Big Bang

Zespół został utworzony przez wytwórnię YG Entertainment. Do 11 marca 2019 roku składał się z pięciu członków: G-Dragon'a, T.O.P, Taeyang'a, Daesung'a i Seungri'ego. Ten ostatni odszedł z show-biznesu, gdy na jaw wyszła jego sprawa z tzw. Burning Sun. Do BIGBANG kandydował również Hyun-seung Jang, jednak odpadł w eliminacjach organizowanych przez studio. Grupa określana jest często "królami k-popu" dzięki rozprzestrzenieniu koreańskiej muzyki na skalę międzynarodową. Data ich debiutu to 19 sierpnia 2006 roku. Pojawili się wtedy na scenie podczas koncertu z okazji dziesięciolecia YG Family. Ich pierwszy singiel zatytułowany "Bigbang" sprzedał się w blisko 40,000 kopiach. BIGBANG ma obecnie dwa oficjalne sub-unity: GD & T.O.P i GD X Taeyang.

filmografia

Brak danych do wyświetlenia
  • Zespół wydał następujące albumy:
    - 2006 r. - "Since 2007", "Bigbang Vol.1";
    - 2007 r. - "Always", "Hot Issue";
    - 2008 r. - "Remember", "Number 1", "Stand Up", "For the World", "With U";
    - 2009 r. - "Big Bang";
    - 2011 r. - "Big Bang 2", "Tonight";
    - 2012 r. - "Alive", "Special Final in Dome Memorial Collection";
    - 2015 r. - "MADE".
  • W skład zespołu od 2006 roku wchodzą:
    G-Dragon (lider, rap, wokal);
    T.O.P. (rap);
    Taeyang (wokal);
    Daesung (wokal).
  • Zespół w 2011 roku otrzymał nagrodę MTV EMA w kategorii Najlepszy Światowy Artysta.
  • Zespół został założony w 2006 roku w Seulu (Korea Południowa).
zobacz wszystkie tematy na forum

twórcy strony zobacz więcej

Cieszymy się, że Ty też masz łeb pełen filmów i chcesz podzielić się swoją wiedzą z innymi.
Niniejsza strona została utworzona dzięki takim jak Ty! Najwięcej treści dodali:

dowiedz się więcej