Bronisław Pawlik

8,2
33 088 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Bronisław Pawlik

Dla mnie Bronisław Pawlik zawsze był wielki. Bardzo żałuję, że odszedł. Był to prawdziwy gigant polskiego kina. Jego talent był niesamowity, wiele filmów z nim bardzo cenię. Najbardziej zaś rolę Leona Kunickiego/Kunika w Karierze Nikodema Dyzmy - przeszedł tam sam siebie. Inne role też świetne To mój ulubiony polski aktor. Bardzo szkoda, że taki mistrz odszedł już do Pana Boga.

Integrysta

Bardzo podzielam Twoją opinię. Bronisław Pawlik był dla mnie nie tylko jednym spośród iluś ulubionych aktorów, ale też, a może przede wszystkim jednym ze zdecydowanej czołówki aktorów w Polsce. Są tacy, których śmierć pozostaje w zasadzie bez echa i tacy, po odejściu których pozostaje żal i pustka. Dla mnie bez wątpienia osoba Bronisława Pawlika zaliczyć można do tej drugiej grupy - tych, którzy odcisnęli olbrzymie piętno w historii polskiego kina, teatru itp. Mogę (jak sądzę)bez zbytniego namysłu wymienić przynajmniej kilka filmów, które bez Jego kreacji zdecydowanie nie byłyby tym samym. Oglądam właśnie 'Kobrę' udziałem Jerzego Kamasa [Wokulskiego] i tak jakoś mi się przypomniała - dość pokrętną drogą, przyznam postać Ignacego Rzeckiego (Jerzy Kamas to oczywiście Stanisław Wokulski i stąd ten, pokrętny być może - związek). Cześć Jego Pamięci !

cOOba

Ja oglądam właśnie kolejne odcinki "Lalki". Darzę ten film ogromnym sentymentem, podobnie jak powieść. To była książka, którą przeczytałem w wieku 8 lat !!! Sam film świetnie zrobiony; szkoda że tylko 9 odcinków. Ogląda się ze łzami w oczach. A Pan Bronisław stworzył niezwykłą, genialną wręcz kreację. Wiecie co? Chciałbym mieć takiego dziadka jak Ignacy Rzecki...