w tym roku nie będzie oscara na pewno
nawet do BAFTY nie ma nominacji
za rok tez nie dostanie bo wchodzi film z Day Lewisem "lincoln"
więc może za 2 lata jak w czymś dobrze zagra
Day Lewis jest raczej pewniakiem. Chyba ,że kierować się będą myśleniem: on już ma dwa (jak w przypadku Streep).
Co do DiCaprio. W Django to drugoplanówka ,a za Gatsbyego będzie raczej ciężko o nominacje, zobaczymy kto oprócz Lewisa.
Właśnie Lewis jest pewniakiem do nominacji, ale nie wiem czy pozwolą aktorowi nie z USA zgarnąć 3 statuetkę (jednak akademia patrzy na te rzeczy). Mam nadzieję że sam "Lincoln" będzie świetny bo ponoć "Czas wojny" jest strasznie miałki czyli w grę wchodzi dalszy spadek formy Spielberga.
Myślę sobie , że mówienie o faworytach za rok to zdecydowanie za wcześnie, kiedy nie znamy do końca tegorocznych nominacji nawet..
Jak pamięć mnie nie zawodzi to dobrych parę miesięcy temu "Edgar" był według STOPKLATKI jednym z najważniejszych faworytów :D A jaki koń jest każdy widzi :D i być może żadnej nominacji nawet nie zgarnie:D..
Lincoln zapowiada się nieźle, jednak czy?? (nie ukrywajmy wiekowy już reżyser) Spielberg będzie miał jeszcze tyle energii i zaparcia na autentycznie doskonały film???? Zobaczymy, ....
Pamiętajmy że tu w grę wchodzi także odpowiednia promocja. a może nawet to 60 % sukcesu ...Nie przypadkowo pan Clooney, czy Pitt od jakiegoś czasu udzielają wielu wywiadów, pojawiają się ich wypowiedzi czy okładki czasopism z nimi .....a np. "Żelazna dama" - oczywiście broń Boże(!!!!) nie odmawiam talentu twórcom, ale akcja promocyjna tego filmu to była też marketinowo dobrze ustawiona ,
Czy za "Wyspę Tajemnic" to bym polemizowała, ale liczę, że Edgar okaże się naprawdę świetnym filmem, za który dostanie Oscara choć...jak powszechnie wiadomo nagroda ta nie jest jakimś wyznacznikiem świetności.
A 2006 r był film Edwarda Zwicka nazywał się Krwawy Diament w tym filmie według mnie DiCaprio powinnien dostać OSCARA mjał największom szansę a był tylko nominacja !
Przeczytałam o tym na pudlu, a to dość niepewne źródło. Zresztą już usunęli ten wpis i zastąpili go "ponoć oficjalną" listą nominowanych filmów.
Racja. 27 (tyle że grudnia) było głosowanie na nominacje (otrzymanie kart do głosowania) :)
No to jeszcze 2 dni i się dowiemy ,czy będzie 4 nominacja. Oby !
Zakładam optymistycznie, że nom. nr. 4 będzie , ale nie teraz....
Według mnie w tym roku będą to ::
01. George Clooney - "The Descendants" - lubiany, ma przychylność członków akademii, Złoty Glob no i prezencja , która działa na panów i panie
02. Brad Pitt - "Moneyball" - wiele razy pomijany , 2 filmy w tym roku , nie zrezygnują z nominacji dla niego
03. Jean Dujardin - "The Artist" , charyzmatyczny, Złoty Glob , ciekawy eksperyment z niemym filmem
04. Michael Fassbender - "Shame", wielu krytyków pisało o nim W samych superlatywach
05. Michael Schannon- zdaniem dużej liczby krytyki strworzył najwybitniejszą kreację aktorską tego roku, raczej nie pominą jego roli
Ciekawa konfrontacja będzie 24,,,,:D zobaczymy na ile miałam rację :D
Pierwsza trójka jest pewna w 100% i myślę ,że każdy kto w tym siedzi dałby sobie rękę uciąć, że to się nie zmieni ;).
Czwarty według mnie też jest Fassbender. Co do piątego spotu, to ja raczej szans Schannonowi nie daję i myślę że to miejsce zajmie Leo. Oldman lub Gosling byliby niespodzianką. Piąta nominacja w przyszłym roku i Oscar za drugoplanówkę - tak ja zakładam optymistycznie :)
A jeszcze dwa miesiące temu z takim entuzjazmem pisaliśmy tutaj, że jest spora szansa na wygraną za J.Edgara. Chyba myślimy o tym za wcześnie..
No niestety. Zapowiadało się dobrze: Eastwood + DiCaprio + biografia interesującej postaci. Czego chcieć więcej (?). Może to wina słabego filmu, może film słaby jest tylko w oczach krytyków, może film nie trafia do każdego, a może to po prostu konkurencja była za silna. Pewne jest jedno. Leo na pewno nie zawiódł, o czym mam nadzieję niebawem się przekonać.
Zgadza się, Fassbender jest #4 i raczej bezpieczny, a Leo jest #5, ale tak super bezpieczny to on nie jest. :P Zapraszam na mój blog, ostateczne przewidywania przed wtorkowymi nominacjami.