Helena Bonham Carter

8,7
107 335 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Helena Bonham Carter

Wywalcie ją z tego pierwszego miejsca! Ona na nie nie zasługuje, w ogóle nie wiem jakim cudem tu się znalazła!!! Wyżej od Meryl Streep? Koszmar!

Wiolcia90

chciałabyś zeby ją wywalić. chciałabyś.

Wiolcia90

LOOOOOOOOL! Ona była wczoraj na #1? <rotfl> ona na TOP50 nie zasługuje, a tu ktoś ją nie tylko do 10-tki wstawił, ale i jeszcze do... no śmiech na sali... Streep czy jak się pisze tamto nazwisko także tu nie powinno być.

Wiolcia90

Co?! Jaki koszmar, dzieciaku?! Znasz może inne aktorki niż Meryl Streep?

Stacy

Widziałam kilkanaście filmów z Panią Bonham Carter. To raczej moja ulubiona aktorka. Ale na filmie się nie znam, mimo, że ma u mnie bezwzględne 10 to uważam, że jest mnóstwo lepszych, bardziej utalentowanych pewnie. Meryl Streep na pewno do nich należy. Cieszę Helena Bonham Carter jest na pierwszym miejscu, ale nie sądzę, żeby na nie zasługiwała. Większość jej ocen przypłynęła pewnie od fanów Harryego Pottera i/lub Johnego Deppa i jego Sweeneya.

warzywniak

Oglądałam wszystkie filmy Heleny Bonham Carter. Ale zanim je pooglądałam, nie oceniłam jej nawet. A dlaczego? Bo mam mózg i wiem, że najpierw trzeba poznać a dopiero potem oceniać. U mnie ma 10/10, ponieważ jest to świetna aktorka, wspaniała i utalentowana. A Helena zasługuje na pierwsze miejsce, ale taki debil jak zenobiasz i jego kumpel, slim_shady_fan porobili sobie mnóstwo kont i jej obniżają ocenę. Napisałam do redakcji i mam nadzieję, że ich wywalą. A póki co, to będzie tkwiła na tym 4 miejscu.

Stacy

Dzieciaka to sobie szukaj gdzie indziej... Znam inne aktorki niż ona, ale nie mam zamiaru się tym z Tobą dzielić i zniżać do Twojego poziomu.

Wiolcia90

Ona zasługuje na 1 miejce. Po prostu.
Jest jedną z najbardziej utalentowanych aktorek...

Wiolcia90

Ona zasługuje na 1 miejce. Po prostu.
Jest jedną z najbardziej utalentowanych aktorek...

Kasiek_xD

Dokładnie! Maryl Streep jest naprawdę świetna, ale ma bardzo dużo ról tego
samego typu, więc z drugiej strony mogłabym powiedzieć, ze ich poziom jest
dosyć wyrównany...

Redrum

Meryl Streep* to tylko literówka ;)

Redrum

Jeśli tak twierdzisz, to chyba na podstawie filmów nakręconych po "Diabeł ubiera się u Prady". Polecam "Dom dusz", "Kochanicę Francuza", "Godziny", "Pokój Marvina", "Pożegnanie z Afryką", "Wybór Zofii", "Łowca jeleni" i proszę mi powiedzieć, które z tych ról są podobne do siebie.
I nie, nie jestem wieeelką fanką Meryl Streep, ale nie docenić aktorki, która od lat siedemdziesiątych nie schodzi z ekranów to ignorancja.

Wiolcia90

Do autorki tematu:
Może pochwalisz się nam jakie filmy z Heleną widziałaś i uzasadnisz nam dlaczego nie zasługuje na pierwsze miejsce? Bardzo jestem ciekawa Twojej odpowiedzi...
Pozdrawiam ;)

Mithra

Dziewczynko, która założyła ten temat, czy wg Ciebie liczy się tylko wygląd? Może i nie jest najpiękniejsza, ale nie o to chodzi. Jej kreacje aktorskie są genialne. Prawdopodobnie najłatwiej skojarzysz ją sobie z HP. Bellatrix polubiłem jako tako tylko dzięki niej.

Laki_fw

Niezapreczalnie powinna znajdować się na tej liście, ale w miejscach 20-30, tymczasem jest pierwsza co jest dla mnie po prostu kpiną.

krzychu1323

Wszyscy jesteście tacy mądrzy a oglądaliście jakieś filmy z Meryl że tak gadacie? Nie tylko ja sądzę, że jest najlepszą aktorką na świecie co potwierdzają zarówno jej nagrody jak i światowa opinia. Moim zdaniem na szacunek i swój talent pracuję się latami a nie, że o ktoś sobie zagra w jakimś filmie i już robi furorę, a nikt w ogóle nie patrzy na talent. Nie znam jej ról nie będę oceniać jej talentu, nie twierdzę że jest złą aktorką, ale nie zasługuje na bycie w czołówce i tyle.

Wiolcia90

Nagrody i opinia publiczna bynajmniej nie są argumentami:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum

Reszta to już kpina z zasad logiki, czego przykładem jest zdanie "Nie znam jej ról nie będę oceniać jej talentu, nie twierdzę że jest złą aktorką, ale nie zasługuje na bycie w czołówce".

Wiolcia90

"Moim zdaniem na szacunek i swój talent pracuję się latami a nie, że o ktoś
sobie zagra w jakimś filmie i już robi furorę..." ŻE CO?! po pierwsze: nie
chcę nic mówić ale Helena gra w filmach od 26 lat [no dobra, Meryl Streep
od 34, ale i tak obydwie trochę długo] więc już 'pracuje latami', jak to
określiłaś, na swój szacunek
po drugie: furorę zrobiła wśród dzieci które oglądają Harrego Pottera i na
podstawie tego filmu ją oceniają
ale to twoje zdanie ;) ja się tylko z nim trochę nie zgadzam.

Laki_fw

Według mnie nie liczy się tylko wygląd, zauważ że Meryl zbyt urodziwa nie jest. Twierdzę, że właśnie kreacje aktorskie Meryl są genialne, jak pisałam nie interesuję się nią i nie będę pisać o jej talencie.A Meryl ma wielki talent, na który się pracuje latami.
I nie jestem dziewczynką ;)

Laki_fw

Zgadzam się. Nie jest może piękna, ale na pewno bardzo utalentowana. W HP zagrała po prostu rewelacyjnie !

Wiolcia90

Wiesz co? Helena też pracuje na swój sukces latami, może krocej niż
Meryl ale pracuje... Bo cóż nie uryjemy - Streep jest trochę starsza.
I chyba tak, jesteś dziewczynką, sądząc po twoich wypowiedziach!
Nie oceniasz jej ( mówię o Helenie) talentu i uważasz, że nie powinna znajdować się znajdować na 1 miejscu? Interesujące.

Kasiek_xD

Helena Bonham Carter jest o 100% bardziej utalentowana niż Meryl Streep. Z Meryl pooglądałam (by ci zrobić na złość) dziś wszystkie filmy, i nie wydaje mi się by była dobrą aktorkę. Filmów nie będę oceniać, choć niektóre filmy były interesujące, aczkolwiek to nie była jej zasługa. Kiepską jest aktorką a ty się nią tak podniecasz dziewczynko =.=

aklerre

Ej no to już przesada pisać iż Maryl jest kiepską aktorką...

aklerre

Nie ośmieszaj się... Nie można obejrzeć wszystkich filmów z Meryl w jeden dzień... Haha z resztą gadajcie sobie co chcecie. Z tego co mi wiadomo to Wasza Helena nie dostała ani Oscara ani Złotego Globu... To o czym mu tu w ogóle dyskutujemy?? Nie mam w ogóle zamiaru wymieniać zdań z kimś kto nie ma za grosz kultury i szacunku, także gadajcie sobie ile wlezie! Znalazł się krytyk talentów filmowych...Ludzie czy tu nigdy nie można normalnie się wypowiedzieć tylko zawsze wszyscy się rzucają jak nieopierzone kurczaki... Masakra ...

Wiolcia90

to prawda że filmów z Meryl S. nie da się obejrzeć w jeden dzień.
i co z tego że nie dostała Oscara czy Złotego Globu? -.- będziesz się tym jarać, czy co?

Wiolcia90

Wiesz przez kogo przyznawane są oskary? Przez członków Akademii filmowej, którzy są bardziej przekupni niż ci się wydaje. Dlaczego te KASOWE filmy dostają tyle nagród? Bo jak wydali na to tyle kasy, to musi się im to opłacić, prawda?
A przy okazji: Streep też należy do moich ulubionych aktorek. Nie chodzi o to, która jest starsza. Po prostu obie grają świetnie. I tyle.

Wiolcia90

Helena jest moim zdanie najbardziej utalentowaną aktorką ze wszystkich z "holiłód"

gimmly

i warto zaznaczyć także że jest jedną z najbardziej 'naturalnych'

Wiolcia90

"Znalazł się krytyk talentów filmowych.."
My nie mamy za grosz kultury i szacunku? No hallo! Sama nas krytykujesz, o czym świadczy powyższy cytat!
I w dodatku mówisz, że "z tego co wiem TO WASZA Helena nie otrzymała ani Oskara ani Złotego Globu..." czym wyrażasz pogardę dla niej i dla nas.
Dziewczynko, sama sobie przeczysz!

Kasiek_xD

Wszyscy jesteście śmieszni. Meryl Streep jest lepszą aktorką niepodważalnie, bezsprzecznie, a my się dodatkowo pewnie na tym ni znamy. Ale to, że jest setki lepszych wcale nie przeszkadza temu, żeby ktoś uważał Helenę Bonham Carter za swoją ulubioną aktorkę. A jeżeli już tak się stanie nie bądźmy bezkrytyczni. nie bójmy się obiektywnie popatrzeć na innych.

warzywniak

Nie ma lepszych czy gorszych aktorów Są tylko tacy co inaczej grają.A lepszy czy gorszy to jest uczeń w szkole bo tak gada nauczyciel stawiając oceny i to na ogół niesprawiedliwie tylko według własnego widzimisię.To co napisałaś że ktoś jest lepszy od kogoś to jest właśnie bezkrytycyzm a na pewno nie jest to obiektywizm.Dlaczego bo te dwie aktorki graja i tworzą swoje role zupełnie inaczej używając też i innych środków wyrazów.Obydwie są znakomite choć jednak to zupełnie inne typy osobowości.Nie mogę powiedzieć ż Meryl Streep to zła aktorka( bo nią nie jest) ale też nie powiem że Helena jest gorsza od Streep bo to było by nieprawdą .Według mnie obydwie są znakomite w tym co robią.Co prawda nie wyobrażam sobie nikogo po za Heleną w Sweeneyu . Według mnie to wyjątkowa rola i jakby specjalnie dla niej napisana.

Wiolcia90

Może nie trzeba od razu wywalać Helen Bonham Carter tak drastycznie i mieszać ją z Meryl Streep bo przecież... boska Meryl przebija ją pod każdym względem i ranking Top nie musi tego wcale odzwierciedlać... Kwestia gustu i szanuję forowiczów, ale skoro fora z racji założenia są miejscem wypowiadania własnych opinii powiem krótko:
Helena Bonham Carter jest (przynajmniej z kilku znanych mi filmów) bardzo dobrą aktorką (ostatni duet z Deepem - godny pochwał, podobnie lśniła w Harrym Potterze) jednak stoję murem za Meryl Streep - wczoraj, dziś, na zawsze jest numerem jeden jako aktorka, kobieta, pracująca matka i to właśnie jej należy się nr 1 w rankingu Top. Pozdrawiam jej fanów i oczywiście zwolenników Meryl Streep, choć podkreślę raz jeszcze, że założycielka tematu za ostro podeszła do fanów Carter a przecież nie o to tu chodzi, co by się na siebie nawzajem źlić...

Wiolcia90

W akcie dobrych intencji ma ode mnie 8pkt ;p, bo ostatecznie nie trzeba stawiać po osobnych stronach barykady Pani Carter i Pani Streep, prawda? Obie są świetne, dla mnie bardziej Meryl, dla Ciebie Helena i tyle. Co myślicie? Wszyscy jesteśmy zwolennikami dobrego kina, co nie? To jak - fani Streep i Carter żyją w zgodzie?

tomaszdarwin

dla mnie helena zdecydowanie nr1

Wiolcia90

nie lubie jej. w potterze działa tylko na nerwy;/ a aktorka taka normalna, nie najlepsza i nie tragiczna, moim zdaniem ma tu zbyt wysokie miejsce

Magnolia21

Widzisz prawidłowo że wzbudza w tobie takie emocje bo niby jakie powinna wzbudzać taką rolą - to tylko potwierdza że jest znakomita o doskonale zrobiła to co do niej należy. Natomiast normalna i nie najlepsza aktorka co najwyżej wzbudziła by obojętność i zero wpisów że kogoś drażni lub zachwyca. Masz prawo jej nie lubić ale to nie nasze Oczywiście dobrze jest jak aktor wzbudza emocje , ale powinny się one odnosić do jego roli i gry a nie osobiście do aktora jako człowieka.

MorganaBlackcat

Nie nam oceniac,która aktorka lepsza. Obie moim zdaniem sa swietne. Helena wzbudziła moja sympatię w HP-jak dla mnie najlepiej zagrała swoją rolę. Oglądałam ją także w Marlin i tez byłam zachwycona jej grą. Niestety z Meryl ogladałam tylko Mamma mia i Diabeł ubiera sie u Prady,ale także twierdze,że mile sie ja w tych filmach ogląda. Każda aktorka lub aktor jest dobry-wszystko zalezy w jakim filmie zagra i jaka role mu przydziela. Jeden aktor bedzie grał w tysiącach filmów,ale marne role i bedzie beznadziejny,inny w jednym filmie zagra główna postać i juz jest OH! AH!.

Zgadzam się z wypowiedza,że najbardziej kasiaste filmy sa nagradzane i aktorzy w nich grających również. Film,o którym się nie krzyczy na cały świat bedzi nie zauwazony również przez krytyków. Czemu Avatar został nagrodzona a Parnassus nie? Moim zdaniem oba filmy są jednakowo fajne i meczące,ale to o Avatarze mówiono"Mega widowisko" "Film roku".

użytkownik usunięty
saheli20

Zdecydowanie zasługuje na bardzo wysoką lokate(mniejsza juz dokladnie ktore, miejsce i mniejsza o miejsce w TOP cokolwiek filmebu). Jej postacie są tak przekonywujące,realistyczne(a najbardziej te mroczne), ze az ciarki przechodzą czasem. Jedne aktorki są wszechstronne inne wolą się specjalizować w danej kreacji, to sie tyczy nie tylko aktorwstwa,kina ale wszystkiego. Nie oglądałem wcześniejszych filmów z jej udziałem, ale szybko odrobię tę zaległość.

Jak dla mnie to TOP1 wśród aktorek grających "czarne/mroczne" charaktery. Osoby niezastąpione nie biorą się z nikąd. Pokażcie mi lepiej grającą aktorke od niej w obecnym czasie.

ps. Szkoda, że w HP jej postać rzadko jest na ekranie.

saheli20

No właśnie mi o to chodzi by nie oceniać kto lepszy a kto gorszy.:)

Wiolcia90

Ehhhh.... kolejni psychofani Meryl Streep.

Eric_Theodore_Cartman

oh. już spadła. szczęśliwi ?? zresztą co za różnica gdzie kto będzie, hm ? toż to tylko głupia ocena na filmwebie..

loony

Jak najbardziej zasługuje na Top10.

Lonely

Ja też zanim oceniłam Panią Bonham-Carter i Panią Streep, najpierw obejrzałam kilkanaście filmów z każdą i muszę przyznać, że to są najlepsze aktorki jakie widziałąm na dużym ekranie i jeszcze Halle Berry :-)) cieszę się, że Bonham-Carter i Streep zajmują 1 i 2 miejsce :-DD

Wiolcia90

Dokładnie!! który debil, że tak powiem daje jej najwyższe noty?! Co ona tutaj robi.. w dodatku na 2 miejscu? Jakaś przesada xD
Ten portal rzeczywiście schodzi na psy jeśli chodzi o oceny.. nie powinno tutaj w takim razie takiego czegoś być, skoro sprawy się tak mają, że jakaś beznadziejna aktorzyna znajduje się tak wysoko. Zwarzcie wszyscy na to, że jest to gwiazdka sezonowa.. pojawi się jakiś fajny film z jej udziałem i już trafia na najwyższe miejsca na liście. Nie chodzi tutaj oczywiście tylko i wyłącznie o nią, mogę wskazać naprawdę wiele takich pseudo 'aktorów'. To jest na prawdę żałosne.

Erises

Ja jestem jednym z tych "debili". Niemniej uważam, że takie określenie o wiele lepiej pasuje do osoby, która żongluje takimi zwrotami jak "marny aktorzyna jednocześnie nie podając żadnych argumentów. Normalnie nie czepiałbym się takich rzeczy, ale zanim nazwiesz kogoś debilem mógłbyś opanować język polski - nie "wiele aktorów", ale "wielu aktorów".

Helena bynajmniej nie jest sezonową gwiazdką, ale aktorką o ugruntowanej pozycji w świecie aktorskim. Chyba, że jednym z tych sezonowych hitów nazwiesz "Hamleta"?

krzychun

Tak może napisać osoba która po za Potterem chyba nigdy o niej nie słyszała .Aktorka bardzo dobra z tym że brytyjska a nie amerykańska gwiazda.

MorganaBlackcat

Ja już przestała zwracać uwagę na takiego typu komentarze. HaHa nazwanie
Heleny gwiazdką sezonową(musisz być naprawdę wielkim koneserem kina skoro
tak uważasz). Może nie zasługuje na 1 czy drugie miejsce, ale na pewno w
pierwszej 10-tce powinna się znaleźć.

Ava_Elizabeth

Dokładnie.
"Gwiazdka sezonowa".
"(...) jakaś beznadziejna aktorzyna"
Nie wiadomo czy się śmiać czy płakać...

PS. Wczoraj wieczorem TVPKultura wyemitowała ekranizację "Hamleta" z Heleną w roli Ofelii. Scena szaleństwa - majstersztyk! Zawsze wysoko ją ceniłam jako aktorkę, a po wczorajszym mój podziw dla jej talentu jeszcze wzrósł. Rewelacja...