Daniel Radcliffe

Daniel Jacob Radcliffe

8,1
57 675 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe (albo Danny) urodził się 31 lipca 1989 roku w
Anglii. Danny chciał
zostać aktorem odkąd skończył 5 lat, lecz jego rodzice nie popierali
tego. Jednak na

przekór rodzicom dostał główna rolę małego Dawida w telewizyjnej
adaptacji
książki Karola Dickensa pod tytułem "Dawid Copperfielf" (BBC
1999r.). Danny
znalazł się w świetle reflektorów dopiero po zdobyciu przez niego
głównej roli
Harrego Pottera, bohatera najlepiej sprzedającej się serii książek
dla dzieci. Ale aby
zdobyć tą rolę Daniel musiał pokonać dużą ilość inny chłopców
starających się o tę

rolę. Wśród tych nie wybranych miedzy innymi byli: Haley Joel
Osmet i Frankie
Muniz. Nawiązując do wiadomości BBC: "Młodzieniec przetrwał
pięć
bezpośrednich przesłuchań i nie miał problemu ze zdobywaniem
przyjaciół na
planie." Daniela będziemy mogli również zobaczyć w
nadchodzącym filmie "The
Tailor of Panama" (2000), szpiegowskim tirllerze wchodzącym w
2001r. Film
"Harry Potter i Kamień Filozoficzny" z jego udziałem swoją
światową premierę
będzie miał 16 listopada 2001 roku. W filmie towarzyszy mu
dwójka nowych
aktorów: 10 letnia Emma Watson grająca Hermionę Granger oraz
12 letni Rupert
Grint grający Rona Weasleya.

Daniel zagrał w :
• Harry Potter i więzień Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban) - 2004 ..... Harry Potter
• Harry Potter i komnata tajemnic (Harry Potter and the Chamber of Secrets) - 2002 ..... Harry Potter
• Harry Potter i kamień filozoficzny (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) - 2001 ..... Harry James Potter
• Krawiec z Panamy (Tailor of Panama, The) - 2001 ..... Mark Pendel

Daniel Radcliffe, który w filmie "Harry Potter i Kamień Filozoficzny" wcielił się w małego czarodzieja, twierdzi, że nie zmieniło to jego życia i że nadal jest zwykłym chłopcem.

Młody aktor uwielbia rodzinę Simpsonów, U2 i wrestling. "To naprawdę świetna rzecz móc zagrać Harry'ego Pottera, ale ja w dalszym ciągu mam wszystkich moich dawnych przyjaciół i nic się w moim życiu nie zmieniło" - mówi Daniel Radcliffe. "W szkole było wprawdzie parę osób, które nigdy wcześniej ze mną nie rozmawiały, a kiedy tylko dostałem tę rolę, zaczęły udawać, że są moimi przyjaciółmi, ale moi prawdziwi przyjaciele byli świetni - odwiedzali mnie na planie i poznawali tam wszystkich. Oni nie widzą we mnie gwiazdy filmowej - jestem dla nich po prostu przyjacielem" - dodaje.

użytkownik usunięty
Davidoo

Osment i Muniz?
Ludzie, co wy gadacie? Osment i Muniz kandydujący do roli Harry'ego? Padło wam na głowę? OSMENT I MUNIZ TO AMERYKANIE. A J.K. uparła się, aby harry'ego zagrał ANGOL. Nie lubię Daniela Radcliffe'a, ale uważam, że Osment i Muniz byliby w tej roli jeszcze gorsi. Dlaczego? Bo to za płaska i mało ambitna rola. Te chłopaki są stworzone do większych przedsięwzięć. Nominacje do Oscarów, Zł. Globów, BAFTA, Emmy...

użytkownik usunięty

Ty szmato jak możesz tak pisać o ślicznym Danielku wpierdolić ci???????to nie jest ambina rola?? No nie wiem wiesz jak ty jesteś bez zębów wyliniała ze spłaszczoną głową i moze jeszcze przypominasz Alfonsa to ja się nie dziwię, że on ci się nie podoba!!! Wiesz mam lepszy pomysł a zgadniesz jaki?? Odpierdól się od niego!! Jak ci się nie podoba to mozesz sobie pobrykać na Jasonie Biggs'ie. A jak nie wiesz kto to to nie przypierdalj się do Dana bo ty nawet nie zasługujesz żeby na niego patrzeć miłych wakacji od firmy utop się, złamania dupy- Adziesia

użytkownik usunięty

A czemu nie lubisz Daniela?????czym ON ci zawinił??????znasz Go chociaż osobiście???? nie????? to WYPIERDALAJ!!!!!!! z poważaniem - Paulinka:D

użytkownik usunięty

Wiesz co ci powiem co??? A gówno!!!! Twoje motto to: Ciemno wszędzie, gówno wszędzie nie??? To do ciebie pasuje co?? No i jeszcze raz miłych wakacjii życzy firma zabij się!!! z Poważaniem - oddana fanka Daniela- Adziesia!!

użytkownik usunięty
Davidoo

Mam sprawe!
Dziśiaj weszlam na tę stronke i przeczytalam BIOGRAFIE
Po pierwsze Dan urodzil sie 23 lipca. a poza tym bardzo lubie tego aktora chociaz w pierwszej części niezbyt wczuł sie w rolę.druga częśc wyszla o wiele lepiej.a trzecia normalnie zajebiście. ale nienawidze EMMY WATSON ona jest do kitu. lalunia
Piszcie do mnie ze swojimi przemyśleniam!
milo bylo :D

użytkownik usunięty

Zgadzam się w pełni. Ta cała Emma jest poprostu nie umie grać. Może tak wyszło w filmie, ale wydaje mi sie, że zgrywa wszystko umiącą dziewczynkę. Głupia lala !! Co do Daniela to trzecia część wyszła mu najlepiej. Ciekawe jaka będzie następna część...

Emma jest nawet spoko jeśli chodzi o film. Gra spoko, ale poza planem ubiera się koszmarnie!!! Widziałam na kilku stronkach jak wyszła na premierze H.P. i więzień azkabanu i wyszła okropnie. Czasami umie się ubrać ale czasami NIE!!! Nie znacie jej przecierz! Z wywiadów jest nawet spoko!!!

Davidoo

Rzeczywiście...Wkradl się do ciebie chochlik dziennikarski(a może kornwalijski?)...Daniel urodził się 23 lipca,a nie 31...A jeśli chodzi o to jak zagral w poszczegolnych rolach to powiem tak.W pierwszej szło mu całkiem nieźle-jak na 10 letniego chłopca,ale widac było,że grana przez niego postać nie ma "ducha".W drugiej częsci bylo o wiele lepiej-Daniel poznał już swoja postac i wiedział co moze czuc w poszczególnych momentach,jak się zachowa,jak postapi w danej chwili.Widac było,że bardziej sie "oswoił" z soba jako Harry'm no i z kamerami.Natomiast w trzeciej czesci widac,ze Daniel nie jest juz małym chłopcem i wie jak ma grać.Nie trzeba mu wiele tłumaczyc.Zreszta jak mówił reżyser w wywiadzie: "Na początku musiałem rozmawiać z Danielem i wywoływać w nim silne emocje np.płacz poprzez zadawanie mu odpowiednich pytań,jednak z czasem zauwazyłem,że on sam potrafi obudzić w sobie potrzebne emocje.Siadał np.w kącie rozmawiał sam ze soba i zaczynał płakać" to chyba świadczy o doajrzałosci Daniela.Jak dalej tak pojdzie to wyrosnie z niego naprawdę dobry aktor.Pozdrawiam jego fanki!!