Otóż nie podoba mi sie to, że wchodząc na stronke poświęconą jakiemuś filmowi trzeba jeszcze raz kliknąć (w słowo "więcej") aby dowiedzieć sie czegoś o tym filmie! Przecież wchodząc na tą witrynę oczywistym jest, że pierwsze co robimy to czytamy opis filmu. Obsada, która tutaj jest "rozciągnięta" na większą część witryny wysuwa sie na pierwszy plan. Poza tym na każdej witrynie tego typu jest jeszcze naprawdę sporo miejsca, więc nie widzę problemu aby pogodzić te dwa elementy!! Rozumiem jednak, że opisów jest przeważnie więcej niż jeden, dlatego też sądzę, że jeden spośród nich, ten najbardziej oddający zarówno atmosferę jak i treść filmu, powinien pojawiać się jako pierwszy element podczas załączania witryny. Obsada to zdecydowanie drugi plan witryny filmowej.
Druga wada także dotyczy OBSADY filmów na stronach. Otóż Wasza OBSADA zbudowana jest w całkowicie niezrozumiały dla mnie sposób! Przecież zaczynając od góry powinni się znajdować GŁÓWNI bohaterowie filmu i dopiero po ich wypisaniu powinny pojawić się osoby drugoplanowe, trzecioplanowe, epizodyczne i w końcu np. statyści. Ale niestety w serwisie FilmWeb czytając obsadę filmu trzeba wytężyć mózg w celu poszukania na liście imion głównych bohaterów (być może
znajdują się dopiero na samym dole) a jeszcze lepiej kliknąc w imię tego aktora żeby zobaczyć jego zdjęcie i porównać go z bohaterem z filmu! Oj.. ;-/
Nie żebym nielubił tego serwisu, wręcz przeciwnie. I nie jestem też od wypisywania błędów bo takowe posiada każdy serwis. Wiadomo, każdemu się nie dogodzi. Ale chciałbym jeszcze zwrócić uwagę na niezbyt sprzyjającą i komfortową dla użytkownika wyszukiwarkę filmów. Chodzi o to, że brakuje w niej opcji wykrywania wcześniej wpisanego tekstu. Nie chce się rozwodzić nad powodami,
ale sądzę, że byłoby to conajmniej pomocną opcją, gdy "surfując" po FilmWebie przyjdzie nam wejść kilka razy na tą samą stronkę. Sądzę, że przydałoby się te drobne wady naprawić a wszycho bedzię OK!
Treść tą można znalęźć też na moim blogu i tam też zapraszam do komentowania...

WojtaSz

wpis miał sie znaleźć w dziale PORTAL FILMWEB.PL. za pomyłkę przepraszam...;-/

WojtaSz

1) z tym opisem to wcale nie jest takie oczywiste - ja nie zawsze czytam - a wybranie tego " najbardziej oddającego zarówno atmosferę jak i treść filmu" jest mocno problematyczne - przy jednych filmach opisy są dobre przy innych tylko kiepskie, jedni lubią dowiedzieć sie z opisu jak najwięcej, inni nie - teraz widzisz jakieś dwa zdania i do Ciebie należy decyzja czy czytasz dalej
2) "Obsada to zdecydowanie drugi plan witryny filmowej" - ja należę do tych co kieruja się w w doborze filmów reżyserią i obsadą, jest pewnie więcej takich osób, więc mi taki układ nie przeszkadza
3) to że główni aktorzy powinni być na górze - to wiemy i do tego się dąży - nie będę teraz tłumaczyć z czego wynika że tak nie jest - ale powiedzmy sobie szczerze że przy co najmniej 80% filmów znajdujących się w bazie jest to zupełnie obojętne, bo nikt tych filmów na oczy nie widział i nie wie czy jest dobrze czy źle - ale jeśli znajdziesz obsadę która powinna być poprawiana - to na pytanie co z tym zrobić - odpowiedź znajdziesz tu - http://faq.filmweb.pl/#017

Vimo

Ok, no może wybranie tego " najbardziej oddającego zarówno atmosferę jak i treść filmu" to rzeczywiście trudne i teraz jak o tym myśle to też tak sądzę. Najwyżej gdy będe chciał jak najszybciej się czegoś dowiedzieć o filmie to wstukam adres innego serwisu, gdzie opis jest przejrzysty i wysuwa się na "pierwszy plan", a obsada jest ZAWSZE "poukładana" jak należy. Bo jest poprostu szybciej. Więc czemu ja zawsze zaglądam tutaj, na FilmWeb....? Aha..! Bo portalu z taką ilością filmów jeszcze nie widziałem. Poza tym tutaj należę do Społeczności i jest fajne forum i konkursy i dużo info o wszystkim... sądzę, że przeżyję tutaj.
Choć ciągle nurtuje mnie ta OBSDA. "(...) jeśli znajdziesz obsadę która powinna być poprawiana (...)" - tutaj przynajmniej 80% jest ŹLE. I znów racja, że są filmy nieznane i niewiadomo, czy jest dobrze czy źle, ale filmami takimi są filmy starsze chyba... raczej.... tak sądze. Więc filmy od przynajmniej 2000 roku powinny być skonstruowane porządnie (albo przynajmniej te nowe z 2005!). Śmiem stwierdzić, że tutejsza Społeczność (większość) to ludzie młodzi (poczynając od młodzieży aż po starszych z komputerami i Internetem ;-)) Postaram się i z tym przeżyć, ale powinniśmy w naszej demokracji dążyć do ideałów , więc piszę tylko co mi osobiście się nie podoba i przeszkadza. Jeśli tego nie poprawicie to...cóż, jak już wcześniej napisałem - wszystkim sie nie dogodzi i to rozumiem :-/
AHA! Jestem z Wami od nedawna i są to moje pierwsze odczucia. Nie jestem jakimś marudą, który na wszystko narzeka. Pozdro :-))))))

WojtaSz

co do tych obsad - poprawiamy, ale to nie jest takie proste, filmów jest tysiące a osób które to robią jest nie wiele
ale cierpliwości, ciągle wprowadzane są usprawnienia, ale tak to jest z portalem który "żyje" że nie można tego zrobić z dnia na dzień..