Jake Gyllenhaal

Jacob Benjamin Gyllenhaal

8,7
140 107 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jake Gyllenhaal

jak sie wymawia jego nazwisko?? ?

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
czerwony_kapturek

Dżylenhal

XY007

Dżylenhool

czerwony_kapturek

dokładnie nie wiem ... ale wydaje mi się że Gajlenhal(l) może głupio brzmi ale to tylko moje przypuszczenie

Andzia_15

;O

nie, nie, nie!!!

Dżylenhool

czerwony_kapturek

na wszystkich angielskich stronach o nim jest podany zapis fonetyczny "Jill-en-hall",czyli w polskiej transkrypcji brzmi to "Dżil-en-hool".

czerwony_kapturek

http://inogolo.com/pronunciation/d1127/Jake_Gyllenhaal
tutaj można posłuchać;)

aneczka_89

A według mnie jego nazwisko jest pochodzenia Holenderskiego. Tak więc oryginalnie wymiawiać powinniśmy je Gylenhal.

milolassiter_2

Jego nazwisko jest pochodzenia szwedzkiego, a nie holenderskiego i pewnie oryginalnie w Szwecji wymawiano je podobnie jak mówisz, ale teraz jego rodzina mieszka w Stanach i obowiązuje amerykańska wymowa. Dawniej to nazwisko brzmiało zresztą Haal, ale któraś szwedzka królowa nadała rodowi Jake'a przedrostek Gyllen-, co miało podkreślić ich arystokratyczne pochodzenie.

Laura_Melody

jeżeli chcecie mówić w szwedzkiej wersji (a tak powinno być), to wymawia się jilenhool.

czerwony_kapturek

dżejk dżajlenhol
tak słyszałem kiedyś w tv.

czerwony_kapturek

zajrzyj na -> http://youtube.com/watch?v=b0LrrPw3ygo

ps. sam Jake nie może się mylić;p

wicked_eli

Mylić może nie, ale jego nazwisko jest już zaerykanizowane, tak samo jak nazwisko Johansson, Jarmuscha itd.

Binula

Dżejk Dżelenhol xD

Rodion_

uf... nie mów ,że na Johanson mówią Dżołhanson bo się załamie...;p

maga89

Niestety móią, ale nie Dżołhanson tylko Dżohenson. Oglądałam sporo wywiadów z nią i za każdym razem przedstawiano ją właśnie tak jak napisałam. Wyjątkiem był wywiad Keiry Knightley w programie Ellen DeGeneres. Ellen zapytała Keirę o sesję dla magazynu Vanity Fair (ze Scarlett) i oczywiście przedstawiła ją jako Dżohenson, a Keira potem powiedziała to normalnie- Johanson.

Laura_Melody

I jeszcze przy tym śmiesznie akcentują DżoHEEENson;-)

Binula

No tak, oczywiście, zapomniałam o akcencie ;-) Nigdy nie trafiłam na żaden wywiad ze Scarlett, w którym sama wymawiałaby swoje nazwisko, a ciekawi mnie czy przedstawia się w wersji skandynawskiej czy zamerykanizowanej. Jake mówi o sobie Dżilenhool, ale to trochę inny przypadek niż u Scarlett, bo jego rodzina od pokoleń mieszka w Stanach Zjednoczonych,są całkowicie zamerykanizowani, a ze Szwecją łączy ich tylko pochodzenie, a tata Scarlett jest Duńczykiem, urodzonym w Danii i na pewno nie przedstawia się- "Hej, jestem Karsten Dżoheeenson" ;-X

Laura_Melody

Ja widziałam, chyba nawet na Youtubie, też tego szukałam. Wymawia Dżoheeeenson;-)

Binula

Podejrzewam, że wedle potrzeb. Czytałam, że ma też duńskie obywatelstwo, więc pewnie gdy jest w Danii przedstawia się Johansson, a w USA- Dżohenson. Sama jestem z rodziny, której nazwisko było zamerykanizowane, z tym, że w piśmie, a nie w mowie, bo moi przodkowie mieszkali przez pokolenia w USA, dopiero dziadek wrócił do Polski i z powrotem zmienił pisownię na polską, dlatego takie sprawy mnie interesują.

Laura_Melody

Ona ma podwójne obywatelstwo? Jesteś tego pewna? Ja mam również obce nazwisko, które zostało przez część mojej rodziny spolszczone. W efekcie połowa rodziny nazywa się tak, druga połowa tak i bądź tu mądry i pisz wiersze;-)

Binula

Pewna nie jestem, ale czytałam o tym w kilku źródłach. Wpisz sobie w google "Scarlett Johansson citizenship", wtedy zobaczysz na ilu stronach podają informację o jej podwójnym obywatelstwie.

Laura_Melody

Myślę, że najbardziej wiarygodnym źródłem w takich kwestiach jest imdb.com, a tam jest tylko "is of danish descent". Gdyby miała duński paszport, napisaliby to tam. Nawet u jej ojcia napisane jest "is of danish descent", co sugeruje, że urodził się w Danii, wychowywał jednak w Stanach.

Binula

na wikipedii jest, że ma dwa obywatelstwa, ciekawa jestem jak jest naprawdę;-) U Viggo Mortensena jest na imdb.com:
"Has dual citizenship, American and Danish, as his father is a Danish citizen and his mother American.". Kurczę, teraz mi dałaś zagadkę do rozwikłania, ale nic, lubię takie;-)

Binula

Tam też zdarzają się pomyłki. Przez pewien czas na profilu Joaquina Phoenixa na imdb było napisane, że ma polskie korzenie, co jest nieprawdą, a dużo częściej informacje są po prostu niepełne.A informacje o jej podwójnym obywatelstwie podają nie tylko na wikipedii, ale też na wielu innych stronach. A ojciec Scarlett z tego co wiem na pewno wychowywał się w Danii i ma duńskie obywatelstwo. Jej rodzice poznali się właśnie w Danii i we wszystkich wywiadach ze Scarlett, które czytałam, mówiła, że jej mama jest Amerykanką polsko-żydowskiego pochodzenia, a ojciec Duńczykiem. Nie Amerykaninem duńskiego pochodzenia tylko właśnie Duńczykiem.Zresztą wydaje mi się, że w Danii jest tak samo jak w Niemczech, tzn że obywatelstwo otrzymuje się wraz z urodzeniem, więc jeśli jej ojciec urodziłby się w Danii, ale wychował w USA to i tak miałby podwójne obywatelstwo. A tak na marginesie-zaraz ktoś nas ochrzani za pogaduszki nie na temat na forum Jake'a.

Laura_Melody

No nie do końca w Niemczech tak jest. Dziecko Turków, które urodziło się w Niemczech musi się zdecydować w dniu swoich osiemnastych urodzin jakie obywatelstwo przyjmuje- niemieckie czy tureckie. Wiem, że jej ojciec jest Duńczykiem. Mój wujek urodził się w Polsce w 1920 roku, w 1944 emigrował do Australii i zarówno on, jak i jego dzieci/wnuki mają tylko i wyłącznie australijskie obywatelstwo.

Binula

Mój brat cioteczny urodził się w Niemczech i od razu otrzymał niemieckie obywatelstwo, chociaż rodzice nie są Niemcami(tzn ojciec częściowo jest, ale miał polskie obywatelstwo). Warunkiem jest to, że jedno z rodziców ma prawo stałego pobytu na terenie Niemiec od kilku lat i wtedy dziecko dostaje automatycznie obywatelstwo, a w wieku 18 lat samo decyduje czy chce je utrzymać czy się go zrzec(to obowiązuje nie tylko w przypadku Turków). Ale teraz mówimy o dzieciach obywateli innego kraju, które urodzą się np w Niemczech , a ojciec Scarlett jest dzieckiem Duńczyków, więc obywatelstwo otrzymał od razu automatycznie przy urodzeniu.

Laura_Melody

Namieszałam w tym ostatnim zdaniu. Chodziło mi o to, że ojciec Scarlett jako dziecko Duńczyków automatycznie dostał obywatelstwo duńskie, skoro urodził się w Danii.

Laura_Melody

Nie wątpię w to, że jej ojciec ma, niekoniecznie jednak ona musi mieć jako osoba mieszkająca i urodzona w Stanach. Z tym stałym pobytem w Niemczech i automatycznym obywatelstwem to też nie tak do końca ( a Turków podałam jako przykład, nie miałam na myśli, że tylko ich to dotyczy). Przepisy zmieniają się dość często, jako że Niemcy sami się zamotali, wpuszczając do siebie za dużo obcokrajowców w latach 60-dziesiątych.