Jeff Goldblum

Jeffrey Lynn Goldblum

7,8
27 010 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jeff Goldblum
jabu74

Bo nikomu nie robi to żadnej różnicy?

jabu74

Bo o tym sobie możesz doczytać na wikipedii...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
crazy_race

Że co? A co ma do tego rasizm i antysemityzm?

slawex1983

Wszystko.

jabu74

Bo 3/4 Hollywoodu to żydzi

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
jabu74

I bardzo dobrze!A ty pochodzisz z ortodoksyjnej rodziny rasistowskiej...Na pewno nie zdajesz sobie z tego jeszcze sprawy ale twój wpis to taki ukryty przed światem diament błyszczący uprzedzeniami.

jabu74

Kogo obchodzi w co wierzy? I tak zarabia więcej kasy od Ciebie.

DiegoGonzales

No jasne, jak to żyd!

zasada22

Nie żyd, tylko aktor.

DiegoGonzales

To po co wtrącasz tu pieniądze? Też żyd?

zasada22

Leprzy Bogaty zyd niz Polaczek wiecznie golodupiec narzekajacy na caly swiat.

jabu74

Byłem na tyle wstrząśnięty tym co tutaj zobaczyłem że musiałem się zarejestrować. Niesamowitym jest to że napisanie przez kogoś prawdy o żydowskim pochodzeniu aktora uznawane jest za nietakt, grzech, rasizm, antysemityzm itd. Czy ci wszyscy ludzie mają już tak wyprane głowy przez poprawność polityczną że nawet powyższa sytuacja wzbudza w nich oburzenie. Gratuluję mediom, tresura się udała. Jak psy Pawłowa na słowo Żyd zaczynają szczekać. Osobiście, po wyglądzie aktora, miałem przypuszczenia że jest pochodzenia żydowskiego i zdziwił mnie bak tak istotnej informacji w życiorysie. Poza tym chyba istotne jest czy aktor, którego lubimy lub nie, zaczytuje się w księgach typu Tora czy Talmud? W księgach tych np. nieżydzi określani są jako goje i przyrównywani do zwierząt, a sami Żydzi mają wręcz obowiązek oszukiwać i wyzyskiwać gojów. Sprawdźcie sami! Jeśli ktoś czyta Main Kampf Hitlera i jest nazistą to chyba jest istotna informacja? Tak samo jeśli ktoś jest ortodoksyjnym Żydem.

OndylionPeg

Kwestia analizowania pochodzenia ludzi sztuki dotyczy tylko wnikania w ich żydowskie pochodzenie ,każde inne (niemieckie,rosyjskie etc.) jakoś nikogo nie interesuje . Domyślam się że dzięki takiej a innej formie szukania żyda w każdym ma dla mnie tylko jedno podłoże...Wszystkim poszukiwaczom proponuje najpierw pogrzebać we własnych korzeniach a może się okazać że ....

OndylionPeg

nie jest to w ZADNYM wypadku istotne dla jego aktorstwa. Nikogo to nie obchodzi. Tylko i wylacznie dla antysemity to jest istotne.

echoes222

Osoba ktora zalozyla temat wystawila aktorowi ocene 10, wiec o antysemityzm raczej bym jej nie posadzal...

Wikol

ja odpowiadalem ondylionowi...co i tak nie zmienia zasadnosci pytania:co ma jego pochodzenie etniczne do aktorstwa?

echoes222

Oczywiscie, ze nic. Ja rowniez bardzo go cenie, ale nie mozna popadac w paranoje. Skoro na wiki taka informacja jest, to dlaczego tutaj byc nie moze? Czy, jak juz pisalem w innym temacie, ze Morgan Freeman ma afrykanskie korzenie rowniez oznacza rasizm? Pozatym, slowo "ortodoksyjny" nie odnosi sie przeciez do pochodzenia etnicznego

echoes222

A co ma informacja o jego małżeństwach do aktorstwa ? Nic, a jednak jest o tym wzmianka w opisie.

rybap

dobrze wiesz ze nie idzie o jego pochodzenie etniczne, tylko o oburzenie antysemitow brakiem wzmianki o tym, jakby to bylo najwazniejsze w calym jego zyciorysie. Jest napisane ze urodzil sie w USA? Jest. Wiec jest amerykaninem. I tyle wystarczy.

echoes222

Pochodzenie etniczne jest wyjątkowo istotne, w porównaniu do faktów takich jak ilość małżeństw - co jest zwykłą plotką pozbawioną jakiejkolwiek wartości merytorycznej.

Poza tym widać na pierwszy rzut oka że nie wiesz o czym piszesz. Wiesz kim jest antysemita ? Żartobliwie (aczkolwiek jest w tym ogrom prawdy) mówi się że antysemita to nie osoba która nie lubi żydów, tylko osoba której nie lubią żydzi. A na poważnie antysemita to osoba która nie lubi kultury semickiej, co nie jest niczym złym, biorąc pod uwagę że aktualnie kultura europejska jest praktycznie w stanie wojny (tylko w dzisiejszych czasach wojny prowadzi się inaczej niż za hitlera) z kulturą semicką. Przykładem może być inwazja semitów na europę (chodzi o arabów którzy są semitami), ale także załapują się żydzi (którzy są być może większym zagrożeniem niż arabowie - kryzysy gospodarcze które rujnują nas - europejczyków od kilku lat są spowodowane właśnie przez żydów - bankierów, którzy generują np bańki kredytowe lub fałszują pieniądze doprowadzając do hiperinflacji).

rybap

co jest istotnego w pochodzeniu etnicznym aktora?? Konkretnie prosze. Dlaczego istotna jest wiedza ze amerykanski aktor "A" jest w 1/9 indianinem ze szczepu irokezow, w 1/73 polakiem a w 1/7 islandczykiem? Czy to zmienia w jakikolwiek sposob jego aktorstwo? Nie. malzenstwa, ukonczone szkoly, miejsce urodzenia, czasem miejsce zamieszkania, to standartowe skladniki notek biograficznych. pochodzenie etniczne w takich notkach (nie mowie o artykulach czy biografiach tylko notkach biograficznych). Osoba piszaca jego notke mogla taka informacje zamiescic (mogla, chociaz zasadnosci nie widze), natomiast brak tej informacji wywoluje swiete oburzenie... Na takim portalu jak Filmweb oburzenie powinna wywolywac bledna informacja o np otrzymanych nagrodach filmowych czy ilosci zagranych rol. Co ma jego obrzezany penis do rzeczy-nie wiem... ;) wiem kim jest antysemita, twoje teorie dot kryzysu swiatowego obchodza mnie mniej niz zeszloroczny snieg...popelnilem blad wdajac sie w dyskusje z faszyzujacymi i libertarianami, nie zamierzam wiec tracic czasu na wietrzacych zydowskie spiski...a o ile nie jestes w stanie sensownie uzasadnic dlaczego niby informacja o pochodzeniu etnicznym mialaby byc o wiele wazniejsza od ilosci malzenstw w krotkiej notce biograficznej, to nie klopocz sie z odpisywaniem ;)

echoes222

Pochodzenie ma wpływ na bardzo wiele. Na pewno może wpływać na aktorstwo, nie zamierzam natomiast dyskutować czy w przypadku tego konkretnego aktora ma wpływ czy nie, bo tego po prostu nie wiem, zresztą średnio mnie to interesuje.

To czy coś jest standardowym składnikiem notek biograficznych nie zmienia faktu że są istotniejsze fakty. To że cechuje Cię skrajna ignorancja i nie zdajesz sobie sprawy z faktu jak potężny wpływ na ludzkie zachowania i decyzje ma kultura w jakiej dany człowiek został wychowany, nie oznacza że inni również są takimi ignorantami. Chociaż nie jestem pewien czy w Twoim przypadku mamy do czynienia z ignorancją, bo ignorancja jest raczej bierna, a Ty prezentujesz agresję w stosunku do osoby która jedynie napomknęna o fakcie pochodzenia żydowskiego, nawet nie dokonując ŻADNEJ oceny. Ty natomiast z góry oceniłeś osobę która w sposób w pełni obiektywny przekazała suchą informację nienasiąkniętą żadnym subiektywnym ładunkiem, z góry zakładając że jest antysemitą (którego to słowa zresztą nie rozumiesz, lub udajesz że nie rozumiesz).

Jeżeli do tego dodać fakt że stwierdziłeś jakobym był faszyzującym libertarianem (WTF ?!) może świadczyć o Tobie tylko w sposób negatywny. Takie coś jak faszyzujący liberał to oksymoron. Faszyzm opiera się na interwencjoniźmie co jest całkowitym przeciwieństwem liberalizmu. Albo jesteś wyjątkowo nieinteligentny, albo prezentujesz typ ludzi takich jak cała wataha michnikowskich piesków, którzy nazywają faszyzmem wszystko to co jest niezgodne z ich światopoglądem - co jest sprytnym (acz zbrodniczym) aktem, jest to w zasadzie wcielanie poleceń autorstwa samego Stalina ("Gdy obstrukcjoniści staną się zbyt irytujący, nazwijcie ich faszystami, nazistami albo antysemitami. Skojarzenie to, wystarczająco często powtarzane, stanie się faktem w opinii publicznej").

Piszę to nie dla Ciebie, bo widząc Twoje wypowiedzi nie sądzę abyś był skłonny prowadzić sensowną dyskusję, ale może ktoś kto to przeczyta przemyśli sprawę i wyciągnie wnioski :)

rybap

tekst o faszyzujacych i libertarianach nie dot. ciebie tylko kilku osobistosci na tym forum, czytaj ze zrozumieniem ;) prosze konkretnie:czym rozni sie aktorstwo Goldbluma od aktorstwa np Tima robinsa w ujeciu pochodzenia etnicznego obu panow. Prosze konkretnie. A co do obiektywizmu... autor tematu z oburzeniem zauwaza brak info o pochodzeniu z ortodoksyjnej rodziny zydowskiej. teraz drugi pan: "Poza tym chyba istotne jest czy aktor, którego lubimy lub nie, zaczytuje się w księgach typu Tora czy Talmud? W księgach tych np. nieżydzi określani są jako goje i przyrównywani do zwierząt, a sami Żydzi mają wręcz obowiązek oszukiwać i wyzyskiwać gojów. Sprawdźcie sami! Jeśli ktoś czyta Main Kampf Hitlera i jest nazistą to chyba jest istotna informacja? Tak samo jeśli ktoś jest ortodoksyjnym Żydem." Teraz wyjasnij mi co ma piernik do wiatraka, co ma czytywanie Talmudu do aktorstwa, dlaczego nie oburza cie ze Ondylion generalizuje i jest dla niego "oburzajace" ze nie ma wzmianek o czytywaniu Talmudu w krotkiej notce biograficznej AKTORA na portalu FILMOWYM?

echoes222

Chodzi o to że te notki nie dotyczą rzeczy związanych ściśle z samym aktorstwem, są to notki biograficzne, na co wskazuje chociażby wspominana wzmianka o małżeństwach które też przecież nie mają żadnego wpływu na aktorstwo. Pochodzenie etniczne jest fundamentalną informacją biograficzną. Jeżeli ktoś chce ocenić aktora nie tylko pod kątem jego aktorstwa ale też chce zdecydować czy daną osobę lubi bądź nie w sposób bardziej ogólny (do czego każdy ma święte prawo, a jeżeli twierdzisz inaczej to znacznie bliżej Ci do faszystów niż osobom które o faszyzm posądzasz), to kwestia pochodzenia etnicznego jest bardzo wartościową informacją, ponieważ pozwala np skojarzyć role jakie dany aktor często odgrywa, oraz to jak je odgrywa z typowymi cechami danej kultury (w tym przypadku żydowskiej). Na tej podstawie można np dojść do wniosku że dany aktor wykorzystuje swój fach do promowania pewnych wartości.

użytkownik usunięty
OndylionPeg

Piękny komentarz do zaistniałej sytuacji. Świetnie ujęte. Należy dodać tylko, że według prawa izraelskiego Żydem jest osoba, która ma ortodoksyjną żydowską matkę, chociaż prawo do obywatelstwa bez oficjalnego uznania takiej osoby za Żyda ma każda osoba, która ma przynajmniej jednego dziadka, który był ortodoksyjnym Żydem. Stąd wielu Żydów mieszkających w Izraelu czy USA nie ma według prawa tego kraju oficjalnego statusu Żyda.

użytkownik usunięty

Jednak wkurza mnie, gdy czasem mówią na mnie Żyd, bo mam geny ormiańskie i duńskie, a rodzina łączy trzy szlacheckie rody o katolickim etosie. To czasem może denerwować, gdy ludzie patrzą na rysy, kolor skóry. Nie wiem, skąd się to wzięło, ale mój brat jest nazywany przez naszą babkę Żydem, bo jest blondynem z miedzianą brodą.

jabu74

A kogo to obchodzi...ja tu oceniam aktorstwo a nie życie osobiste i pochodzenie aktora...