Jakie waszym zdaniem, sa najlepsze bajki ktore leca lub lecialy w tv. Moim zdaniem "Wilk i zajac"("ja ci jeszcze pokaze"), "sasiedzi", "gumisie" ,'krecik", "bob budowniczy"...
Nio dla mnie bezapelacyjnie Transformers (The Movie jest bombka) !!!!
Poza tym świetne jest "The Real Ghostbusters" z lat 80' hmmm no i z poczatku lat 90' "Żółwie Ninja"...teraz juz nie ogladam bajek, ale te co wypisalem to utkwily mi z dziecinstwa :P
Pozdrówka!!!
Sąsiedzi są niezaprzeczalnie genialni!, Do dzisiaj lubię oglądać tych dwóch panów, ich niezwykłe "zdolności" i niekonwencjonalne zasosowania zwykłych przedmiotów, a co najdziwniejsze na końcu zawsze coś udawało im się zrobić/zbudować (oczywiście nie to, co zamierzali na początku:))
Do innych bajek które lubię i zdarza mi się czasami oglądam należy zaliczyć "Tom & Jery", strusia pędziwiatra i kojota, bajki z myszką Micki, kaczorem Donaldem i resztą tej paczki (kiedyś leciało w TV1 pod tytułem "Walt Disney przedstawia").
Z nowych bajek, które można znaleźć w telewizji lubię sobie obejrzeć Kaczora Doger'sa
Moja ulubiona to "Pszczółka Maja", będzie dzisiaj jako dobranocka, nadal zdarza mi się ją obejrzeć. Lubiłem też (i lubię) "Smerfy", "Gumisie", "Muminki". Ostatnio widziałem bardzo ciekawą, rosyjską "Rękawiczkę" (z 1958 zdaje się), polecam. To kukiełkowa animacja, ale ma coś w sobie. No i, jakże mógłbym zapomnieć, "Kubuś Puchatek" to jeden z moich faworytów.
tak, "Krecik" górą!
"Muminki" też są fajne ;)
"zaczarowany ołówek"
hmmm to te najlepsze, może potem mi się coś przypomni :)
Mój 4-letni bratanek jest wychowywany na "Sąsiadach" i "Wilku i zającu" i wiem, że będą z niego ludzie :D
Oczywiście "Krecik" ;).
Oczywiście "Sąsiedzi" i "Wilk i Zając".
Potem "Smerfy", "Scooby Doo", "Gumisie" i "Zaczarowany ołówek"...:)).
Potem może "Tom i Jerry" i "Pomysłowy Dobromir"....:).
bajki wymienione przez ciebie pomyslodawco tematu i pozostale osoby wypowiadajace sie wyzej sa super. sa to bajki ktore ogladalam bedac dzieckiem, na ktorych sie wychowalam i do ktorych czuje wielki sentyment. (nie liczac boba budowniczego bo jego to teraz ogladam) ale ja z racji bycia dziewczynka nie moge pominac "czarodziejki z ksiezyca" (i innych japonskich bajek puszczanych w tv w okresie pozniejszego dziecinstwa) i oczywiscie szadoki ktore wymiataja pod kazdym wzgledem:) lubie tez listonosza pada i jego kota, bo wszyscy ludzie maja tam takie fajne glowy. a z nowosci to atomowki i johnego brawo. ale one sa za mlode i jeszcze nie zasluzyly na miano kultowych. Koniec
Muminki generalnie byly zje*ane, ale niektore odcinki potrafily niezle wystraszyc. Dla mnie to tam jest istna mitologia, caly swiat :P. O kazdej postaci tam napisalbym odzielna historie (na maxa brutalna). Watpie, czy ktos czuje ocb, ale i tak napisalem. A ksywka moja (co sie bede wysilal na pisanie w innym temacie) nie wziela sie od muminkow, ogolnie to jej nienawidze.
Poza tym, transformers, bro strszy mnie tym zarazil. Jako dzieciak kibolowalem zowiom ninja w ich starciach z szrederem (gerhardem ? :)) czy jak mu tam bylo:P.
Ponad to, dragon ball, manga ogolnie ma cos w sobie. Spirited away nie zaliczamy do bajek? I tej, ksiezniczki jakiejs tam, pamietam byl taki film mangowy, z przekazem bardzo jasnym, ekologicznym.
Ogladaliscie moze "glowe rodziny"? Cool. Podobnie jak heavy metal - ale to juz dla dzieci z wypaczona psycha, jak ja. Kojarzycie czarodziejke z ksiezyca? No tak, kto nie kojarzy. A kto lubi? Nikt. Lacznie ze mna, ale ogladalem.
Jestem pewien, ze jeszcze cos sobie przypomne.
A wlasnie, co do krecika, to bardzo kontrowersyjana baja. Tak przynajmniej sadzila moja katechetka. Zreszta glosno bylo o tych scenach zboczonych (:P) w kreciq. I potem sie dziwic, ze dzieci wyrastaja na zadnych krwi zboczencow :).
Tylk nie bierzcie tego na powaznie. W kreciq JUCHA moglaby sie lac strumieniami, a i tak nikt by nie zareagowal. Ale SEKS? A kysz, wstretny krecie.
Bez przesady.
Nie pamiętam tam żadnych zboczonych scen.
Z resztą widział ktoś "Nowe szaty Króla 2"? Tam dopiero można mówić o czymś takim {scena z jajkami, rodzynkami i ugniataniem ciasta...}...
No wiecie!!!
Jak mogliście zapomnieć o: Tinki Winki, Dipsy, Lala, Po, czyli naszych kochanych, jedynych i niepowtarzalnych teletubisiach
Dzisiaj był odcinek w którym się nawzajem budzą ;D
Pozdro for all
jak dla mnie to pełnometrażowa bajka, mianowicie "Anastazja", jest kapitalna, świetne dialogi, muzyka i w ogolew takie bajki powinno sie robić dla dzieci!!!
uch jak byłam mała to z tatą oglądałam polskie bajki zaczarowany ołówek wymiatał, potem latałam z kredką i rysowałam po scianach, a w ukryciu (czyt. u sąsiadki) aby tata nie widział oglądałam Sailor moon, gigi białe majteczki, piłka w grze (ooo to ten w którym strzał do bramki trwał cały odcinek:) no i oczywiście yattaman...eh. a moim siostrom puszczam klasyki disneya. nie macie pojęcia jaki fantastyczny dubbing ma Kopciuszek:) (po polsku Cindirella cały czas na nią wołali:)
Dla mnie kultowe bajki to:
Smerfy
Muminki
Pszczółka Maja
Kubuś Puchatek
Dragon Ball
Gumisie
i w ogóle bajki Disneya
Z klasyki:
nr1 - Kubuś Puchatek
- Muminki (Moomac, zgadzam się co do wystraszenia - Buka to była straszna bestia :P)
- Krecik
- Smerfy
- Batman
- Dragon Ball
później pojawiło się Cartoon Network i oczywiście:
- Dexter,
- Johnny Bravo
- Atomówki
a z tych nowszych to:
- Dom dla wymyślonych przyjaciół pani Foster
i moja ulubiona - MROCZNE PRZYGODY BILLEGO I MANDY (ta kreskówka wymiata)
Ja jeszcze dodam "Ni pies,ni wydra","Kasztaniaki","Pipi Langstrumf","Bolek i Lolek","Żwirek i Muchomorek","Miś Uszatek","Miś Koralgol","Padington",mozna by jeszcze wymieniać:D
a moja najukochansza bajka to " czarodziejki z ksiezyca" jest to najlepsza bajka jaka ogladalam. zaluje ze jej juz nie puszczaja w telewizji. Jestem ciekawa czy ktos ta baje pamieta, jesli tak to piszcie !!!!!!!!!
Przy "Misiu Koralgolu" zawsze płakałam....
Aj, pamiętam to :d.
Ta bajka jest strasznie smutna.
A "Miś Padington" zawsze mnie śmieszył :D.
A ja wam powiem, że Wilk i Zając rządzi.
Jedna z niewielu rzeczy z CCCP która jest tak znana i popularna.
Ostatnio ściągam stare odcinki przez emula i przypominam sobie dziecinstwo :)
Ciekawe czy nowe epizody, dokręcone niedawno, dorownuja pierwowzorowi...
Scrappy Doo to moja ulubiona bajka chociaż tylko oglądałem ją 3 razy ,a Scoobiego Na Cartoonie to wkółko oglądam
"Czarodziejka z księżcyca" -to klasyka
pamiętam jeszcze Yattamana ^^
- ,,Troskliwe misie"
-,,Denwer ostatni dinozaur"
-,, Ulica Sezamkowa" - to raczej był program telewizyjny
Króliczek Bugs moim faworytem jest. Uwielbiałam i nadal uwielbiam kreskówki z Duffym, Tweetym i kojotem. Pepe wymiatał. Poza tym "Gumisie", "Smurfy" i "Kaczor Donald". Pozdrawiam!
Królik Bugs to mój faworyt. Poza tym "Gumisie", "Smurfy", "Kaczor Donald" (chociaż wolałam komiks od kreskówek w tv) i "Super Świnka". Pozdrawiam!
Napewno na tą liste nie trafią współczesne bajki ponieważ nie nadają się już dla dzieci.
Napewno powinny tam trafić:
"Sąsiedzi";"Smerfy";"Gumisie"; "Myszka Miki";"Kaczor Donald";"Wilk i zając";"Bolek i Lolek";"Koziołek Matołek";"Chip i Dale";"Goofy";"Zaczarowany ołówek";"Krecik";"Brygada R/R" i wiele starszych nie puszczanach w obecnych czasach już
kultowe bajki ??dużo ich było
Yattaman(tak się pisze)
Gigi la trotola(tu strzelam pisownię)
Sally czarodziejka
Dr Slump Akiry Toriyamy (wymiata absurdem i abstrakcją)
Dragonball
Pokemony (oglądam do dzisiaj i gram w wolnych chwilach :D )
Gumisie (uwielbiam piosenkę zeń po szwecku - cudo)
co jeszcze hmm głównie wychowałam się na bajkach japońskich ale pamiętam też polskie t.j.
Bolek i Lolek
Zaczarowany ołówek
Przygody pingwina Pic-Poka
........... i wiele innych których teraz nie pamiętam
Najpopularniejszy był Tsubasa :). Popularne były tez Dragon Ball, Daimos, Gigi, Yattaman i wiele bajek z Polonii 1 :).
Bardzo cenie sobie"Sąsiadów","Krecika","Roz bójnika Rumcajsa","Beavisa & Butthead'a" czy "South Park" ale dużym sentymentem darze też bajki które leciały na Polonii 1("Yataman","Tygrysia maska"."Gigi baseballista" czy "Fantastyczny świat Paula")
Pozdroofka:):):)
masz w zupełności rację całkiem zapomniałam o tygrysiej masce :)) to była moja ulubiona :) tęsknię za polonią1
Najleprze są stare bajki takie jak:
- Wilk i zając - zawsze lubiłem jak wilk goni zająca i nigdy nie może go złapać bo coś mu przeszkodzi,
- Sąsiedzi - super bajka dwóch gości z tysiącem przezabawnych pomysłów i właśnie te pomysły są najleprze
- Smerfy - najśmieszniejszy w tej bajce to Gargamel oferma
- Krecik - fajna bajka
- Kubuś Uszatek
- Kubuś Puchatek - też miał fałne pomysły
- Drużyna RR
- Muminki
- Pszczółka Maja - w tej bajce najleprzy jest Gucio
To były bajki nie to co teraz.
A ja bym stawiał na:
1)Kacze opowieści
2)Muminki
3)Gumisie
5)Jetsonowie
6)Flinstonowie
Pozdraiwam ;-)
Ech, jak byłam mała, to namiętnie oglądałam te wszystkie bajki :). Przede wszystkim Kubusia Puchatka, Czarodziejkę z księzyca, Muminki, Toma & Jerry’ego, Gumisie i Smurfy, Krecika, Looney Tunes, bajki Disneya, Brygadę RR, Porwanie Baltazara Gąbki, Wilka i zająca, Pszczółkę Maję, Tajemnicze złote miasta, niezapomnianą klasykę z Polonii 1 ... Uff, dużo tego ^^. Powinni stworzyć kanał, na którym puszczaliby te wszystkie seriale. Sądząc po naszych wpisach, na pewno miałby sporą widownię :D.
witam :)) nie wiem czy ktoś tu jeszcze zagląda, ale będę bardzo wdzięczna za pomoc i odpowiedź na moje pytanie. Oglądałam w dzieciństwie bajkę, której nie pamiętam tytułu, nie pamiętam za bardzo fabuły i bohaterów. I nie mogę dokładnie określić czyja to była produkcja (przypuszczam, że japońska.... ale nie na 100%). W bajce tej występowała mała dziewczynka (chyba blondyneczka), była ona czarodziejką i mieszkała w domku z kwiatów. Motyw kwiatów był dość częsty w tej bajce, mój brat sobie coś przypomina, że tych dziewczynek było chyba 3 ale też nie jesteśmy pewni. Ta bajka jest z okresu puszczania w telewizji "Czarodziejki z księżyca" itp. Jeżeli ktoś kojarzy tą bajeczkę to bardzo proszę o podanie tytułu, z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam wszystkich fanów kultowych bajek.