Widziałem krótką, wczorajszą zapowiedź tvn, jako wiosenne hity..
i rzeczywiście, stacja chyba pierwszy raz nie wprowadza widza w błąd, bo pierwszy raz w telewizji (oczywiście publicznej), zostaną wyemitowane takie filmy jak:
King Kong (2005), Transformers (2007), 300 (2006), Lejdis (2008), Ocean's 13 (2007), Rocky Balboa (2006) i bodaj coś jeszcze;
dla mnie repertuar bardzo ciekawy i na pewno wart posiedzenia przed tv.
Jak ktoś nie ma dostępu do lepszych kanałów lub do DVD to na pewno może coś dla siebie ciekawego znaleźć ale dla mnie to żadna rewelacja.
A pro po publicznej telewizji tak się nazywa TVP bo jest to kanał utrzymywany z publicznych pieniędzy a TVN jest typową komercyjną stacją utrzymującą się z reklam.
Szczerzem mówiąc to wątpie czy jest jeszcze ktoś w tym kraju, kto nie widziałby tych filmów (oczywiście z osób interesujących się kinem).
Nie widziałem czterech sposród pięciu wymienionych. Raczej nie mam ochoty zobaczyć reszty.
Tak, interesuję się kinem.
Dosyć średnia ramówka, no i 15 minutowe reklamy mogą odstraszyć.
Seriale i inne programy też jakoś szczególnie nie przyciągają. Szczerze to zamiast tych wszystkich seriali, które tvn promuje, wolałbym obejrzeć Detektywa Monka, Bez śladu, albo Dowody zbrodni.
Coś tvn nie przyciąga ostatnio, no ale jak inwestuje się w kolejne edycje tanca z gwiazdami, to tak juz jest.
"Coś tvn nie przyciąga ostatnio"
Mnie już bardziej przyciąga POLSAT i jego CSI:NY i CSI:Miami. Mają dobre seriale i przynajmniej wiedzą, kiedy je puścić. A TVN wszystko, co ma najlepsze emituje prawie w środku nocy. Jedyne, co regularnie oglądam w tej stacji to "Kuba Wojewódzki" i jesienią "Mam Talent!".
Polsatu niestety nie mam i chyba najbardziej mi CSI i Kości brakuje. Ale oglądając jakiś film na Polsacie, można czasem osiwieć, przy takiej ilości reklam. Dekoder tvn, posiadam więc części stacji też nie ma ;/
Obecnie to chyba też jedynie co na tvn oglądam to Kube, już bardziej mi się ramówka tvn7 podoba.
No nie da się ukryć, że Polsat i TVN, reklam w czasie filmów mają sporo. W TVN rzadko oglądam filmy, za to częściej zdarza mi się w Polsacie, więc opiszę, jak tam to wygląda w przypadku przeciętnej długości 120-minutowego filmu.
Najdłuższa jest zawsze pierwsza przerwa. Trwa zwykle 14-15 minut. Następna jest zwykle bardzo krótka (2-3 min.) i składa się głównie ze zwiastunów. Trzecia przerwa zwykle jest 2x krótsza od pierwszej, czyli trwa jakieś 7-8 minut. Podsumowując, mamy 26 min. reklam. Oczywiście od tego mogą być różne odstępstwa. Zależy to w dużej mierze od długości filmu, od tego, czy to premiera czy nie, od godziny (po 23:00 jest dużo mniej reklam, ale to chyba wiadomo).
"już bardziej mi się ramówka tvn7 podoba"
Jedyne, co mi się tam podoba to często powtarzani "Przyjaciele" :). No i jest jeszcze 4. sezon "Supernatural", ale już go widziałem, także raczej nie oglądam w TVN7, bo z TAKIM lektorem i TAKIM tłumaczeniem ten serial dużo traci.
No to z tego co piszesz odnośnie reklam wygląda, że są krótsze niż te na TVN (przynajmniej obecnie).
A z tvn7, to jednak, jak dla mnie ma on lepsze godziny transmitowania filmów - w tygodniu wole obejrzeć tam film od 20.00-22.30/23.00, niż czekać na tvn od 21.30-00.00 . Może filmy nie są jakieś szczególnie znane i kasowe, ale niektóre warto obejrzeć (np. ostatnio "Amistad", czy wczorajsze "bardzo długie zaręcznyny").
A z seriali to właśnie też przyjaciół oglądam - zwykle w sobote powtórki z tygodnia, no i kiedyś cold case jak w niedziele wieczorem leciało ;)
"z tego co piszesz odnośnie reklam wygląda, że są krótsze niż te na TVN"
Z moich obserwacji wynika, że długość reklam jest porównywalna. Niektórzy twierdzą, że więcej reklam ma Polsat, ale sa i tacy, co mówią, że to w TVN reklamy są dłuższe. Zreszta zobacz sobie to: http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/najwiecej-reklam-na-godzine-emituje-czworka
"A z tvn7, to jednak, jak dla mnie ma on lepsze godziny transmitowania filmów"
W TVN7 często fajne filmy lecą w piątki po 23:00.
No statystyki reklamowe są ciekawe, ale jakoś dalej nie mogę uwierzyć, że stacje przestrzegają tego limitu 12min reklam/ godz. Z własnych obserwacji wydawało mi się, że tvn emituje w filmie trwającym około 2 godz średnio 3x pasmo reklam po 10-15. Aż chyba zwrócę większą uwagę następnym razem ;] W każdym razie dzieki za link ;)
te statystyki pokazują ile minut reklamy jest emitowanych w czasie emisji jednego bloku reklamowego; całkiem niedawno Polsat zapłacił karę za swój monopol na całkiem niezłe zyski z reklam; dwa lata temu po godz. 21:00 w czasie poniedziałkowych hitów Polsat przerwał dany film reklamą, która trwała około 10minut, następnie pokazano losowanie lotto, które nie trwało dłużej niż poprzednia reklama, następnie znowu przywrócono reklamy o czasie nie dłuższym niż 15min; w sumie przez to wychodziło, że film trwający 90min, zaczynający się o godz. 20:10, kończył się zwykle po godzinie 23. Wychodzi na to, że bloki reklamowe trwały nawet do 80min łącznie, a najdłuższa reklama trwała około 30min pomiędzy losowaniem Lotto w przerwie seansu.
na szczęście Sąd Apelacyjny zauważył, na wniosek KRRiTV, że pomimo trzymania się emisji pojedynczego bloku reklamowego w czasie do 15min, Polsat nadużywał swoich uprawnień; kara 15mln zdecydowanie ostudziła ich chrapkę na dłuższe reklamy;
No i dobrze ;p ale czytałem tez kiedys ze dochod z reklam emitowanych przez polsat wielokrotnie przekraczal koszty jakie stacja ponosiła za zbyt dlugie reklamy. dzieki czemu kary byly zwyczajnie smieszne w stosunku do zysku, ale jesli te statystyki nie klamią to jednak moze udało się cos zrobili ;]
znaczy ze co Transforers bedzie w dwoch czesciach rozbity ;) czy bedzie trwal tyle co LOTR EE ROTK ;)