Mam wrażenie, że ludzie, którzy krytykują Brauna nawet nie zadali sobie trudu obejrzenia
jakiegokolwiek z jego filmów. Krytykujecie, go bo widzicie w jego obrazach manipulacje, czy
tak wam każą jakieś "autorytety"?
Czy osobom Twojego pokroju naprawdę tak trudno jest uwierzyć, że można myśleć samodzielnie a nie jak stado baranów robić co powie wódz? Łykacie jak młode pelikany wszystko co mówią "niepokorni dziennikarze" i myślicie, że wasi przeciwnicy też tak robią. Filmy Brauna to manipulacja i propaganda a wypowiedzi kwalifikują go na długie wczasy w wariatkowie.
Poczytałem sobie Twoje wypowiedzi w innych wątkach na stronie tego reżysera i widzę, że nie ma co nawet z Tobą dyskutować - ot co. Po drugie sam mnie osądziłeś, ze jestem jakimś wyznawcą Brauna czy coś takiego bez zapoznania się z moją opinią. Braun nakręcił wiele filmów i jakoś nie widzę zbyt wielu konfabulacji na przykład w New Poland czy Marszu wyzwolicieli. Wiem o manipulacjach wypowiedziami w filmie eugenika. Tu chodzi o manipulacje w wywiadzie z Panią M. Gawin. Ostracyzm względem tego człowieka jest dla mnie średnio zrozumiały zważywszy, że mamy oceniać jego dorobek filmowy, a nie poglądy polityczne. (No przynajmniej na takiej stronie jak filmweb...) Gdybyśmy sie mieli kierować w osądzaniu reżyserów ich poglądami politycznymi to pewnie 3/4 miało by noty poniżej 4...
Dziwisz się, że Cię osądziłem skoro sam piszesz: "Krytykujecie, go bo widzicie w jego obrazach manipulacje, czy
tak wam każą jakieś "autorytety"?", albo: "Trolle czy kretyni?". Manipluacje widać choćby w filmie "Towarzysz Generał" - zresztą ten film sam w sobie to jedna wielka manipulacja. Nigdzie nie jest napisane, że maym ocenić jedynie dorobek filmowy reżysera. Większość ocenia całokształt i każdy ma prawo stosować takie kryteria jakei uzna za stosowne. Jego kretyńskie wypowiedzi, z których zionie stalinizmem oraz marna manipulacja w filmach, uprawniają mnie do wystawienia mu najniższej oceny.
A gdzie dokładnie w tym filmie widać manipulacje? Jak dla mnie Braun lubi pomijać niewygodne fakty jak na przykład ten, że sowity lubiły fałszować własne dokumenty, więc to, że ze ma jakiś świstek, który mówi, ze by nie weszli o niczym nie świadczy.
Cały ten film to stek bzdur. Braun doskonale nadałby się do robienia stalinowskich czy nazistowskich filmów propagandowych, a w żaden sposób jego twórczości nie należy nazywać obiektywną. "Towarzysz Generał" ma tyle prawdy ile "Zeitgeist".
Oczywiście, że nie, ale zdrajca to zdrajca i generał nim był. Tacy jak on powinni wisieć. Znam ludzi, którzy mieli podobną biografie jak on, a jednak nie dali się sku.rwić i nie zdradzili.
Skur.wić czyli, że uratował kraj od zrobienia porządku przez sowieckie czołgi? Rozumiem, że czechosłowacja i Węgry to za mało, aby przekonać kogokolwiek że Inwazja byłaby prawdopodobna?
Jaruzelski uratował kraj od rozpadu, zresztą Wałęsa przemawiając w Radomiu nawoływał do wystąpienia zbrojnego, co znowu doprowadziłoby do rozlewu krwi. Ostatecznie w sposób pokojowy przekazał władzę solidarności, zamiast ją krwawo rozjechać. Najdziwniejsze, że najbardziej od zdrajców wyklina go prawica, której się godło z krzyżem pomyliło. A dyndać na gałęziach to powinni raczej ci, którzy na solidarności dorobili się najbardziej.
On się sam dopominał o interwencje poza tym był kapusiem i w latach czterdziestych wydawał akowców , był odpowiedzialny za pacyfikacje wujka. Nie ma pewności, żeby nie weszli, ani że by weszli. Czechosłowacja, Węgry to rożne okresy w historii. Na przykład Stalin nie dopusciłby by jaruzelski został de facto naczelnikiem wojska, partii, bezpieki. Geremek tez w jednej z rozmów z ministrem Cioskiem jesli sie nie myle proponował fizyczne zlikwidowanie solidarnosci. Jaruzel wraz z Geremkiem dokonali podziału władzy w którym była kasta z pzpr miała zajmowac ważną role, bardzo ważną. Nie jestem wierzący to nie wiem po co wychodzisz z tym krzyżem, ale jak dla Ciebie PIS to prawica to mnie to nie dziwi... Nie jestem sympatykiem solidarnosci, ale nie mam takiej skrajnej opinii. Wisieć powini ludzie, kórzy mordowali lub przyczyniali sie do śmierci akowców czy opozycji. Nie zyjemy w normalnym kraju to tacy ludzie jak jaruzel są kreowani na bohaterów.
Nie ma absolutnie żadnych dowodów na to, że się dopominał o interwencje. To tak jak z tą dyrektywą Stalina - kolejna bujda. No ale nie dziwmy się w końcu prawica z Goebellsa może czerpać sporo. A jakby sowieci weszli to Jaruzelski i tak byłby nazywany zdrajcą, bo nie popełnił samobójstwa poprzez zdetonowanie się na jakimś plenum KC. Dobra, nie chcę mi się gadać z kolejnym fanem poglądów ala Korwin-Mikke, bo to już za dużo jak na jeden dzień. Jakby zliwkidowali solidarność, to miałbyś liberalizm gospodarczy w wydaniu chińskim, bo taką drogą zaczął iść PRL w końcówce istnienia. Jaruzelski wybrał mniejsze zło i uratował kraj od rozpadu i to są fakty. W zamachu majowym zginęło kilka razy więcej osób niż przez cały okres stanu wojennego ale Piłsudskiego otacza gloria bohatersktwa, dlatego że podjął trudną ale słuszną decyzję - tak jak jaruzel. I ten ostatni w końcu doczeka się uczciwej oceny a nie takiej jak w paszkwilach Brauna czy innych prawackich szczekaczek.
NSDAP -narodowo-socjalistyczna partia robotnicza. SOCJALISTYCZNA. PPS - polska partia SOCJALISTYCZNA. Jak dla Ciebie socjalizm to prawicowy nurt to gratuluje...
Jak dla Ciebie Hitler zezwalał na tworzenie rad robotniczych, uspołeczniał zakłady pracy, na 1 maja organizował manifestacje, zwalczał kościół i promował ateizm i marksizm to gratuluję Tobie inteligencji i wiedzy. No ale dla Ciebie liczy się nazwa.
A jak tak lubisz się odnośić do nazewnictwa:
NRD - Niemiecka Republika DEMOKRATYCZNA
KRLD - Koreańska Republika Ludowo-DEMOKRATYCZNA
Najpierw się trochę poucz, przeczytaj parę książek i koniecznie odstaw blog Korwina, a przestaniesz powtarzać te wyświechtane a nie mające nic wspólnego z rzeczywistością slogany. Hitler socjalistą - dowcip dekady.
No nie, liberałów gospodarczych nie wspieram, chyba aż nazbyt to widoczne. Musisz popracować (mocno) nad celnością. Również pozdrawiam i życzę udanego sylwka.
Lordandrju, dyskusja z typem co gloryfikuje ''Pokłosie' i J.T Grossa, a jednoczesnie krytykuje to co jego panom I władcom nie pasuje nie ma sensu. Zrozum, że opluwając bezpodstawnie takie osoby jak Braun, bronią się przed okrutną prawdą, że ich ojcowie, dziadkowie szkodzili będąc ubekami i szumowinami. Dla nich to było w porządku, pieniądze zarabiać trzeba. Przypomina to trochę manifest SLD, by nie obcinać emerytur....byłym ubekom
Czlowieku , prosze Cie nie pisz bzdur.....
Sowieci uwiklani w tym czasie w wojne w Afganistanie, nie mieli czasu na sprawy polskie.
Stwierdzili jasno ze Jaruzelski ma sobie z tym poradzic sam, a on jako ze byl wojskowym wyszkolonym w Moskwie wyprowadzil na ulice wojske ,przeciw swoim obywatelom.
Jesli to nie jest zdrada, to ja sie pytam co jest ?!!!
Ja przeczytałem wszystkie twoje wypowiedzi w tym wątku i muszę przyznać, że an swojej drodze naprawdę bardzo rzadko trafiam na tego rodzaju kompletnych pożytecznych idiotów. Twoje dywagacje na temat Brauna, jego filmów, historii itd. to kompletnie oderwany od logiki i rzeczywistości bełkot. Najgorsze jest to, że ci się wydaje, że ty reprezentujesz tutaj jakiś poziom, jakąś wiedzę. Tymczasem po przez swoje palce wylewasz tutaj całe wiadra kretynizmów, na które ciężko byłoby nawet napluć, bo przy takim czymś nawet ślina staje się bezcenna. Nie produkuj się tylko napisz wprost, że jesteś pomiotem, czy wnukiem ubeckiej swołoczy, która służbą okupantowi postanowiła się dorobić, a ty jesteś tego smutnym efektem ubocznym.
I jeszcze masz czelność totalny pieprzony ignorancie zarzucać komuś braki w wiedzy czy wykształceniu w momencie gdy sam jesteś przepełniony masą fałszerstw, manipulacji i pospolitej propagandy. Rzygać się chce gdy się czyta takie podłe i obleśne indywidua.
TFU!
Obawiam się, iż na wszystkich (!!!!!) forach piszą opłacani przez bezpiekę klakierzy.
Nie wierzę, że można być takim durniem!