Jerzy Stuhr

Jerzy Oskar Stuhr

8,4
39 872 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Jerzy Stuhr

Denzel Washington, Natalie Portman,Brad Pitt,Russell Crowe,Nicolas Cage,Tommy Lee Jones,Jackie Chan, Clint Eastwood, Keanu Reeves, Steven Spielberg,- między innymi tych ludzi wyprzedza pan Stuhr w rankingu top 100.

Ludzie zastanów cie się jak głosujecie!

27 miejsce to zdecydowanie za wyskoko,moim zdaniem top 100 to również zdecydowanie za wysoko biorąc po uwagę że w owym rankingu top 100 ludzi filmu nie ma takich aktorów jak Arnold Schwarzenegger,Sylvester Stallone,Julia Roberts,Pierce Brosnan czy Sandra Bullock.

_GF_

Moim zdaniem Stuhr jest zdecydowanie lepszy od Jackie Chana, tyle że hm... mniej skoczny.^^
Arnold Schwarzenegger? Sylvester Stallone?! Buahahaha. Możesz ich lubić, ale nie są jakimiś ikonami kina, do najjaśniejszej, są ludźmi jednej roli. Tylko w kilku odsłonach.
Stuhr jest dobrym aktorem, odnoszę wrażenie że przeszkadza Ci, że polskim. Polski nie może być lepszy od hollywoodzkiego?

surykatka_2

Owszem może być lepszym...ale czy jest?
Cóż każdy ma inne zdanie...według mnie 27 miejsce to jest jednak zbyt wysoko,koło setki to bym się pewnie nie czepiał...

użytkownik usunięty
_GF_

Jerzy Stuhr jest obecnie najlepszym polskim aktorem [zaraz po nim wielki Janusz Gajos].
Więc tak wysoka pozycja mu się chyba należy.
Widziałeś pewnie tylko kilka jego ról , i to pewnie głównych , a prawdziwy talent Pana Jerzego można zobaczyc także w wielkich [małych]epizodach.
Adwokat z "Wojny swiatów" i "Bez z nieczulenia" , Elegancki z "Ćmy" , działacz z "Przypadku" , Chudy z "Ga - Ga" i mnóstwo innych.
Z reszta ludzie , chyba wiedzieli na kogo głosuja dając mu 10.
I zapytuje !
Kiedy powstanie top 100 polskich aktorów ?

użytkownik usunięty

debilu !
Jak smiałeś dać Gajosowi jeden !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

użytkownik usunięty

i Ferencemu i Majchrzakowi 2 ?
A Stuhrowi 5

Cytując Pszoniaka w "Ziemi Obiecanej", Powiem ci tylko jeden raz : GŁUPI !

ty łamago dałeś filmowi Killer 8/10 to świadczy to tobie i nie trzeba tego komentować.

A jak śmiałem?No nie popłacz się obrońco pokrzywdzonych...

użytkownik usunięty
_GF_

kiler to bardzo dobra komedia , i nie łamago !
Przepraszam za tego debila.........................................

Ja też przepraszam...za tego lamagę....w sumie to każdy ma swoje zdanie wiec juz sie nie czepiam :P

surykatka_2

Jerzy Stuhr ma jeden "problem" urodził się w Polsce i to w kiepskich czasach. To mu w dużej mierze uniemożliwiło przebicie się i podbój zachodnich ekranów. Jednak, chyba nie to się liczy, bo dobre aktorstwo nie jest kwestią honorarium jakie dostanie za jeden film?! Tylko prawdziwego talentu, który bez cienia wątpliwości Pan Jerzy posiada.

_GF_

Powinieneś bardziej doceniać polskich aktorów. Są równie świetni co amerykańscy.

_GF_

Drogi GF .

Stallone ?

To jest jakiś żart , prawda ?

_GF_

Muszę dać jeszcze jeden komentarz , który idealnie tutaj pasuje .

`Tylko Polacy (przynajmniej większość)potrafi cudze zachwalać , a polskie krytykować ...

_GF_

Jestem sklonna przypuszczac, ze to przykra prowokacja kogos, kto cierpi na brak zainteresowania ze strony ludzi. Proponuje w takim razie znalezc sobie forum, na ktorym mozna porozmawiac o swoich problemach, a nie powazny portal.

Co do pana Stuhra, to osobiscie sadze, ze jest on nie tylko jednym z najznamienitszych polskich aktorow, ale takze tworcow filmowych. Kinematografia polska bardzo duzo mu zawdziecza.

myiant_a

Wiesz co myiant_a ja również jestem skłonny przypuszczać że cierpisz na brak kontaktu z ludźmi bo nawet nie wiesz że każdy człowiek ma swoje własne zdanie.

_GF_

Jestem skłonny zgodzić się z Twoimi ocenami gdy oświadczysz, że masz własne zdanie ale się z nim nie zgadzasz.

użytkownik usunięty
doogee

Są gusta i guściki...

użytkownik usunięty
_GF_

Fakt, że ktoś wiecej zarobił i grał w kasowych filmach nie oznacza, ze jest dobrym aktorem, lub przyczynił się do rozwoju kina. Ogólnie mam na myśli to, ze wiekszosc Twoich ulubienców, których cenisz wyzej niz Stuhra z łatwością mozna zastapic, to filmy i scenariusze ich wykreaowaly, a nie aktorskie talenty. Zresztą większość aktorów, których wymieniłeś to tzw. aktorzy charakterystyczni: Lee Jones, Jackie Chan - co to za aktorstwo? Przecież to 100% walki, Schwarzenegger - co by osiągnął gdyby nie mięśnie? Sandra Bullock - była modelka, nierozumiem jak można kogoś takiego porównywać ze Stuhrem... ale to Twoje zdanie. Wysoko cenie Stallone'a (wiele osób myśli, ze to "mięśniak", a to nieprawda), Clin Eastwood, Spielberg (wybitni ludzie kina), Pitt, Crowe, Brosnan, Cage (moim zdaniem wybitni nie są, ale napewno bardzo dobrzy). O reszcie mam za małą wiedze (nie oglądałem zbyt wielu filmów z ich udziałem), zeby sie wypowiadac (?), mimo to cos tam widzialem i na podstawie tego ocenilem.
To moje oceny:
Denzel Washington 8(?)
Natalie Portman 7(?)
Brad Pitt 9
Russell Crowe 8
Nicolas Cage 9
Tommy Lee Jones 4
Jackie Chan 7
Clint Eastwood 10
Keanu Reeves 8(?)
Steven Spielberg 10
Arnold Schwarzenegger 7
Sylvester Stallone 9
Julia Roberts 7(?)
Pierce Brosnan 8
Sandra Bullock 2
JERZY STUHR 10

_GF_

Jak czytam takie wypociny, jak wpis autora tematu, to się we mnie gotuje. To jest myślenie w stylu: "polskie, znaczy gorsze". Najwyższy czas porzucić już ten tok rozumowania i wyzbyć się kompleksów.

Delo_

Boże ludzie ale to jest top 100 Świat a nie Polska. Co Sturh Zrobił dla światowego kina Seksmisje? Smiac mi sie chce jak mówicie ze sturh jest lepszy od stallona przeciez ten człowiek stworzył kultowe nie tylko w Polsce ale na całym świecie Postacie Takie Jak Rambo czy Rocky. A sturh co pokazał?

Menfik

what?? że niby co?? przepraszam, ale to tobie coś sie pomieszało, on jest na liście top 100 ludzie on raczej nie jest filmem a tylko filmy dziela sie tu na polskie i swiatowe. Wg mnie Jerzy Stuhr jest o wiele lepszym aktorem od wymienionych wyżej tylko problem w tym, że jest Polakiem a Polakom trudno się wybić w Hollywood.

_GF_

To bardziej ranking najpopularniejszych aktorów, którzy niekoniecznie sa niezwykle utalentowani, grają sobie w filmach klasy średniej albo gorzej i są tylko popularni. Sandra Bullock, Natalie Portman, Brad Pitt lepsi od Stuhra? Ale wstyd... Dlaczego jak Polak to gorszy..?

Blondyn_103

Stuhr na pewno nie jest lepszy od takich gwiazd jak Denzel Washington czy przede wszystkim od Samuela L Jacksona!!Gdybym oceniał jak większość ludzi na filmweb, to bym musiał dać Stuhrowi 1 byleby zleciał z TOP, nie podobają mi się filmy z nim a role są tylko dobre, może i jest jeden z lepszych w Polsce, ale do świata mu daleko. Zbyt słaba filmografia i brak przebłysków. Nie jest aktorem na TOP 100. Nie dam mu głosu bo widać mało go znam. Jeżeli taka wysoka ocena między innymi za "Seksmisje" to w moim przekonaniu za wysoka... Stallone moim zdaniem także jest lepszy i grał w kilkunastu świetnych filmach, w Polsce na palcach można policzyć produkcje zbliżone chociaż poziomem do Rocky'ego, chociaż właściwie to osobiście takiego filmu nie znalazłem:( polskie filmy są na niskim poziomie...

grabarz91

polskie filmy są na niskim poziomie?
głupcze, głupcze, głupcze...jestes zwyczajnym pochłaniaczem wielkich amerykanskich produkcji w których nie ma za grosz ambicji czy jakiegoś głebszego sensu. oczywiście - trudno żeby jakiś odetek z tej MASY amerykańskich filmów nie był dobry, ale trzeba byc widzem myślącym, tylko o to do was apeluję ..
Stallone lepszym aktorem... błagam Cię :-)))

_j_o_a_n_

cóż powiedziałeś co wiedziałeś. Zdecydowanie wolę kino akcji ze Stalone niż super mało zabawne komedie z tym panem... Bo zapewne takie coś tak seksmisja to strasznie ambitny film dla wybranych jest... Nie żartuj. Heh a niby w Polskim kinie to większa ambicja jest niż w Amerykańskich? Szczerze wątpię. Nie znam chyba żadnego filmu polskiego który można uznać za ambitny. Możliwe, że znam mało filmów polskich, ale to co zobaczyłem wystarczy mi w zupełności. Średniak amerykańki jest zdecydowanie ciekawszy od tych dobrych w naszym kinie. Kino akcji? Nie istniejemy. Dramaty? Nie istniejemy? Komedie? Pojedyncze starsze filmy stoją na dobrym poziomie, filmy pokroju tylko mnie kochaj itp wołają o pomstę. Podaj jakieś argumenty bo póki co nie powiedziałeś nic co by Broniło pozycję tego pana w TOP 100

grabarz91

czy Ty naprawdę nie potrafisz spojrzec na to bardziej obiektywnie? przeciez sukces tamtych filmów to są czyste pieniądze, a nie umiejętnosci "GWIAZD" w nich występujących. nie widzisz tego ?

grabarz91

a co do shitów typu 'tylko mnie kochaj' - poza wszelkimi rankingami, to w ogóle nie powinno brac udziału w dyskusji o Filmach bądź Aktorach.

grabarz91

Nie no bez jaj, może Rocky odniósł sukces, ale nie można powiedzieć że to było arcydzieło, zero realizmu przed wyszystkim (zero gardy, dostawał serie ciosów, szlagi po których nikt by nie wstał a on sie zbieral w ostatniej rundzie i wygrywał, ot "magia" kina :] ) a i fabuła kiepska, jeśli uważasz, że jest na "wyższym poziomie" niż najlepsze polskie filmy, to faktycznie jest z Tobą coś nie tak...

ab86

Nie można porównywać Rocky'iego do dramatów czy komedii. To zupełnie inne gatunki i co innego się od nich oczekuje. Seria Rocky'iego jest kultowa i na stałe zapisała się w historii kina akcji. Albo to lubisz albo nienawidzisz. Film z bokserem ma za zadanie wzbudzać emocje i podnieść adrenalinę co robi bardzo dobrze. Dla mnie film ambitny może być super emocjonujące kino akcji (z zauważalnymi nierealistycznymi scenami) jak i piękny dramat po którym łezka się z oku kręci. Do każdego gatunku powinno się podchodzić inaczej.

BartSmith

Pewnie nie nalezy porównywać filmów z różnych gatunków fakt, ale Stallone to dla średni aktor, w sumieoprócz filmów akcji to w niczym chyba specjalnie nie zasłynął, choć np. (bodaj) "Zabójcy" (czy jakoś tak) z Banderasem to lubie oglądać, całkiem nieźle zrobiony. Wracając do Stuhra to mam wrażenie, że niektórzy nie widzeli zbyt wielu filmów z Nim. Seksmisja była niezła, ale pan Jerzy to nie tylko w komediach grał, np. "Wodzirej" też był niezły.
Ogólnie wiadomo, że rankingiem nigdy się wszystkim nie dogodzi i żaden film czy aktor nie będzie zbyt długo na 1. miejscu bo antyfani będą złośliwie minusować. Z drugiej strony pojawi się nowy film i ludzie zaraz po powrocie z kina będą np. 10 dawać pod wpływem emocji, więc troszkę dystansu do takich zestawień ;)

Blondyn_103

Tak, Pitt jest lepszy od Stuhra moim zdaniem. Bardziej wszechstronny. Co do wymienionych aktorek, to oczywiscie nie ma porownania, zadna nie ma na koncie jakiejs kultowej roli (Matyldy nie wliczam, Portman byla wtedy dzieciakiem)

_GF_

Załosne, jak ludzie nie śa wrażliwi na piękne, 'czyste' aktorstwo. Uwazasz, ze Stallone albo Arnold Schwarzenegger doronwują chociazby Stuhrowi? ja Ci mówię, ze nie!!! Nie masz szacunku do p. Stuhra tylko dlatego, ze jest z Polski. Tobie imponują po prostu giwazdki zza oceanu z botoksem, sterydami i do tego jeszcze wyciągnięte z jakiegoś przypadkowego castingu.. :/ ;| A prawdziwe aktorstwo Cie juz nie interesuje, bo nie masz do niego szanucku i chociazby malego pojecia o nim ;]

marcelina7_2

27 miejsce za wysoko???
jak dla mnie to jeden z najlepszych polskich aktorów,i uważam że 27 (obecnie 42) to zdecydowanie za nisko
co do aktorów których wymieniłeś Stuhr jest zdecydowanie lepszy od nich wszystkich

marcelina7_2

Cóż, sądzisz iż jestem Anty patriotą i ze względu na pochodzenie polskie uważam że powinien być niżej? nieprawda. Po prostu mało który film z tym panem mozna nazwać dobrym i jest wielu aktorów zagranicznych ale i poskich, którzy go przebijają a są niżej w rankingu. Z Polski na pewno bardziej mi odpowiada gra Fronczewskiego, Kondrata czy Lindy, a gdzie oni są? dalej... A Samuel L Jackson? Jeden z lepszych aktorów na świecie, genialne role, w Niezniszczalnym czy chociażby Negocjatorze, niżej od Stuhra, A Denzel Washington? American Gangster, Człowiek w ogniu, kolekcjoner kości, po prostu świetny aktor z rewelacyjnym dorobkiem filmowym, wymieniać można kilkudziesięciu aktorów zagranicznych, którzy są po prostu lepsi, a są tu niżej tylko dlatego, że "PATRIOCI" dają 10 Stuhrowi, bo to polak, obiektywnie patrząc nie ma on miejsca w TOP 100. Tim Robbins, Ed Harris, Robert Duvall i inni zasługują na pozycje nad nim. Dla mnie Stuhr to dobry aktor, ale nie wybitny, a dla takich jest miejsce w TOP 100.

marcelina7_2

Arnold Schwarzenegger jest aktorem średnim, grającym w bardzo dobrych filmach, natomiast Sylvester Stallone jest to dobry aktor dobry grający w bardzo dobrych filmach, filmografia ma u mnie ogromne znaczenie przy wystawianiu oceny, można mówić, że Rocky, Rambo, Cobra itp osiągnęły sukces tylko i wyłącznie dzięki pieniądzom, na pewno Staloone nie jest wybitny, ale jego filmografia pozwala mi wystawić ocenę 8/10. Lubię obejrzeć dobre kino akcji a filmy z nim gwarantują taki. W filmografii Stuhra nie widzę filmów, które by podnosiły jego ocenę...

grabarz91

stuhr to przecietny aktor. daleko mu do schwarzenegera czy stallone

k0zak111

zgodze sie calkowicie. daleko mu do obu. stuhr nie ma takiej klaty i nie gral superhero wiec dla niektorych moze byc przecietny. walic to ze jest rektorem uczelni. ani arnold anio sylwek sie do czegos takiego nie zniża;p

_GF_

Moim zdaniem pozycja uczciwa.Fajne role komediowe w Kilerze,Seksmisji i inne.Dla polskiego kina zrobił dużo a że na Filmwebie ranking robimy my Polacy więc chyba to normalne jest że i w rankingu aktorów z całego świata jest wysoko.

gogal1204

10 - jeden z najlepszych aktorów w historii polskiego kina, więc nie może być inaczej.

xallax

Stuhr jednym gryzem pożera te miernoty zza oceanu ,na całym świecie jest tylko kilku "ludzi kina" mogących się z nim równać.

_GF_

Dodaj jeszcze Billa Murraya, Charlesa Bronsona, Walken, Dafoe itd
Podzielam Twoje słuszne spostrzeżenie, sam byłem tym ostatnio zdumiony, że legendy kina są porównywane przez dzieci neo do polskich kuglarzy o których słyszeli tylko w Polsce i Rumunii.

_GF_

To o czym tutaj prawicie to jest kult kina amerykańskiego. Uważacie je za jedyne słuszne. Argument, że Stuhr nie zasługuje na miejsce w światowej setce bo nikt o nim nie słyszał jest śmieszny. Gwarantuję wam, że w Polsce, Szwecji, Wietnamie, Japonii, Hiszpanii, Iranie, Brazylii czy we Włoszech jest masę dużo lepszych aktorów niż wymienieni przez autora tematu. Nawet nie zdajecie sobie sprawy z ich istnienia. Stuhr bije na głowę (we wcześniejszym etapie kariery) wyżej wymienionych a niektórymi rolami dorównuje takim hołubionym przez Was tuzom jak De Niro, Pacino itp. To co jest na filmwebie to nie top100 świat, a top100 USA.

wczorajszy

Cos w tym jest. Ja uwielbiam Stuhra, to chyba moj ulubiony polski aktor, ale kurde do Top100 wrzucilbym jeszcze sporo Polakow. Nie moeg sie ustosunkowac do tego ze w Szwecji, WIetnami czy Japonii sa lepsi aktorzy bo malo sie na tym znam, ale oczywiscie rozumiem to tez jako "pol-przenosnie" tego ze w innych krajach takich jak Polska pojawiaja sie wielkie gwiazdy. Ale Polska naprawde moze byc z siebie dumna. Stuhr, Gajos, Kondrat, kurde moglbym wymieniac i wymieniac. No i co wazne duuuzo naszych starszych filmow jest naprawde wspaniale. Troche szkoda ze ostatnio dolowalismy przez te wszystki nigdy w nigdy, kochaj mnie teraz, nigdy nie kochaj teraz, tancz i kochaj, kochaj i kochaj, tancz i tancz. Chociaz zawsze zdazaja sie perelki w stylu wesele czy dom zly ;)

kozas15

Stuhr jst wybitną osobowością artystyczną i to zarówno w filmie, jak i w teatrze. Wątpie, aby Schwarzenegger czy Stallone sprostali takiemu ARTYSTYCZNEMU wyzwaniu- mam na myśli grę na scenie.

radgora

Racja, ja tak szczerze dopiero poznaje Polskie kino bo widziałem wcześniej filmy takie jak "seksmisja" ale jakiś czas temu np "Amatora" obejrzałem i powiem wam że ten ranking jest bez sensu... Sam z nam wiele osób co ja słyszą że coś jest Polskie to już be i tyle powiedzą... Dla mnie Stuhr jest świetnym aktorem i cenię go za całokształt nie wszystkie filmy mi się podobały ale jego styl grania prawie zawsze tak... A Arnold? Cóż lubiłem go gdy byłem mały i nie rozumiałem zbytnio filmów... Co do np Sandry Bullock nie był bym taki ostry w ocenie... Fakt mam ją w ulubionych ale z sentymentu bo po prostu lubię ją oglądać a w Blind Side pokazała na co ją stać :) Szanujmy zagranicznych i Polskich aktorów.