Imogen jest wyjątkowa zarówno jak jej muzyka. A do tego ma dość nietypową barwę głosu. Intrygująca artystka i do tego bardzo, bardzo uzdolniona muzycznie. Kiedy się jej słucha to tak jakby się wkraczało do całkiem innego świata. W tym co tworzy jest taki swoisty klimat, po prostu nie do podrobienia...Przynajmniej ja tak czuję. Coś niesamowitego.
Według mnie najlepsza artystka na świecie.. Myślę, że jest mały niedobór prawdziwych muzyków płci pięknej.. No i mamy tutaj taką Imogen.. Ona zamiecie wszystkich! Mocna, nieco męska, bardzo oryginalna barwa głosu Immi sprawia, że wyróżnia się na tle innych artystek.. Jednak najważniejszy jest jej dorobek artystyczny.. Możemy zauważyć całkiem ciekawe albumy.. Ale również projekt muzyczny Frou Frou.. Album Details to prawdziwa perełka..
Ogromnym plusem jest to, że Imogen sama stworzyła swoją muzykę od A do Z. Heap założyła wytwórnię muzyczną po przykrych wspomnieniach z innymi wytwórniami.. Imogen i jej muzyka.. Ach prawdziwa wirtuozeria dźwięków.. Ale cóż się dziwić! Immi potrafi grać na każdym instrumencie i można to usłyszeć w jej utworach.. Szczególnie w Cumulus..
Myślę, że wspólnie z Bjork i Tori Amos tworzą taką świętą trójcę.. No może jeszcze pj harvey.. ;)