Po dlouhé, těžké nemoci v úterý zemřela v Olomouci herečka Hana Maciuchová. Bylo jí 75 let. „Rozloučení proběhne pouze v úzkém rodinném kruhu,“ oznámila hereččina sestra Silvie Marková. Jedna z divácky nejoblíbenějších hereček získala kromě několika cen TýTý také rozhlasové ocenění Neviditelný herec a to hned třikrát. Naposledy v roce 2010.Hana Maciuchová, která se narodila 29. listopadu 1945 ve Šternberku u Olomouce, má na kontě nespočet divadelních, televizních i filmových rolí.
„Já jsem začínala opravdu tak, že jsem se roli, která mi byla svěřená, naučila zpaměti. Přišla jsem do studia. Pravdou je, že Laurencie byla velmi temperamentní dívka. A pan režisér Jan Berger vždycky říkal: málo. No a já jsem samozřejmě začala přidávat gesta a to takovým způsobem, že mikrofon upadl,“ vzpomínala v roce 2017 Hana Maciuchová na své začátky v rozhlase.
Od počátku své kariéry byla kromě rádia spjatá také s nedalekým Vinohradským divadlem, kterého byla dlouholetou členkou. Nastoupila tam v roce 1971 po několika sezónách strávených v Divadle Za branou. Tady ztvárnila řadu zejména tragikomických rolí. K takovým patřila například Líza z Obchodníka s deštěm. Ráda vzpomínala na Roxanu v Cyranovi z Bergeraku, ale i na Markétku v Mistrovi a Markétce.