Daniel Radcliffe

Daniel Jacob Radcliffe

8,1
57 505 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Daniel Radcliffe

Wywiad z Rowling
- Czy Tom Riddle jest Księciem pół-krwi?
Więc… Tom Riddle jest tą samą osobą co Voldemort, a Voldemort NIE jest księciem pół-krwi… naprawdę muszę na to odpowiadać?
- Czy Artur Weasley będzie nowym Ministrem Magii?
Niestety, nie.
- Czemu na niektórych ludzi w czarodziejskim świecie (np. Harry) mówi się, że są „pół krwii” choćby nawet ich rodzice byli magiczni?
Zwroty „czysta krew”, „pół krwi”, oraz „mugolskiego pochodzenia” zostały wymyślone przez ludzi dla których te różnice miały znaczenie. Tak dalece jak dla kogoś takiego jak Lucjusz Malfoy, który uważał na przykład, że mugolskie pochodzenie jest tak złe jak bycie mugolem. Więc Harry mógłby być uważany za tylko „Pół krwi” czarodzieja ze względu na dziadków swojej mamy. Jeśli myślicie, że ludzie myślący w ten sposób są odległą przeszłością, spójrzcie na trochę prawdziwych map używanych przez hitlerowców to pokazywania co sądzą o aryjskiej czy żydowskiej krwi. Widziałam jedną taką w Muzeum Holocaustu w Waszyngtonie, kiedy miałam już rozplanowanie definicje „czystej krwi”, „pół krwi” i „mugolskiego pochodzenia”. Zrobiło mi się zimno, kiedy zobaczyłam, że hitlerowcy stosowali dokładnie tę samą logikę co Śmierciożercy. Jeden żydowski dziadek „zanieczyszczał” krew stosownie do ich propagandy.
- Co ma wspólnego "Harry Potter i Pół-krwi Książę" oraz "Harry Potter i Komnata Tajemnic"?
Jestem pochłaniana przez lawinę pytań dotyczących "Księcia", które od czasu do czasu są tytułowane również "Komnatą". Postaram się więc odpowiedzieć na większość tych dotyczących tytułu bo to on odpowiedzialny jest za te wszystkie wariacje (pomine jednak pytania na które odpowiedzieć nie mogę, czyli pytania w stylu: "Kto jest księciem pół-krwi?", "Co się stanie w 6 tomie?" oraz "Co Książe Pół-krwi znaczy?").
Fabuła "Księcia" nie będzie mieć nic wspólnego z fabułą "Komnaty", nie będzie też żadnym z niej wycinkiem. Akcja "Księcia" zacznie się dziać tam, gdzie kończy się akcja "Feniksa" i nie będzie cofania się do lat poprzednich. Będzie jedynie wspomniane o wydarzeniach z "Komnaty" ale oczywiście też o wydarzeniach z "Kamienia", "Azkabanu", "Czary" i "Feniksa". "Książę" może być zbitkiem różnych wątków. Ten zbitek może być użyty na wiele sposobów i bierze swój początek w 1997 roku. Rozważałam wplecienie go w hiostorię "Komnaty", ale to by naprawdę tam nie pasowało, bo nie jest częścią historii o bazyliszku i pamiętniku Riddla. Doszłam do wniosku, że będzie lepiej jeśli umieszczę to w 6 tomie. Mocno jednak uchwyciłam sie tytułu (pierwotnie "Komnata" miała mieć własnie ten tytuł - dop. Zireael), nawet jeśli cała fabuła "Księcia" znikneła ponieważ bardzo go [tytuł] lubiłam (tak, naprawde lubię ten tytuł). Przechrzciłam drugi tom na "Komnatę Tajemnic" kiedy rozpoczęłam drugi druk. To powiązanie o którym wspominałam między 2 a 6 tomem tak naprawde nie ma związku z "Księciem pół-krwi" ponieważ w "Komnacie" nie ma żadnej ścieżki, która by się z nim łączyła. Raczej to połączenie odnosi się do odkrycia jakie Harry poczynił w "Komnacie Tajemnic" poprzez które stanie się jasne cos co znajdzie się w "Księciu".
Mam dla was coś dosyć starego a mianowicie z 10.08.04r.
Rowling powiedziała, że pisanie książki idzie jej bardzo dobrze i że napisała już więcej niż połowę. To jej zdaniem jej ulubiona część. Powiedziała: "Jestem jedyną osobą, ktora ją przeczytała ale myślę, że jest dobra." Dwa najważniejsze pytania
Nie wiele zdradziła na temat 6 książki, która nosi nazwę "Harry Potter i Książę Półkrwi", ale powiedziała, że znajdą się w niej odpowiedzi na wiele pytań.
Ujawniła też, że istnieją dwa kluczowe pytania dotyczące całej fabuły, których nikt jej jeszcze nie zadał. Pierwsze brzmi: Dlaczego Voldemort nie zginął, kiedy próbował zabić Harry'ego? JK odpowiedziała na nie pod koniec części czwartej w momencie gdy Voldemort mówił, że podjął różne kroki aby nie umrzeć, ale powinniśmy się zastanawiać, co on dokładnie zrobił.
Drugie brzmi:
Dlaczego Dumbledore nie próbował zabić Voldemorta w scenie pod koniec części piątej? Dumbledore podał pewną przyczynę Voldemortowi, ale to nie była prawdziwa odpowiedź, a Dumbledore wie coś więcej. JK powiedziała, że jeśli chcemy snuć przypuszczenia na temat 6 książki powinniśmy się zastanowić nad tymi dwoma pytaniami. Charłak?
Również niezbyt rzeczowo odpowiedziała na pytanie związane z ciotką Petunią. Spytana czy ciotka jest charłakiem, odpowiedziała, że nie ale... i nie skończyła zdania. Powiedziała jednak, że dowiemy się o niej czegoś więcej w następnych książkach i że to, co widzimy to nie wszytsko!
Ujawniła też kilka ogólnych informacji, takich jak:
- Abeforth Dumbledore jest barmanem w Świńskim Łbie
- Patronus Dumbledore'a ma postać feniksa
- Będzi emożna bardziej kontrolować Grawpa
- Zobaczymy trochę więcej Rity Skeeter
- Pojawi się nowa postać - McLagan
- Harry nie ma matki chrzestnej
fakty na 100% pewne bo zebrane z czatów z rowling
* Mark Evans jest nikim.
* Książę Pół-Krwi to nie: Mark, Tom Riddle, Voldemort ani Harry
*Arthur Weasley nie będzie nowym Ministrem Magii.
* Harry jest pół - krwi.
* Rzeczywiste imię Ginny to Ginevra Weasley.
* Po przeczytaniu książek 6 i 7 wszystko będzie jasne więc niepotrzebne będą dalsze książki.
* Będzie Nowy Minister Magii, nigdy więcej Knota.
Pojawią się Dursleyowie, ale Harry będzie z nimi najkrócej ze wszystkich części. W książce 5 został 4 tygodnie, więc w 6 będzie mniej niż 4 tygodnie.
* Cho Chang nie będzie miłosnym zainteresowaniem Harrego, jednak Harry otrzyma i będzie dawał dużo więcej pocałunków.
* W książkach 6 i 7 dokładnie dowiemy się dlaczego JK zabiła Syriusza.
* Harry stanie się zyska jeszcze większą siłę.
* W książkach 6 i 7 dowiemy się dlaczego Dumbledore ufa Snapowi.
* Dowiemy się co stało się z Glizdogonem.
* W ostatnich 2 książkach będzie więcej o niechęci pomiędzy Snapem a Syriuszem.
* JK powiedziała, że pokazanie formy bogina i patronusa ujawniłoby zbyt wiele. Dowiemy się czego najbardziej obawia się Snape i to będzie istotne.
* Hermiona i Draco zdecydowanie nie będą razem.
* Dowiemy się co dokładnie zobaczył Dudley w trakcie spotkania z dementorem.
* Przyczyna dlaczego Voldemort i Harry obaj nie umarli kiedy Voldemort spróbował zabić Harrego będzie ujawniona.
* Częściej pojawiać się będzie Narcissa Malfoy, teraz gdy Lucjusz jest „zajęty”.
* Dowiemy się więcej o bliźnie Harrego.
* Znowu pojawi się Jęcząca Marta i Tonks.
* Dowiemy się więcej o narodzinach Voldemorta co pomoże nam zrozumieć dlaczego jest taki zły.
* Mugole zaczną zauważać coraz więcej dziwnych rzeczy.
* W Czarodziejskim świecie będzie toczyła się wojna.
* Harry opowie Ronowi i Hermionie o proroctwie.
* Dowiemy się więcej o krewnych Harrego (także o dziadkach, którzy nie są zbyt istotni dla książki)
* Przeczytamy co stało się z motorem Syriusza.
* Książki 6 będzie krótsza od 5.
* Do Hogwartu nie zostaną przyjęci cudzoziemcy. Hogwart jest brytyjską szkołą, i JK mówi, że dodawanie obcokrajowców nie jest w jej planach.
* Harry może mieć nowe zwierzę.
* Jest bardzo ważne, że Harry ma oczy matki i że jej różdżka była bardzo dobra dla tworzenia uroków.
* W ostatnich 2 latach dużą rolę odegra wybór między tym co jest prawe a tym co jest łatwe.
* Zawód rodziców Harrego będzie miał znaczenie.
* Coś OGROMNEGO zostanie ujawnione na temat Lilii.