Aż dziwne, że nic nie napisali o tym w filmografii. Przecież to jedna znajbardziej znanych polskich ścieżek dźwiękowych- w dodatku parafrazowana na tysiące sposobów. Ja mam ją na płycie w wersji jazzowej. To jedna z moich ukochanych melodii.
w ogóle cała ścieżka dźwiękowa do Polskich Dróg. Niezapomniane jest także motyw muzyczny podczas walk Polaków ze szwabami w 1 odc. kto nie słyszał polecam pierwszy odcinek Polskich Dróg
Bodaj najbardziej przejmujący motyw przewodni w historii nie tylko polskiej telewizji, ale kina polskiego w ogóle.
niezapomniany motyw z Polskich Dróg. Szacunek szkoda że już musimy pisać o Nim Świętej Pamięci Andrzej Kurylewicz
Wiem, że to może dziwne pytanie, ale.....
Przed paroma minutami słyszałem tę piękną melodię (jedną z piękniejszych w polskiej kinematografii - opinia stricte subiektywna) w wykonaniu Waldemara Malickiego w jednym z odcninków programu "Laskowik & Malicki - niedziela wieczór". To, że od razu przyszło mi skojarzenie z Polskimi drogami to jedno, dzięki FilmowiPolskiemu miałem szansę uzupełnić wiedzę, że autorem tejże muzyki jest (a raczej był) Pan Andrzej Kurylewicz. I teraz wybaczcie, jeśli kogoś urażę, ale czy była to Jego własna kompozycja ? Pytam, bo w międzyczasie przyszło mi (w sumie nie wiek skąd) skojarzenie, choć może mylne - nie wątpię, z Gershwinem i dlatego zacząłem się zastanawiać. Wprawdzie o ile wiem ścieżki dżwiękowe nie mają tytułów (chyba, że składają się z różnych, poszczególnych utworów), ale czy owa melodia ma jakiś tytuł, czy jedyne po czym istnieje możliwość jej szukania to własnie "Polskie drogi" ???
Jeśli ktoś będzie wiedział i będzie Jej/Mu się chciało - za ewentualną odpowiedź już teraz dziękuję :) Pozdrawiam serdecznie :).