Gdybym był reżyserem, to dostałby u mnie główną rolę. Ludzie go nie cenili, dostawał mało ról filmowych. Mógł się wykazać tylko rolami dubbingowymi. Był u mnie cenionym aktorem i królem czarnych charakterów i zawsze będzie.W roku 2013 spotkałem pana Mariusza osobiście i wyglądał dokładnie tak samo, jak na zdjęciu z filmwebu. Powiedział mi różne ciekawostki o życiu prywatnym i aktorskim. Jeżeli chodzi o jego osobę, to bardzo sympatyczny facet. Można zadawać pytania, a ja postaram się na nie odpowiedzieć.
A do czarnych charakterów byś go dawał (pomijając fakt, że nie żyje, niestety...)?
Pewnie, że tak! Przecież ten aktor miał jedyny w swoim rodzaju " mroczny" głos i chyba najlepiej ze wszystkich aktorów dubbingowych nadawał się do ról czarnych charakterów. Wspominał coś o tym, że przegrał walkę o rolę Bartura w Gothic 4 Arcania, rolę zdobył aktor Jan Kulczycki. Mi pan Mariusz Leszczyński jednak spodobał się w Gothic 3 w rolach takich jak Basir, Hamid, Gonzales, Rasul, Julio i Ismael.
No to ja mam pytanie: Czy jego naturalny głos dużo się różnił niż ten, który używał do dubbingowania postaci?
DOKŁADNIE TAKI SAM MIESZKALIŚMY W JEDNEJ KAMIENICY MADALIŃSKIEGO 11 JA NA PARTERZE ON NA 3PIĘTRZE....UROCZY BYŁ CZŁOWIEK...TA KAMIENICA PEŁNA BYŁA KIEDYŚ AKTORÓW....HENRYK BOROWSKI JANUSZ PALUSZKIEWICZ KONSTANTY PĄGOWSKI MARIAN GLINKA
Mam podobnie jak Ty.
Może byłby w pełni wykorzystany gdyby nie było PRL tylko III RP po 1945.
Ja bym go widział w roli gliniarza.
W 07 to się pokazywały prawdziwe perły Mariusz Gorczyński ,Ludwik Pak , Lucyna Brusikiewicz (Jej mama Lidia Korsakówna też się w tym serialu pokazała - odc Bilet do Frankfurtu)
Naturalnie. Ta charakterystyczna głębia i wrażenie "dudnienia", kiedy mówił. Coś nie do opisania.
Pamiętam, że w "Szalonym Jacku Piracie" dubbingował na Fox Kids oberżyste (kiedy Snuck i Jack wybrali się do Bułgarii, krainy wampirów)