Ja z kolei pokuszę się o bardziej złożony ranking. To skierowane jest do miłośników filmów Almodoara i wymaga głębszego zastanowienia.
Otóż chodzi mi o ranking postaci z filmów u tego wybitnego reżysera u którego nierzadko mniej znani aktorzy wywołują więcej emocji niż same gwiazdy. Tak więc którzy aktorzy/ postacie utkwiły wam najbardziej w pamięci...
Dla mnie:
1. Javier Cámara z Kwiat mojego sekretu i Manuela - Wszystko o mojej matce
2. Angela z Porozmawiaj z nią
3. Złe wychowanie - Fele Martínez ex equo z Kiką /która zresztą wydawała mi się strasznie głupia ale intrygująca/
4. Javier Cámara jako Paca Jego /role zresztą zawsze są świetne/
5. Banderas Atame!
6. Penelope Cruz z Wszystko o mojej matce
tutto /bene/
banderas w "zwiąż mnie" i "prawie pożądania";
bernal w "złym wychowaniu";
rossy de palma w "kobietach..." i praktycznie wszędzie indziej również; dodaje smaczku ta kobieta rodem z picassa
W filmach Almodovara występuje wiele barwnych i oryginalnych postaci. Z niektórymi chciałoby się wręcz nawiązać bliższe znajomości. Niestety nie jest to możliwe:<.Moje ulubione postacie to:
1. Agrado- jest po prostu the best ("Wszystko o mojej matce)
2. Kika
3. Wszystkie postaci, które gra Rossy de Palma- czy istnieje druga tak bardzo charakterystyczna aktorka na świecie? Chyba nie!
4. Banderas ze "zwiąż mnie" i "prawa pożądania"- jego szaleństwo urzeka.
5. Lola-Siostra mariny ze "zwiąż mnie"
6. Lucia z "kobiet na skraju..."- najbardziej szalona postać ze wszystkich filmów Almodovara
No to jedziemy..:
1. Raimunda z "Volver" (Penelope Cruz) - nie jest to najlepszy film Almo, ale postać Raimundy to archetyp silnej, wspaniałej kobiety, postać perfekcyjna, czego chcieć więcej?
2. Kika z "Kiki" (Verónica Forqué) - człowiek musi być jakiś skamieniały, żeby nie poczuć do niej sympatii! Kobieta z pozytywnym nastawieniem do życia, od którego jej się cholernie dostaje. Postać w karierze Pedra przełomowa, przełomowy film.
3. Agrado z "Wszystko o mojej matce" (Antonia San Juan) - "Prawdziwy mam tylko silikon." wszystko w temacie. Uwielbiam ją. Postać, o której stworzeniu powinni marzyć najwięksi komicy na równi z dramatopisarzami.
4. Babcia z "Czym sobie na to wszystko zasłużyłam?" (Chus Lampreave) - tu również posłużę się cytatem, o takim: "Zmarł mi syn i jaszczurka!"
5. Ángel Giménez z "Matadora" (Antonio Banderas) - wśród galerii złożonych i zagubionych postaci z tego filmu, to on jest wbrew pozorom najbardziej złożony i zagubiony ;)
6. Pepa z "Kobiet na skraju załamania nerwowego" (Carmen Maura) - bo każde załamanie powinno się zakończyć usypiającym gaspacho! + "Ani kropli krwi, ani śladu wnętrzności".
7. Rebeca z "Wysokich obcasów" (Victoria Abril) - to postać, która mnie najbardziej wzruszyła. Koniec, kropka.
8. Manuela z "Wszystko o mojej matce" (Cecilia Roth) - a może jednak ona wzruszyła mnie najbardziej?
9. Marco z "Porozmawiaj z nią" (Darío Grandinetti) - ta postać ląduje w rankingu, bo pokazuje cudowną metamorfozę bez metamorfozy, siłę przyjaźni (cholera, jak to brzmi) i tragedię
10. Leo Macías z "Kwiatu mego sekretu" (Marisa Paredes) - bo to postać trudna, prowadząca życie podwójne niczym Batman
Ograniczyłam się do dziesięciu.. brakuje tu trochę Rossy De Palmy, której postaci dostają ode mnie specjalne wyróżnienie ogólne.
Paru filmów Almo jeszcze nie widziałam, więc kiedys tam się to moze ciut zmienić.
Wszystkie zakonnice z "Pośród ciemności" wyróżniam. Galeria cudownych postaci, nie mogę się zdecydować na jedną ;)
zdecydowanie cecilia roth z reklamy podpasek w "pepi luci bom...";) maly epizodzik ale rewelacyjny!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Pepi, Luci.." jeszcze nie widziałam, ale Cecilia z reklamy kawy w, bodajże, "Czym sobie na to wszystko zasłużyłam?" po prostu miażdży ;)