użytkownik usunięty

co sądzicie o dawnych serialach animowanych z polskim dubbingiem z 89 roku?

ostatnio trafiłam w tv na Filnstonów z tym pierwszym starym wg mnie najlepszym dubbingiem ale było jeszcze wiele innych mniej znanych bajek np Prywatny detektyw pan Pchełka, Wally aligator, Goryl Magilla, Kot Tip-Top itp

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa

jak dla mnie znaczna większość seriali (i to nie tylko animowanych) z lat 90 była po prostu GENIALNA. od bajek HB (nawet tych mniej znanych), twórczości Disneya, którą ciężko porównać z obecną, Wojownicze żółwie ninja, Brygada RR, Był sobie człowiek, Dragon Ball, Było sobie życie, Gumisie, Pinki i Mózg, Smerfy, Świat według Bundych, The Nanny, Friends, ER, Pełna Chata i wiele innych... Na samo wspomnienie, aż się łezka w oku kręci :)

niestety, jak widzę niektóre współczesne produkcje to mam często ochotę wyrzucić TV przez okno

użytkownik usunięty
BalMasque

dokładnie ale z tych animacji to myśle, że to ogromna zasługa polskich aktorów starszego pokolenia bo oni świetnie dubbingowali, podobno jeszcze nagrywali podkład wszyscy razem w studiu, widzieli sie nawzajem więc było im lepiej grać a teraz to każdy osobno nagrywa swoją partie.. no teraz wszystko jest takie bez duszy

może dlatego, że AKTORÓW, którzy wnieśli w postać duszę, a nie odbębnili temat i po robocie. byle szybciej, byle taniej. większość osób podkładających obecnie głos do animacji, to niestety ludzie wzięci z przypadku, bądź dla "polepszenia" produktu kolejnym nazwiskiem np. Pudzian czy Chylińska,nie ubliżając nikomu, dubbing wymaga kunsztu i umiejętności....
a potem widzimy efekty.

użytkownik usunięty
BalMasque

no właśnie kiedyś cała ekipa wkładała w to serce a teraz większość projektów robi sie tylko dla lokowania produktu