Louis Theroux

Louis Sebastian Theroux

3,3
32 oceny występów osoby
powrót do forum osoby Louis Theroux

Jego dokumenty w BBC są po prostu fenomenalne! Ma świetny kontakt z ludźmi, którzy są bohaterami jego filmów. Maska naiwnego, infantylnego faceta, to tylko rola w jaką wciela się na potrzebę swojej pracy. Sprawia w ten sposób, że osoby, które spotyka, otwierają się przed nim, a czasem nawet pokazują swą prawdziwą naturę. W rzeczywistości Louis jest znakomitym obserwatorem oraz inteligentnym dziennikarzem. Bardzo cenię w nim również jego poczucie humoru i prostolinijność:-)))

Neve

ja puki co miałem styczność z jego twórczością tylko przy dokumencie traktującym o dzieciakach, które zmuszone są przyjmować psychotropy w ramach "psycho"-terapii. zwrócił uwagę na to, że zamiast skupić się na prawdziwej psychoterapii, czyli rozmowie lekarza/terapeuty z pacjentem i jego rodziną prościej i taniej jest przepisać jakiś środek psychotropowy itp. zauważył, że lekarze bardzo chętnie przepisują leki a rodzice bez wahania na to przystają. Louis stwierdza, że w niejednym przypadku tego typu działania rodziców i lekarzy mogą stanowić przejaw zwykłej nadgorliwości i chęci szybkiego pozbycia się problemu bez większego angażowania się w jego rozwiązanie. choć można by też przyznać, że ze strony lekarzy to też wynik umów z firmami farmaceutycznymi. ;) ogólnie niezły filmik.
teraz pojawił się nowy dokument - "The Ultra Zionists" o żydowskim nacjonaliźmie i okupacji Palestyny, która trwa do dziś. trzeba obczaić xD

TomHs

"The Ultra Zionists" nie pojawił się ostatnio, bo to odcinek z lutego tego roku :-) Po nim były 4 następne. Ostatnim (z października), jest "America's Most Dangerous Pets".
A swoją drogą, to szkodą, że tak rzadko są nowe odcinki......

Neve

Ciesze sie, ze ktos tutaj tez docenia jego geniusz. Dokumenty sa tak ciekawe ze na zawsze zminily moje postrzeganie tego gatunku jako nudnego czy konwencjonalnego. Ogladac zaczelam stosunkowo niedawno i od razu uderzyl mnie sposob (ktory zostal powyzej bardzo trafnie opisany) w jaki pozyskuje zaufanie ludzi, sprawia ze czuja sie przy nim komfortowo i co najwazniejsze pokazuja swoje prawdziwe oblicze. Nie wiem jak mu sie to udaje, ale kazda postac z jego programow jest tak dobrze zarysowana i charakterna ze az momentami nie chce sie wierzyc ze to wcale nie sa podstawieni aktorzy.Polecam przede wszystkim Thai Brides i Gambling in Las vegas
co ciekawe to wlasnie on teraz wypelnia antenowy czas BBC w niedziele zamiast Top Gear :)