PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10047791}

Świt Ameryki

American Primeval
2025
7,6 14 tys. ocen
7,6 10 1 13909
7,0 5 krytyków
Świt Ameryki
powrót do forum serialu Świt Ameryki

Mocny serial

ocenił(a) serial na 8

Na serial natrafiłem przypadkowo i jestem zaskoczony, że tak cicho jest o nim. Pisząc ten post, serial ma tylko 30 ocen i żadnego postu.

Sama produkcja przedstawia brutalny świat dzikiego zachodu. Widać też, że budżet był niemały. Zdjęcia bardzo ładne. Jednym w głównych plusów jest , że nie ma tu poprawności politycznej, jak to często ma miejsce.

Jeśli jesteś fanem westernów i Red dead redemption, to koniecznie obejrzyj ten serial.

grabarz1987

Cicho jest na razie u nas. Reddit i IMDb - tam się dzieje. Również jestem pod wrażeniem. Nie spodziewałam się czegoś tak dobrego od Netflixa. Na razie 2 odcinek ale raczej gorzej nie będzie i serial utrzyma poziom.

grabarz1987

no trochę poprawności jest, kobieta wódz plemienia Indian :), ale serial ogień jak narazie

ocenił(a) serial na 8
marckoza

Ja to jestem w szoku, że nie ma żadnego murzyna. Wydaje mi się, że niewolnictwo wtedy tam kwitło i postać czarnoskóra miałaby w końcu sens.

grabarz1987

nie dobiłem do końca serialu, ale na tym zdjęciu "poszukiwany poszukiwana" ta kobieta co ucieka z synem stoi z jakimś mulatem, więc jeszcze nic nie wiadomo :)

ocenił(a) serial na 8
marckoza

nie było Mulatów ani Murzynów. Nie ten stan/terytorium, nie te lata. Tu masz raczej ciekawą historię Mormonów o której kompletnie zapomniąłem

hallowed

no nie było, chociaż prawdopodobny jest 2 sezon a tam już nie wytrzymają, i też w sumie nie wiedziałem o tej niezbyt chlubnej przeszłości mormonów, chociaż miałem wrażenie że trochę przesadnie tu się robiło z nich takich wujków samo zło, ten gubernator Young miał aparycję quasiwampira :)

ocenił(a) serial na 8
marckoza

No właśnie z tą teokracja itp to fakt (masakra tez). Oczywiście źródła mormonskie pewnie miałyby swoje wytłumaczenia. 2 sezon widzę tylko jako jakaś antologie z inną ciekawostka o której mało wiemy. Tu historia jest zamknięta (podjazdowa wojna w Utah potrwa rok i mormonami odpuszcza)

ocenił(a) serial na 6
marckoza

Ty nie wiedziałeś o niechlubnej przeszłości mormonów a ja nie wiedziałem o chlubnej przeszłości mormonów. I do dzisiaj niczego chlubnego o ich przeszłości się nie dowiedziałem.

grabarz1987

Nie narzekaj że nie ma żadnego murzyna tylko się ciesz, że nie obsadzono Murzyna w roli wodza indiańskiego albo handlarza niewolników, który ma białych niewolników.

ocenił(a) serial na 8
marckoza

lol, ta kobieta według kilku źródeł może być historyczna, ale zgadzam się że to najtrudniej kupić :) Widać nieźle już Szoszonów musieli biali przetrzebić jeśli to realistyczny scenariusz.

ocenił(a) serial na 6
hallowed

Nie widziałem jeszcze serialu, ale czy tak są tu nazywani Indianie, którzy zostali namówieni przez mormonów do pomocy w masakrze? W rzeczywistości był to dalszy odłam Szoszonów zwany Pajutami Północnymi. Z Szoszonami właściwymi łączył ich głównie język. Nawet nie wiem, ilu naprawdę Pajutów pomagało mormonom, mogło ich być zaledwie kilku.

per333

Jeszcze nie oglądałem, ale na wyrywku z filmu na Netflixie jest wzmianka także o Pajutach.

marckoza

Akurat to nic dziwnego. Czasami kobiety były wodzami plemion. Wszystko zależy które plemię przedstawili w serialu?

ocenił(a) serial na 6
arturo_kwiat

Kobiety u Indian Ameryki Północnej odgrywały w swoich społecznościach większą rolę niż kobiety u Europejczyków, ale raczej rzadko zostawały wodzami plemiennymi, bo to była jednak domena wojowników i dowódców wojennych. Wiele Indianek brało udział w wyprawach wojennych, ale trzeba rozumieć, że wojny między Indianami to były bardziej potyczki niż bitwy w stylu europejskim. Zdarzały się pełnoprawne Indianki-wojowniczki i znamy nawet kilka przypadków, gdy kobiety zostawały wodzami, ale tylko kilka, co pokazuje jaka była skala. Natomiast u Pajutów i innych Szoszonów (Węży) raczej kobieta nie mogłaby zostać wodzem. U Czarnych Stóp (zaciekłych wrogów Szoszonów) czy Kruków (także wrogowie Szoszonów) byłoby to bardziej prawdopodobne, bo te plemiona północne miały zupełnie inną kulturę, obyczajowość i niewielkie obeznanie z końmi (w odróżnieniu od Szoszonów).
Natomiast dzisiaj, na czele rad plemiennych Indian z USA i Kanady, nierzadko stoi kobieta.

per333

No wiesz - w Japonii rządzenie klanem też było domeną mężczyzn, a jednak zdarzały się i to nie raz kobiety, które rządziły - często po stracie mężów, ale jednak z pełnią władzy i po szkoleniach bojowych (mają na nie nawet specjalne określenia).

arturo_kwiat

Nie wodzami, tylko wodziniami...

ocenił(a) serial na 10
grabarz1987

A jak ma nie byc cicho o serialu ktory wszedl na netflixa dzien temu?

grabarz1987

Nie ma poprawności?! Ja widziałem trailer i wystarczy.

ocenił(a) serial na 8
grabarz1987

Zazwyczaj jak coś jest dobre to o tym nie słychać a takie gnioty jak Akolity pier...lity non stop reklamują.

grabarz1987

Biorąc pod uwagę, że cały Dziki Zachód to fikcja Hollywood, to ogląda się super.