Wytłumaczcie mi o co chodzi z całym fenomenem tej Bjork. Z tego co wiem to jakaś przeciętna
śpiewaczka, gdzieś tam miała koncert i gdzieś tam słyszałem w radiu ze dwa kawałki w jej
wykonaniu. Nikogo nie prowokuje ani nie obrażam, po prostu niech ktoś mi to wytłumaczy, kto to jest
bo nie pojmuję.
To tak trudno poszukać jakichś informacji? Przecież jest bardzo znana, więc pewnie coś by się znalazło na jej temat. Sporo lat już śpiewa, więc to nie są tylko ze dwa kawałki w radiu i jakiś tam koncert. Nie jestem specjalistką, ani fanką, nie słucham za często jej muzyki, ale nawet ja wiem, że jest wielką artystką i doceniam jej dokonania. Wiem, że jest doceniana, rozpoznaję jej muzykę. I nie uważam, żeby była przeciętną śpiewaczką. Moim zdaniem, jej muzyki nie da się pomylić z żadną inną. Pozdrawiam :)
Jej się nie da słuchać ani oglądać, stąd moje pytanie. Żadna wybitność... Dlatego nie wiem dlaczego ciągle mówią o niej, choćby w telewizji.
Każdy ma inny gust. Ja nie mogę słuchać wielu innych zespołów, a nie zadaje pytań o ich wybitność ;) Czy na tym świecie wszystko musi być takie samo? Najważniejsze, że jest inna, ma na siebie pomysł i dobrze jej z tym. Jest doceniana. W tych czasach to 2/3 "artystów", których oglądamy ciągle w tv to żadna wybitność.
Wyjaśnij czemu używasz słowa fenomen? Jeśli chcesz poznać charakter jej twórczości muzycznej i aktorskiej - obejrzyj Tańcząc w ciemnościach. Jest jedną z tych artystek, która albo bardzo się kocha, albo się tego nie czuje. Wyjaśnij mi fenomen zespołu Akcent.
Muzyka to nie tylko chwytliwa melodyjka. Twierdząc, że jej twórczość jest słaba - nie masz zbyt wielkiego pojęcia o muzyce. Polecam kilka lat trenowania ucha.
Ucho mam akurat dobre . To, że onanizujesz się jej wyciem nie czyni z ciebie konesera muzyki i sztuki. Nie twierdze, że jest słaba - bo na takie wycie trzeba mieć gardło - ale po prostu mi nie podchodzi i nie tylko mi. Zresztą jej teledyski też do normalnych nie należą. I mam sporą wiedzę o muzyce, nie tylko o tej współczesnej, ale także o takiej, która była puszczana w radiu kiedy ciebie nie było jeszcze na świecie.
http://rateyourmusic.com/genre/Art+Pop/ Tyle w temacie, "znawco". To, że coś Ci nie podchodzi, bo nie ma chwytliwej melodyjki, nie znaczy, że jest złe. Twoje stwierdzenia to jedynie subiektywne odczucia, które nie mają pokrycia w rzeczywistości i wiek nie ma tu nic do rzeczy.
Ale sie uczepiłeś tej "chwytliwej melodyjki" akurat problem bjork nie leży w melodyjce, a w wyciu. No, ale ciężko wymagać od ciebie byś wiedział "co autor miał na myśli" - nawet jeśli wyraźnie o tym pisze.
"Twoje stwierdzenia to jedynie subiektywne odczucia, które nie mają pokrycia w rzeczywistości" - Bitch, please poczytaj sobie trochę postów i powchodź sobie na inne strony niż www.kochamdarciemordybrojk.com tylko zdejmij kiecke łabędzia,gdy będziesz czytał.
Gdybyś w ogóle zajrzał na podaną przeze mnie stronę - zauważyłbyś wzmiankę o eksperymentowaniu wokalem.
Pewien rosyjski naukowiec chciał stworzyć hybrydę człowieka i małpy. Nawet Stalin uznał ten eksperyment za poroniony pomysł.
Jak tak dalej pójdzie to zejdziemy na enklawy, mi się nie podoba, tobie tak, koniec. Kropka.
Zestawianie estetyki z badaniami paranaukowymi to raczej nienajlepszy pomysł na przepchanie swoich argumentów.
Kulerr - "Nie twierdze, że jest słaba - bo na takie wycie trzeba mieć gardło" - Tym tekstem rozwaliłeś mnie na łopatki ;-). To pokazuje jak niewiele - wbrew temu co piszesz - wiesz o muzyce. Gardło na takie wycie ma nawet kibic, który po wygranym meczu swojej drużyny, idzie na miasto i nie daje spać okolicznym mieszkańcom ;-). O tym czy ktoś jest dobrym wokalistą nie decyduje anatomia lecz słuch muzyczny, barwa głosu, sposób śpiewania i umiejętność budowania ciekawych/oryginalnych melodii. Tego wszystkiego Bjork odmówić nie można.
"Ucho mam akurat dobre" - To również mnie zaciekawiło. Rozumiem, że bezbłędnie rozpoznajesz interwały, akordy etc.? To dość interesujące, że ludzie, którzy interesują się muzyką, mają jakąś tam wiedzę około - muzyczną, byli na wielu koncertach i w swoim przekonaniu mają dobry gust muzyczny, tak często określają siebie jako osoby z dobrym słuchem muzycznym. To bardzo interesujące.
"Zresztą jej teledyski też do normalnych nie należą." - I bardzo dobrze. Również dzięki temu jest oryginalna.
"I mam sporą wiedzę o muzyce, nie tylko o tej współczesnej, ale także o takiej, która była puszczana w radiu kiedy ciebie nie było jeszcze na świecie." - To nadal jest wiedza około - muzyczna, która nie czyni z ciebie eksperta. Ci już dawno uznali Bjork za jedną z najważniejszych artystek w historii muzyki rozrywkowej.
Misiaczki, uważam że dyskusja, którą tu prowadzicie, stoi na bardzo niskim poziomie. Zamiast dyskutować, wymieniać się poglądami, obrażacie wzajemnie siebie i swoje gusta muzyczne. W zasadzie nie dziwi mnie to, bo jest to typowe dla internetu. Osobiście nie mam jednak zamiaru w tym uczestniczyć, chyba że będziecie chcieli porozmawiać w sposób merytoryczny. Mimo wszystko chciałbym na koniec uświadomić wam, że nawet jeśli tak "dziwna" muzyka nie trafia do was, nie oznacza to, że jest "słaba". Istnieje wielu wokalistów, którzy są uznawani za wybitnych. Osobiście za nimi nie przepadam, ale mimo to, doceniam ich kunszt i umiejętności. Za przykład może posłużyć np. George Michael czy jeśli chodzi o nasze krajowe podwórko - Czesław Niemen. Wam również polecam takie podejście.
Widzisz, nawet pięści nie zaciskam, a już leżysz na łopatkach, ehh jednak świat wirtualny nie odbiega wiele od reala.
Gdyby ktoś tak analizował każda moją wypowiedź na innym forum tematycznym, to uznałbym to nawet za komplement, ale na pewno nie tu. Poszukaj sobie jakichś kolegów z którymi razem będziecie sobie zaplatać warkoczyki, wcinać lody i obiecywać sobie,że od jutra bierzecie się za siebie.
I powiem to samo co już pewnie nie raz słyszałeś, no ale prędzej czytałeś: oryginalna nie znaczy pożyteczna...
Btw. to jest strona filmowa. Chciałem napisać "stricte" ale jednak nie wypada. Jakim geniuszem trzeba być żeby wchodzić na forum filmowe i narzekać na poziom tematów dotyczących muzyków? Chcesz jakieś poważniejszej rozmowy a jej temat to poszukaj sobie w google.
A ja na chwile obecną wracam do prawdziwego życia i poproszę jakiegoś kibola, nawet na*ebanego o przyśpiewkę, i tak będzie lepsza niż wycie tej hybrydy łabędzia.
Kulerr, ja w temacie Bjork mam niewiele do powiedzenia, nigdy żaden jej utwór mnie nie zainteresował, ale też nie dałem jej na to wielkiej szansy. Powiedz których muzyków podziwiasz.
Osobiście uważam Bjork za najlepszą wokalistkę na swiecie. Nie jestem jej wielkim fanem, lubię jej muzykę, ale nic ponad to. Jednak jej głos... mógłby niszczyć mury. A jej panowanie nad nim jest niewyobrażalne. MOC.