David JanerI

David Janer Oliveras

7,5
141 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby David Janer

Mam pytanie jak się wypowiada imię i nazwisko Davida Janer'a???

użytkownik usunięty
stokrotka251

Witam cię stokrotko ponownie :)

Jak się wypowiada :

DAVID JANER

czyli

DEJWID ŻANER - w gramatyce wypowiedzi Polskiej :)

JANER to hiszpańskie nazwisko a tam J jest jako Ż :)
DAVID jest ogólnoświatowe więc po polsku po prostu DEJWID

Jeżeli będziesz miała wątpliwości zapraszam tutaj :
dostaniesz ustną komputerową wymowę na to co podasz w rubryce :)

http://translate.google.pl/#es%7Cpl%7CDAVID%20JANER

Yyyyy... J po Hiszpańsku to tak jakby H po PL :P

"J po Hiszpańsku to tak jakby H po PL"
Tak. Dlatego przez długi okres czasu myślałam, że jego nazwisko wymawia się Haner, ale to dziwnie brzmi. J jako Ż jest w j. francuskim. I jeszcze inna kwestia. Wydaje mi się, że wymawia się DAWID DŻANER. Wystarczy posłuchać tego wywiadu: http://www.youtube.com/watch?v=7EjRWmUeDTo&feature=fvwrel

No właśnie nie wiedziałam za bardzo jak nazwisko bo imię to wiedziałam

użytkownik usunięty
stokrotka251

Niestety przystaję po mojej wersji, bo tłumacz niestety mówi po HISZPAŃSKU - ŻANER.
Ale nie wiem jaka jest dokładna wymowa, ja cytuję David Janer :)

http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT#pl|es|Janer prosze bardzo Dejwid Haner :)
pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
Kahlan04

Aha :) czyli to ja jednak źle to skompletowałem.....

http://translate.google.pl/?hl=pl&tab=wT#pl|es|Janer

DEJWID HANER :)

myślę, że zależy od slangu hiszpańskiego, ale albo DAWID HANER albo DAWID DŻIANER <coś między dż i dzi> ;)
Raczej nie DEJWID :)

użytkownik usunięty
monica veronica

DAVID to raczej ogólne światowe imię i sądząc po interpretacji to jest to DAVID, DAWID, albo DEJWID.....
nie znam się na tym, wiem, natomiast że tak się to wymawia :)
HANER czy DŻIANER jest i tak tym samym nazwiskiem, ale raczej trzeba pamiętać o tym by dobrze go wypowiadać.
Ja zawsze się kieruję ŻANER :)

a najkrócej i po prostu - Orzeł :))

użytkownik usunięty
monica veronica

Jak najbardziej :)
ORZEŁ :)

Ludzie...według mojego pojęcia o j. hiszpańskim będzie tak: David czyta się jak po polsku, tylko z akcentem na ostatnią sylabę "Daviiid" a v wymawiamy między "b" a "w". Tak wymawiamy po hiszpańsku to imię - zgodnie z zasadami wymowy i akcentowania hiszpańskiego. Natomiast nazwisko... zgodnie z zadami powinno być rzeczywiście Haner (również z akcentem na ostatnią sylabę, ponieważ kończy się na spółgłoskę), jednak pewnie ten aktor ma korzenie z innego kraju, i wymawia się jak po angielsku, czyli dżaner. Znam wielu aktorów hiszpańskojęzycznych, których imię i nazwisko nie jest zgodne z zasadami hiszpańskimi, ze względu na ich pochodzenie. Proste.
Polecam się na przyszłość :D

stokrotka251

Ludzie...według mojego pojęcia o j. hiszpańskim będzie tak: David czyta się jak po polsku, tylko z akcentem na ostatnią sylabę "Daviiid" a v wymawiamy między "b" a "w". Tak wymawiamy po hiszpańsku to imię - zgodnie z zasadami wymowy i akcentowania hiszpańskiego. Natomiast nazwisko... zgodnie z zadami powinno być rzeczywiście Haner (również z akcentem na ostatnią sylabę, ponieważ kończy się na spółgłoskę), jednak pewnie ten aktor ma korzenie z innego kraju, i wymawia się jak po angielsku, czyli dżaner. Znam wielu aktorów hiszpańskojęzycznych, których imię i nazwisko nie jest zgodne z zasadami hiszpańskimi, ze względu na ich pochodzenie. Proste.
Polecam się na przyszłość :D

użytkownik usunięty
La_Boca

Bardzo pouczający post, wiemy o tym, David czyta się jak po polsku, tylko z akcentem na ostatnią sylabę "Daviiid" a v wymawiamy między "b" a "w". Tak wymawiamy po hiszpańsku to imię - zgodnie z zasadami wymowy i akcentowania hiszpańskiego. Natomiast nazwisko... zgodnie z zadami powinno być rzeczywiście Haner (również z akcentem na ostatnią sylabę, ponieważ kończy się na spółgłoskę), jednak pewnie ten aktor ma korzenie z innego kraju, i wymawia się jak po angielsku, czyli dżaner.
Z innych języków wynika że jednak różnie się to wymawia :)