moze masz piosenke ktora utkwila ci w pamieci po obejrzeniu jakiegos movie....w takim razie wypowiedz sie na jej temat
Kill Bill - Hotei Tomayasu "Battle Without Honor Or Humanity"
muzyka z filmu Bandyta i Fight Club
"Siedem" J.Sebastian Bach "Aria na strunie G"
z serialu "Rodzina Soprano "Woke up this morning"
Pewnka że mam może wydawać sie zbyt romantyczna albo denna ale ona poprostu jest cudna .
Nie lubie Mandy Moore :)
chodzi mi o Only Hope z filmu Szkoła uczuć .
A także podoba mi sie Sway - Pussycat Dolls z Shall we dance (333 OHH .. ;)
Mi szczególnie utkwiła w pamięci piosenka,która kończy film "Gladiator" - Hans Zimmer & Lisa Gerrard - Now We Are Free
"In the death car" Iggy'ego Popa z "Arizona Dream" i "Where is my min" The Pixies z "Fight Club".
po pierwsze - główny motyw muzyczny z "reqiuem dla snu" - cudowny! zdziwiłam się bardzo, kiedy usłyszałam go jako podkład muzyczny do trailera "dwóch wież", ale bardzo dobrze się stało, że autorzy postanowili go tak wykorzystać - ta muzyka "robi" cały trailer, rewelacyjnie buduje napięcie.
po drugie - ścieżka do "million dollar hotel" autorstwa u2. jest tam kilka absolutnie powalających kawałków, może nie koniecznie po prostu jako piosenki, ale jako dodatek do konkretnych scen w filmie - rewelacja.
po trzecie - "golum song" z credits do "dwóch wież". w pierwszej chwili pomyślałam, że to bjork... :]
po czwarte - główny motyw z "ojca chrzestnego" - chyba każdy kojarzy.
po piąte..... ech, długo by jeszcze wymieniać. ja bardzo zwracam uwagę na muzykę w filmie... :]
Undrerworld "Born Sleepy" - Trainspotting
Mos Def f. Massive Attack "I Against I" - Blade 2
Rage Against The Machine "Wake Up" - Matrix
Poza tym świetne kawałki wykorzystywane są w serialu Jonny Zerro
ale oczywiście to wszystko jeśli ktoś lubi takie klimaty, jeśli nie to może OST z Grease :)
tytulow konkretnych nie pamietam ale oczywista motyw przewodni ojca chrzestnego, i bardzo mi sie spodobala wiekszosc piosenek z eternal sunshine of the spotlles mind(zakochany bez pamieci)
ostatnio bardzo mi się spodobała piosenka Mobiego "Extreme Ways" z filmu Tożsamość Bourna z Mattem Damonem. A tak poza tym to jedną z moich ulubionych jest "Highway to the Danger zone"(Top Gun) i "Where do I begin"(Vanilla sky)
jest tego trochę :), ale do moich ulubionych należą:
"Come what may" (Moulin Rouge)
"May it be", "Into the west"(LOTR)
Trudne pytanie, ale głównie to:
-Learn to be lonely; Minnie Driver (Upiór w Operze)
-Music Of The Night, Point Of No Return; Gerard Butler (Upiór w Operze)
-Gollum Song; Emiliana Torrini (Władca Pierścieni: Dwie Wieże)
-Into the West; Annie Lennox (Władca Pierścieni: Powrót Króla)
-Tango Roxanne; Ewan McGregor (Moulin Rouge)
-Libera Me, Born To Darkness; ? (Interview With The Vampire)
-Sympathy For The Devil; Guns'n'Roses (Interview With The Vampire)
-The Mystic's Dream; Loreena McKennith (Mgły Avalonu)
-Bittersweet Symphony; The Verve (Szkoła uwodzenia)
-You're a God; Vertical Horizon (Bruce Allmighty)
-Blood Rave; Crystal Method (Blade)
-One Step Closer; Linkin Park (Dracula 2000)
Oj, dużo by jeszcze wymieniać :) Częściej lubię całe soundtracki, a nie tylko pojedyńcze utwory (np. Gladiator, Harry Potter, Amadeusz), bo bardzo lubię wszelką muzykę filmową :)
Pozdr.
M.