Lieblig urodzony w Paryżu. A całe życie myślałam, że to mój rodak. Cóż... A jego imię tak naprawdę brzmi Raymond. Naprawdę, sprawdźcie w "Słowniku filmu" .
Moja babcia moze poswiadczyc za polskosc pana Romana ;)
Jej mama i mama Romana byly kuzynkami i babcia zna cala historie rodziny Polanskich :)
Dokładnie powiedział: "To wielki honor reprezentować Polskę" (źródło: serwisy.gazeta.pl). A co do "I co,jestem nim?" - odpowiem: a czemu nie? Mieszkasz w Juesej, mówisz po juesejowsku, kochasz Juesej... Jesteś Juesejczykiem! Co, to kim jestem (tudzież kim się czuję) ma być raz na zawsze ustalane w chwili mych narodzin? To chyba powrót do średniowiecza...
Dokładnie powiedział: "To wielki honor reprezentować Polskę" (źródło: serwisy.gazeta.pl). A co do "I co,jestem nim?" - odpowiem: a czemu nie? Mieszkasz w Juesej, mówisz po juesejowsku, kochasz Juesej... Jesteś Juesejczykiem! Co, to kim jestem (tudzież kim się czuję) ma być raz na zawsze ustalane w chwili mych narodzin? To chyba powrót do średniowiecza...
Nie wiem dlaczego nie chcecie by Polanski byl waszym rodakiem??
A te dziewczyny ktore pisze powyzej po co to wszystko, to moze oddajmy amerykanom milosza, moze malzszs tez sie ktos wstyzdzi__ zastanowcie sie, popatrzcie na amerykanow jak sie tym chelbia, niemcow, jacy sa dumni z tego ze rodak osiagnal sukces, to jest jak ze sportem, smutne ale prawdziwe
"Nie wiem dlaczego nie chcecie by Polanski byl waszym rodakiem?? "
Nadinterpretacja. Nigdy czegoś takiego nie powiedziałem. Polański jest OK, lubię jego filmy.
Nie zmienia to jednak faktu, ze Polakiem nie jest.
Eeee... Dla mnie jeżeli czyjas rodzina żyje z dziada pradziada w Polsce, to taki ktoś jest Polakiem (no, zależy czy "czuje się Polakiem"). Tak więc jeśli tak było z rodziną jego ojca (bo tego nie wiem), to Roman Polakiem ci jest.
Eh, przecież on sam mówi, że jest Polakiem, poza tym mówi po Polsku normalnie, ma typowe dla Polaka imię i nazwisko... Tyle tylko, że się tu nie urodził i nie mieszka tu i mu się nie dziwię, bo co można robić w Polsce? Chyba nie kręcić filmy?
"Eh, przecież on sam mówi, że jest Polakiem..."
Czyli wracamy do punktu wyjścia. Jak dotąd jeszcze nikt nie podał źródła wypowiedzi, w której Polański mówi ze jest Polakiem...
Właśnie obejrzałem wywiad Romana Polańskiego z Charlie Rosem (dziennikarz jakby kto nie wiedział
Ch R : W twoim sercu w twojej duszy, serce, czy dusza, moze dusza i serce, jeste Polakiem? czy może kimś innym?
R.P: Sercem jestem Polakiem, duszą Francuzem, dlatego że serce jest bardziej sentymentalne niż dusza, dorastałem w Polsce, moje dzieciństwo, moja młodość, szkoła, śzkoła filmowa to Polska, więc moje serce należy do Polski.
Ch. R: ale Twoje kino....
R.P: MOja dusza....Francja zawsze była dla mnie inspiracją, byłem zamknięty chermetycznie przez komunizm, każdy myślał o zachodzie, w zależnosci od osoby czy francja czy inny kraj. Kochałem francuskie filmy, Paryż, ponieważ tyle się nasłuchałem od mich rodziców, chciałem aby marzenie stało się rzeczywistością
Wywiad można znaleźć na youtube
Polecam książkę o Polańskim, napisał autobiografię.
dla mnie ważne jest to że nie wstydzi się Polski, nie kaleczy języka polskiego. Pozdro dla wszystkich którzy lubią jego filmy
Właśnie obejrzałem wywiad Romana Polańskiego z Charlie Rosem (dziennikarz jakby kto nie wiedział)
Ch R : W twoim sercu w twojej duszy, serce, czy dusza, moze dusza i serce, jesteś Polakiem czy Francuzem, czy może kimś innym?
R.P: Sercem jestem Polakiem, duszą Francuzem, dlatego że serce jest bardziej sentymentalne niż dusza, dorastałem w Polsce, moje dzieciństwo, moja młodość, szkoła, śzkoła filmowa to Polska, więc moje serce należy do Polski.
R.P: Moja dusza....Francja zawsze była dla mnie inspiracją, byłem zamknięty chermetycznie przez komunizm, każdy myślał o zachodzie, w zależnosci od osoby czy francja czy inny kraj. Kochałem francuskie filmy, Paryż, ponieważ tyle się nasłuchałem od mich rodziców, chciałem aby marzenie stało się rzeczywistością
Jakby co to scena z Pianisty gdy mali żydzi przekradają się prze mur, zostało wzięte z historii jak i sam Polański w wywiadzie przed premierą ppolską Pianisty mówił zę tak sie przekradał a tak to mieszkał w Łodzi i studiował reżyserie w Krakowie więc jest w pełni polakiem, więc kto pisze głupoty że urodził się w Paryżu, Wyjechał z polski do USA gdzie zrobił kariere ale po śmierci jego żony Sharone Tate został oskarżony o to że sam ją zamordował został wtedy uniewinniony ale nie pozwolono mu mieszkać w USA i przeprowadził sie do Paryża gdzie mieszka do dziś, oczywiście dawno mógł wrócić do USA ale powiedział sam że nie chce po tym incydencie
Właśnie obejrzałem wywiad Romana Polańskiego z Charlie Rosem (dziennikarz jakby kto nie wiedział)
Ch R : W twoim sercu w twojej duszy, serce, czy dusza, moze dusza i serce, jesteś Polakiem czy Francuzem, czy może kimś innym?
R.P: Moja dusza....Francja zawsze była dla mnie inspiracją, byłem zamknięty chermetycznie przez komunizm, każdy myślał o zachodzie, w zależnosci od osoby czy francja czy inny kraj. Kochałem francuskie filmy, Paryż, ponieważ tyle się nasłuchałem od mich rodziców, chciałem aby marzenie stało się rzeczywistością
"(...)więc kto pisze głupoty że urodził się w Paryżu..."
Wikipedia:
"Urodzony w polsko-żydowskiej rodzinie w Paryżu..."
Stopklatka:
"Miejsce urodzenia: Paryż, Francja"
Kinomaniak:
"Miejsce urodzenia: Paryż, Francja"
Film Wp:
"Urodził się 18 sierpnia 1933 roku w Paryżu"
Moge podać więcej, tylko po co? I tak zaraz wpadnie jakiś mądrala ze swoimi teoriami.
o co Ci chodzi z tym Paryzem, kazdy wie ze sie tam urodzic, a co do Twojej opini z ta nadinterpretacja?? Jak zdanie twierdzace ze Roman Polański jet Polakiem moze byc nadinterpretacja, w ogole interpretacja??
Czytaj ze zrozumieniem. Powiedziałeś ze nie chce aby Polański był Polakiem A to niestety nadinterpretacja mojej wcześniejszej wypowiedzi.
Zaraz Ci to udowodnie:
"Z tego co wiem Polanski nie urodzio sie w Polsce, a jego starzy nie byli Polakami. Wiec on tez nim nie jest. Mieszkal tu tylko przez jakis czas i nakrecil jeden film pelnometrazowy." - Twoja wypowiedz, a tytaj nastepna,
"Pokaz mi kiedy Polanski powiedział ze jest Polakiem? A nawet jesli to i tak nim nie jest - czy mu to sie podoba czy nie."
--------------------------------------------------
wiec nie pisz tutaj ze "nadinterpretacja' bo jakbys rozmawial z obcokrajowcem albo z Polakiem to co bys powiedzial, nie, nie, Polanski nie jest Polakiem. I co jestes taki niewiadomo co , chcesz, nie chcesz??. Przeciez ewidentnie nie chcesz, to jest moja opinia (think about it, dude)
Raz ci udowodnilem wywiadem z rezyserem, gdzie Polanski stwierdza ze jest Polakiem, na Europejskich nagrodach w Warszawie mowi: "Wybaczcie RODACY, bede mowil po angielsku"
trzym sie
"Przeciez ewidentnie nie chcesz, to jest moja opinia (think about it, dude) "
Owszem, chce - nigdy za wiele utalentowanych Polaków. Ale mimo moich najszerszych chęci Polański Polakiem nie jest:)
"Warszawie mowi: "Wybaczcie RODACY, bede mowil po angielsku" "
Masz odnośnik do jakiegoś źródła?
Polański na pewno nie ma gdzies Polski , potwierdzic to moga polskie akcenty w jego filmach np. w Tess mozna uslysec polska melodie lubowa - Laura i Filon, w Lokatorze glowny bohater jest polskiego pochodenia ,a w Dziecku Rosemary mowi sie o Helenie Modrzejewskiej :)