poprzez użycie zabytkowego, klasycznego vocodera (sprzęt analogowy). Sprawiało to wrażenie głosu podobnego do Cylon Centurions z oryginalnego "Battlestar Galactica". Tak jak było wspomniane wcześniej, możliwa jest scena z pickupem, który był ścigany przez ludzi na motocyklach (albo odwrotnie). Na drodze pojawiło się wtedy wejście do górskiego tunelu. Niemniej jednak, kluczowe są czarno-czerwone stroje i sala przesłuchań.