Maria Peszek

7,1
2 039 ocen gry aktorskiej
powrót do forum osoby Maria Peszek

Nie? Właśnie.
Bo takowych NIE MA.

Chyba, że dla kogoś wartością wyższą jest promowanie lewackich poglądów...

użytkownik usunięty
Zetrix

Mylisz sie gosciu - Ona po prostu wyraza wlasne (moze dla niektorych kontrowersyjne) poglady i bez owijania w bawelne mowi, co jej sie nie podoba w Polsce - obnaza "przykra" prawde o katolicyzmie i slepym patriotyzmie, ktore do niczego dobrego nie prowadza.
I za to ja ja cenie.

Apropos przykrej prawdy o katolicyźmie - możesz rozwinąć. Chętnie dowiem się czegoś ciekawego.

Być może, że ta kobieta wyraża własne poglądy w sposób kontrowersyjny, jednak należy zwrócić uwagę na efekt jej działania. Po prostu zabija patriotycznego ducha w narodzie swoimi tekstami. Mało tego, umniejsza ludziom, którzy kiedyś oddawali życie za naszą ojczyznę bo czymże jest stwierdzenie "lepszy żywy obywatel niż martwy bohater" co wprost dyskredytuje ludzi którzy przelewali swoją krew w słusznym celu.

użytkownik usunięty
Zetrix

Bardzo prosze - Nie obraz sie, ale wedlug mnie Kosciol Katolicki i Watykan to Czarna Mafia, od wiekow oklamujaca swoich "wiernych", majaca krew na rekach milionow ludzi, nie mowiac juz o propagandzie, jakiej dopuscili sie, zmieniajac Biblie i usuwajac z niej wiele niewygodnych dla nich fragmentow. To tyle.
A co do patriotyzmu - to jaki bylby sens umierac za ten kraj, ktorym rzadzi TERAZ taki rzad pelen oszustow, nie dbajacy o swoich obywateli i sprawiajacy im cierpienia? Tu nikt o nikogo sie nie troszczy, starsi ludzie ktorzy przezyli wojne - maja glodowe emerytury, a mlodych ludzi czesto nie stac na studia i godne perpektywy zycie po nich - I gdzie tu sens umierac za taki kraj?
PATRIOTYZM JEST PRZEREKLAMOWANY!
Zapraszam do dyskusji.

Dużo wypowiadasz się na temat np. Biblii, przeczytałeś/aś ją chociaż raz? Całą - od deski do deski?

Czy nie uważasz, że wysoce nierozsądnym jest twierdzić, iż poświęcenie wielu Polaków(choćby za czasów II wojny światowej) było niepotrzebne tylko patrząc przez pryzmat czasów obecnych? Skąd oni mogli wiedzieć jak będzie? Robili to co były wtedy SŁUSZNE. Za obecną sytuację w kraju odpowiadamy także my - ludzie młodzi. W końcu biernie przyglądamy się całej, wszechobecnej patologii.

Może wreszcie czas skończyć z narzekaniem i krytykowaniem i wziąć sprawy w swoje ręce?

Chciałbym zauważyć, że to jak wygląda teraz Polska to jest także nasza wina - ludzi którzy biernie przyglądają się temu co się dzieje.

Patriotyzm jest przereklamowany? Phi, dobre sobie, mówisz jak przeciętny obywatel oglądający przynajmniej kilka godzin dziennie TVN czy czytający gazetę wyborczą/onet

tylko BÓG, HONOR, OJCZYZNA.

użytkownik usunięty
Zetrix

Biblie, owszem przeczytalam - rozumiem, ze to moze budzic zdziwienie, ze niby ktos kto nie jest Katolikiem, moze znac wersety ze Starego badz Nowego Testamentu.
A jesli chodzi o stan obecnej Polski - niewiele da sie zmienic, wiec jak nie da sie nic zmienic, to warto zmienic swoje stosunek do takich hasel jak: Bog (Czy to naprawde wazne, czy On istnieje?), Honor (oznacza to byc uczciwym wobec siebie i innych) i Ojczyzna (Ojczyzna to nie tylko kraj - Ojczyzna moze stac sie nawet niewielka wioska nad Krymem, badz wysepka w Grecji,w kazdym razie tam, gdzie czujemy sie jak w domu).
Dziekuje, dobranoc :)
P.S: wiadomosci polskie ogladam, owszem, choc coraz rzadziej - polityka drazni mnie, wiec omijam ja szerokim lukiem.

Cieszę się, że miałaś styczność ze Starym/Nowym Testamentem. Mam nadzieję, że coś pozytywnego Ci z tego zostało;.

Napisałaś, że jeżeli chodzi o stan obecnej Polski to niewiele da się na razie zmienić. Nie dziwię się, w końcu już ponad 20 minęło od "upadku" komuny, a w tym kraju mało co się zmienia na lepiej.
Ale czy warto z tego powodu aż zmieniać swój stosunek choćby do stwierdzenia Bóg Honor i Ojczyzna? Myślę, że nie. Chciałbym przypomnieć, że nie było "Nas" na mapie europy całe 123 lata! Ogrom czasu, żyli ludzie, którzy w ogóle nie doświadczyli wolnej Polski, a mimo to udało nam się odzyskać niepodległość... czy to nie jest niesamowite?

Bóg - praktycznie od zawsze nasza historia związana była z wiarą, uważam, że tutaj, w tym miejscu, zaczyna się wszystko co najlepsze. Również...
Honor - dla mnie to nie tyle uczciwość wobec sieie i innych, ale świadomośc, że jestem częścią czegoś większego i chciałym powiedzieć, że w razie gdyby zaszła taka potrzeba, byłbym w stanie poświęcić wiele, dla wyższych celów.
Ojczyzna - dla mnie to Mickiewicz, Słowacki, Norwid, Chopin na emigracji, Piłsudzki, młody Baczyński ginący w Powstaniu Warszawskim i wszyscy inni ludzie, którzy wierzyli w coś wiecej niż tylko w zaspokajanie swoich potrzeb niższego rzędu i zostawili całą spuściznę, którą mamy dzisiaj.

Stwierdzisz, że jestem nawiedzony, a ja Ci odpowiem: "jeszcze Polska nie zginęła, póki my żyjemy".
Dzięki za dyskusję.

Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
Zetrix

Zetrix, kazdy z nas ma inne poglady i ja szanuje twoje - I wcale nie uwazam, ze jestes nawiedzony, z twoich wypowiedzi wynika ze jestes czlowiekiem religijnym i wychowanym w duchu staropolskiego patriotyzmu (chyba sie nie myle?). Twoje wypowiedzi tutaj przypominaja mi troche hasla pana Pawla Kukiza, ktorego niezmiernie cenie jako artyste i czlowieka - choc ja mam diametralnie inne poglady na pewne sprawy i dlatego bardziej identyfikuje sie z Maria Peszek i jej tekstami. Swoja droga, nie spodziewalam sie ze dla tylu osob jej wypowiedzi o Bogu, Kosciele i panstwie beda tak kontrowersyjne :)
Pozdrawiam.

"(chyba sie nie myle?). "
Nie mylisz się.

Pana Kukiza znam i też go cenię, jednak jest coś, co nas łączy.
Cieszę się, że udało się podjąć krótką, acz treściwą dyskusję na tematy szeroko związane z naszą przeszłością i teraźniejszością.

Ostatnio słyszałem wywiad z panią Peszek i wynikało z niego wprost, że była zadowolona z tego jak wielkie poruszenie(dyskusję) udało jej się stworzyć jej ostatnią kontrowersyjną płytą. Ja akurat zawsze ceniłem sobie estetykę w Sztuce i nie tylko, a nie balansowanie pomiędzy sacrum i profanum.

Życzę powodzenia w życiu :)

użytkownik usunięty
Zetrix

I nawzajem :)

Co ma wspólnego kościół katolicki z biblią?!

użytkownik usunięty
sikora29

No w zasadzie bardzo niewiele :)

Zetrix

"Ta kobieta" ależ to pretensjonalne- piffffffff, oto ja wielki i piekny mężczyzna stwierdzam,iż to tylko kobieta.Płytkiś Ty, oj płytkiś.Jakim prawem zakładasz,że Maria umniejsza ludziom, którzy kiedyś walczyli o wolność tego kraju?!Kiedyś odważni ludzie przelewali krew dla Polski a Pani Peszek mówi o tym,że teraz już nie ma po co.Mamy taki burdel, że sorry polsko!
Prościej się nie da.