Daniel Radcliffe

Daniel Jacob Radcliffe

8,1
57 682 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Radcliffe

Przeczytajcie sobie ten fragment a nie pożałujecie :D

Do marca 2000, Chris Columbus i David Heyman byli zajęci poszukiwaniem odpowiedniego aktora. Heyman i specjaliści od castingu od 1999 roku przesłuchali wielu młodych kandydatów, jednak ich wysiłki nie dawały odpowiednich rezultatów.

- Nie było łatwo znaleźć chłopca uosabiającego zdolności i charakter Harry`ego Pottera - wyjaśnia Heyman. - Szukaliśmy kogoś, kto byłby w stanie pokazać i wyrazić wszystkie emocje tak charakterystyczne dla Harry'ego: otwartość, wspaniałomyślność w stosunku innych, mądrość i poczucie zdrowego rozsądku. Trzeba również pamiętać, że Harry nie jest doskonały i ma swoje wady. Ale to właśnie czyni go bardzo bliskim.

Również Chris Columbus pochłonięty był poszukiwaniami.

- Przesłuchaliśmy setki kandydatów i ciągle nie byłem zadowolony z rezultatów - wspomina. - Jeden z prowadzących casting w pewnym momencie wybuchnął i krzyknął do mnie: ‘Już nie wiem, czego ty chcesz!?'. W naszym biurze mieliśmy kasetę z filmem David Copperfield z Danielem Radcliffem. Pokazałem Davidowi film i powiedziałem ‘To jest Harry Potter'.

David jednak uświadomił Chrisowi, że chłopiec jest nieosiągalny a jego rodzice nie są zainteresowani tym, by ich syn zagrał w filmie o Harry`m Potterze.

Mijały kolejne miesiące na dalszych przesłuchaniach. Któregoś dnia David Heyman i Steve Kloves, autor scenariusza, wybrali się do teatru.

- Przypadkowo spotkaliśmy tam agenta Alana Radcliffa - opowiada Heyman. - Obok niego siedział jego jedenastoletni syn, Dan. W przerwie Alan i jego żona przedstawili nas Danielowi. Proszę mi wybaczyć to banalne stwierdzenie, ale to było jak błysk pioruna. W trakcie drugiego aktu nie mogłem się w ogóle skoncentrować. Po spektaklu jednak nie mieliśmy szansy na rozmowę, bo Alan z żoną i synem szybko wyszli. Przez całą noc nie zmrużyłem oka.

Rodzice Daniela, Alan i Marcia, byli ostrożni i mieli wiele wątpliwości w związku z ewentualnym udziałem ich syna w filmie.

- Całkowicie rozumiałem ich obawy i powściągliwość. Wszyscy byliśmy świadomi, że rola Harry`ego Pottera zmieni życie młodego chłopca - mówi Heyman. - Rozmawialiśmy również z Danielem. Jego osobowość: entuzjazm, otwartość i energia zrobiły na nas ogromne wrażenie. Wiedziałem, że to jest Harry Potter.

Chris Columbus dodaje: - Dan ma w sobie magię, wewnętrzną głębię i intrygującą tajemniczość bardzo rzadko spotykaną u jego rówieśników. Ponadto jest niezwykle inteligentny.

Wszyscy, zarówno rodzice jak i filmowcy, jednak bardzo poważnie traktowali cały projekt i nikt nie spieszył się z podjęciem decyzji.

- Wyraźnie zapewniliśmy Alana i Marcię, że będziemy chronić ich syna - podkreśla Chris Columbus.

Prawdziwym testem dla jedenastoletniego Daniela były zdjęcia próbne. Okazało się, że wypadł wspaniale. J.K.Rowling po obejrzeniu kasety powiedziała: - Poczułam się tak, jakbym odzyskała dawno utraconego syna.

O przesłuchaniach do roli Harry`ego Pottera Daniel Radcliffe dowiedział się kilka miesięcy wcześniej od kolegi ze szkoły.

- Domyśliłem się, że miliony chłopaków już się zgłosiło i na pewno znajdzie się wielu lepszych ode mnie - opowiada Dan. - Siedziałem w wannie i rozmawiałem z mamą, kiedy wszedł tata i powiedział, że dostałem tę rolę. Byłem tak szczęśliwy, że krzyczałem z radości. O drugiej nad ranem zbudziłem rodziców pytając, czy to sen, czy naprawdę będę grał w filmie o Harry`m Potterze.

Powiem tylko tyle: miał chłopak szczęście ale jest dobry w swojej roli i niewyobrażam sobie kogos innego na jego miejscu :D

pozdro;D

BradMan

kurcze ma chłopak szczęście;] też bym tak chciała... uważam, że wybrali idealnie on pasuje znakomicie do roli Harry'ego.

KlaudiaFoxy

także tak myslę, nie wyobrażam sobie nikgo innego na miejscu Harrego Pottera ;)

BradMan

zgadzam sie z wami absolutnie!!! kto inny moglby zagrac Harrego Pottera? watpie zeby taka osoba istniala. Daniel ma wielki talent!!!

zapraszam do siebie : )

BradMan

I tyle szukali i nie znalezli nikogo lepszego>? i piszecie że nie ma nikogo lepszego ale załózmy ze pottera grałby jakis zdzisiu x. to wszyscy by się nim zachwycali.

alien_2

zgadzam sie z powyższym komentarzem :D gdy ktoś inny wygrał role Harrego Pottera to byście sie nim zachwycali a o Danielu nikt by pewnie nie usłyszał... ale tak sie nasze i jego zycie potoczyło i niewobrazam sobie zeby mogło byc inaczej :D

ale przynajmniej chłopak ma talent bo w 5 czesci zagrał EKSTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

BradMan

wg mnie Daniel wybitnie pasuje do roli Harry'ego Pottera... On nim po prostu jest...

Diamond19

Skoro nim jest to nie wysila się za bardzo żeby grać, bo nie musi nikogo udawać:P