Lupita Nyong'o

Lupita Amondi Nyong'o

7,4
16 923 oceny gry aktorskiej
powrót do forum osoby Lupita Nyong'o

Jej rola w Zniewolonych absolutnie nie zasługuje na Oskara jeżeli chodzi o gre aktorską. Temat filmu i kolor skóry nie
mogą decydować o przyznaniu nagrody chyba, że wprowadzą parytety dla biały i czarnych, ale co wtedy z żółtymi i
latynosami ? Mnie jej aktorstwo nie przekonało, w zasadzie rola epizodyczna, kwestii mówionych niewiele, tylko to lanie
batem, a to za mało na Oskara.
Spodziewać się można wszystkiego przecież zdarzały się kuriozalne werdykty na Oskara.

ajron1960

Zgadzam się całkowicie,jej rola niczego nie wniosła do filmu,ona tam tylko była,a nie grała.

CelineMarie

Mnie jej rola najbardziej zapadła w pamięć. Ona tam była - ale jak była! Sztuką nie jest drzeć mordę i histeryzować jak Jennifer Lawrence na temat mikrofali, ale właśnie być. Lupita niewiele mówi w "Zniewolonym", ale to jej los bardziej mnie wzruszył, niż los głównego bohatera.

ladywhitesnake

Zgadza się jeżeli chodzi o ciężki los bohaterki, ale oceniamy sztukę aktorska, a nie grymasy bólu na czarnej buzi podczas lania batem. Oskar jak najbardziej niezasłużony tylko i wyłacznie za ciężki los Murzynów w Ameryce.

ajron1960

Zagranie grymasu bólu to także gra aktorska !! i to jakże trudne to do dobrego zagrania, by nie wyszło sztucznie i kiczowato.

pixi222

Dokładnie. Oskar zasłużony.

pixi222

Jeszcze raz, grymasy to za mało (według mnie) na Oskara. Niezasłużony, propagandowy, rasistowski taki ten Oskar jest, musiał dostać jakiś Murzyn zeby było poprawnie politycznie, a i film gdyby nie temat przecietny, tylko poprawny.

ajron1960

Oskar dla czarnej to rasizm ? LOL Żelazna logika po prostu :P Mnie chodziło o przeczenie tezie, że grymasy to gra aktorska ;)
Nie oceniam, bo nie widziałam jeszcze.

pixi222

No oczywiście , że rasizm, Oskar tylko i wyłącznie za kolor skóry. Grymasy to sa dobre dla mima, aktor ma jeszcze do wykorzystania jamę gębową. Kończę dyskusję , najpierw obejrzyj, a wtedy będziesz miał ogląd sprawy.

ajron1960

Jak rozumiem na Oscara nie ma szansy nikt kto grałby niemowę, zgodnie z twoją logiką :P.

Mlodzik91

Zgadza się , niemowa w drugoplanowej roli weług mnie ma małe szanse, w przeciwieństwie do pierwszoplanowej, gdzie szanse sa równe z innymi ). Lupita jednak nie grała niemowy, a miała tylko mało kwestii mówionych i rolę ideologiczną.
Oczywiście nie porównuj jej roli z Marlee Matlin (Dzieci gorszego Boga, Oskar za rolę (PIERWSZOPLANOWĄ !!!) i Danielem Day-Lewisem (Moja lewa stopa, też PIERWSZOPLANOWA i Oskar).

CelineMarie

Zgadzam się.

ajron1960

I tak dostała.

ane33333

Na urodziny. :)

ajron1960

Wg mnie jej rola była najsłabsza z całej nominowanej piątki. Ale to Oscary. One rządzą się swoimi prawami. Wiadomo... Promocja.

bartek_jakob

W ogóle nie należała się jej nominacja. Fakt przy Oskarach obowiązuje parytet i promowanie tematów żydowskich szczególnie okołoholokaustowych.

ajron1960

Zgadzam się. Chociaż powinniśmy to uszanować, bo decyzja nie należy do nas. Nie bulwersuje mnie to tak jak Ciebie, ale uważam że Oskar powinien powędrować do kogoś innego. Natomiast cieszę się że nagrody nie dostała Lawrence za swoją płytką rolę. To mi wystarcza.